Περίοδος υλοποίησης : Οκτώβριος _Νοέμβριος 2023
Σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τις ομάδες τροφίμων και την υγιεινή διατροφή μέσα από βιωματικά εργαστήρια. Στόχος είναι η καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων μάθησης. ( 4Cs: Creativity- Δημιουργικότητα, Communication- Επικοινωνία, Critical Thinking- Κριτική σκέψη, Cooperation- Συνεργασία.
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε 7 εργαστήρια. Σε αρχικό επίπεδο γίνεται ανίχνευση της πρότερης γνώσης των παιδιών και στην συνέχεια νέες έννοιες ανακαλύπτονται και εμπεδώνονται.
1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
- Με αφορμή μια διαφωνία των παιδιών στο διάλειμμα μαζευτήκαμε στην παρεούλα και συζητήσαμε για τους τρόπους με τους οποίους είναι σωστό να συμπεριφερόμαστε στο σχολείο. Στο τέλος καταλήξαμε σε κάποιους κανόνες τους οποίους καταγράψαμε σε ένα χαρτόνι. Επίσης καταγράψαμε και τους κανόνες αρνητικής συμπεριφοράς ώστε να τους βλέπουν τα παιδιά μέσα από τις εικόνες και να τους αποφεύγουν.
2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
- Με αφορμή τα φρούτα που είχαν τα παιδιά μαζί τους για κολατσιό, συζητήσαμε ποια φρούτα τους αρέσουν κι αν γνωρίζουν ποια από αυτά ανήκουν στα φρούτα του φθινοπώρου.
- Στη συνέχεια είδαμε το εκπαιδευτικό βίντεο picou picou για το φθινόπωρο (https://www.youtube.com/watch?v=cAJOECUzz-k ) και στην συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν ένα μήλο κι έγραψαν το όνομα του.
3ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
- Ενθυμούμενοι το προηγούμενο εκπαιδευτικό βίντεο, δείχνουμε στα παιδιά καρτέλες με τα φρούτα του φθινοπώρου. Επίσης αναζητούμε στο ίντερνετ πληροφορίες για τα φρούτα που μας ενδιαφέρουν ( θρεπτική αξία, κλπ).
- Στη συνέχεια σε ένα Φ.Ε. με διάφορα φρούτα όλων των εποχών , τα παιδιά καλούνται να ξεχωρίσουν ποια φρούτα είναι φθινοπωρινά και ποια όχι και να ζωγραφίσουν τα σωστά.
4ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΦΑΓΗΤΟ
- Με αφορμή μια συζήτηση των παιδιών για το φαγητό του μεσημεριού, άρχισε μια κουβέντα για το αγαπημένο τους φαγητό αλλά και ποιο δεν τους αρέσει.
- Στην συνέχεια δίνουμε στα παιδιά μια φωτοτυπία με διάφορες εικόνες φαγητών. Τα παιδιά πρέπει να διαλέξουν αυτά που τους αρέσουν και να τα κόψουν. Αμέσως μετά τα κολλάνε μέσα σε ένα πιάτο δημιουργώντας έτσι το αγαπημένο τους πιάτο.
5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
- Αρχικά συζητάμε με τα παιδιά για την πυραμίδα που είδανε αναρτημένη πάνω στον πίνακα. Αναγνώρισαν φαγητά και τρόφιμα και ονομάσαμε όσα δεν γνώριζαν. Επίσης συζητήσαμε για τον υγιεινό τρόπο διατροφής αλλά και ζωής γενικότερα.
- Έπειτα τα παιδιά έπρεπε να συμπληρώσουν τα ονόματα των ομάδων τροφίμων σε ένα Φ.Ε..
6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ : ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΕΛΙΔΑ
- Τα παιδιά ξαναθυμούνται αυτά που κάναμε την προηγούμενη φορά. Αρχικά σε ένα Φ.Ε. χωρίζουν τα τρόφιμα σε τρεις μεγάλες κατηγορίες τροφίμων.
- Στη συνέχεια τα παιδιά ζωγραφίζουν, κόβουν, κολλάνε και φτιάχνουν τη δική τους πυραμίδα.
7ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: << Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη>>
- Αρχικά διαβάσαμε τοπαραμύθι <<Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη>> και συζητήσαμε γιατί δεν πρέπει να τρώμε γλυκά.
- Στη συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν τι τρώει το δοντάκι και είναι χαρούμενο αλλά και τι τρώει και είναι λυπημένο και άρρωστο.