” Κι αν ήμουν εγώ”

“Κι αν ήμουν εγώ”

  • Περίοδος υλοποίησης: Φεβρουάριος- Μάρτιος 2024

Στα πλαίσια μίας δημοκρατικής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας η ανάγκη για
συνεργασία, σεβασμό, αποδοχή του άλλου και επίλυση προβλημάτων καθίσταται
απαραίτητη. Η μάθηση πλαισιώνεται από τη σύνδεση της
εμπειρίας των παιδιών (learning by doing), της συνεργασίας μέσα από την
συνύπαρξη ως μέλος ομάδας ομότιμων, με τον αναστοχασμό των καθημερινών
βιωμάτων.

Κύριος σκοπός του προγράμματος είναι η πρώτη επαφή και γνωριμία των μικρών μαθητών με την έννοια και το λόγο ύπαρξης των «ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η προσέγγιση δύσκολων και αφηρημένων εννοιών επιχειρείται να γίνει μέσα από ένα Εργαστήριο που έχει βασικό στόχο να αποκτήσουν τα παιδιά, μέσα από δομημένες  δραστηριότητες, τη δεξιότητα να αναγνωρίζουν την ύπαρξη και εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων, να κατανοήσουν τη σημασία και τη σπουδαιότητα της εφαρμογής τους για τη ζωή των ανθρώπων πέρα από σύνορα, φυλή, εθνότητα. Να γνωρίσουν τα παιδιά τον αλληλοσεβασμό και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, τη συνεργασία, την αντιμετώπιση των διακρίσεων, την κοινωνική ευαισθησία, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Δεξιότητες που πρόκειται να καλλιεργηθούν: Δεξιότητες Μάθησης( Κριτική σκέψη- Επικοινωνία-Συνεργασία-Δημιουργικότητα), Δεξιότητες Ζωής( Κοινωνικές- Ενσυναίσθηση και ευαισθησία-Πολιτειότητα- Προσαρμοστικότητα- Υπευθυνότητα)

1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ:

Παιχνίδια ενεργοποίησης- δέσιμο και συνοχή της ομάδας

(Με στόχο την ομαδική συνοχή, την συνεργασία, την δημιουργική συνύπαρξη, τη συνειδητοποίηση της ομαδικότητας και την έκφραση αισθήματος άμιλλας)

Ας γνωριστούμε παιδιά

  • με θυμάσαι;Σε αυτό το παιχνίδι τα παιδιά γύρισαν ελεύθερα στον χώρο. Περπάτηαν ή πήγαν αργά και σταμάτησαν μόλις ακουσαν “STOP!”.Όταν τα παιδιά άκουσαν το στοπ έπιασαν το πιο κοντινό παιδί και το ρώτησαν: “Με θυμάσαι;”. Το παιδί που δέχεται την ερώτηση πρέπει να θυμηθεί το όνομα. Αν δεν το θυμάται το άλλο παιδί του λέει: “Με λένε “ταδε”, να με θυμάσαι!”.
  • κάνε ότι κάνω:Χωρίσαμε τα παιδιά σε ζευγάρια και παίξαμε μια παραλλαγή από το γνωστό παιχνίδι “γίνε ο καθρέφτης μου”.Κάθε ζευγάρι είχει έναν οδηγό που κάνει κάποιες κινήσεις π.χ. χαιρετάει, σκύβει, μιλάει, σηκώνει τα χέρια. Το δεύτερο παιδί του ζευγαριού προσπαθεί να μιμηθεί τον οδηγό όσο πιο πιστά γίνεται.

2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ :  Βασικές ανάγκες του ανθρώπου- ποια αγαθά είναι αναγκαία για την επιβίωσή του

  • Τα παιδιά μαθαίνουν τις έννοιες των βασικών δικαιωμάτων ‘’Τι χρειάζεται ένα παιδί για να ζήσει; Ποια είναι τα αναγκαία αγαθά για την επιβίωσή του; και μετέπειτα ζωγραφίζουν ένα βασικό δικαίωμα.

Screenshot 2

db859ea8 b56b 4cf5 b770 fcd833c21a5e

3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ:ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

  •  Ας παρατηρήσουμε τις καρτέλες με τα βασικά δικαιώματα των παιδιών! https://sway.cloud.microsoft/J9Uo81uG85OFiqPy?ref=Link .
  •  Έχω δικαίωμα παρακολουθούμε την παρουσίαση https://www.youtube.com/watch?v=lGlcOxpd9UE και γράφουμε τα σημαντικότερα δικαιώματα των παιδιών.
  •  Παρουσιάζεται το παιχνίδι μνήμης με τα δικαιώματα των παιδιών https://wordwall.net/resource/8316037/memory-game-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

4ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ:: ΧΑΡΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

  • Παρουσιάζεται η χάρτα των δικαιωμάτων των παιδιών του Γιάνους Κότσακ στον οποίο βασίστηκε η σύμβαση για τα δικαιώματα των παιδιών. Τα παιδιά μαθαίνουν για κάθε ένα τους. δικαίωμα.

αρχείο λήψης

  • Έπειτα δείχνοντας εικόνες τα παιδιά καλούνται να εξηγήσουν τι βλέπουν και να μαντέψουν ποιο βασικό δικαίωμα απεικονίζεται.

Kids Corner

5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Το παζλ των δικαιωμάτων των παιδιών

  • Μια μεγάλη καρδιά : τα παιδιά φτιάχνουν μια καρδιά παζλ με τα δικαιώματα τoυς.

db7352fa 5b36 4f3f a013 1bcf87e5836b

6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ:   Δικαιώματα του παιδιού

   1) Προβολή της ταινίας «Ειρήνη», η ιστορία ενός μικρού παιδιού που έχει διαφύγει από έναν πόλεμο και ψάχνει να βρει ένα καταφύγιο-μια καινούργια ζωή.

Συζητάμε για τους όρους «δικαίωμα», «υποχρέωση» «ανάγκες». Προβληματισμός και διατύπωση υποθέσεων για τους λόγους που σε κάποιες περιοχές τα δικαιώματα των ανθρώπων κινδυνεύουν.

– Συζητάμε για τους φόβους που είχε η μικρή Ειρήνη της ιστορίας μας καθώς περιπλανιόταν ολομόναχη. Κατόπιν μιλάει  το κάθε παιδί για τους δικούς του φόβους, προτείνουμε τρόπους για να τους ξεπεράσουμε και τέλος σε φύλλο εργασίας τους ζωγραφίζουμε.

Screenshot 4

686b450b a862 4251 8fcc bf89bcc7c2b9