ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΚΡΑΤΩ!!!

Την εβδομάδα αυτή (21-25 Σεπτεμβρίου 2020) ασχοληθήκαμε με το θέμα των μικροβίων. Στόχος μας ήταν να κατανοήσουν τα παιδιά τι είναι τα μικρόβια , πόσο μικρά είναι, να υιοθετήσουν  κανόνες υγιεινής  που σχετίζονται με την καθαριότητα των χεριών. Παράλληλα αναπτύξαμε κι άλλους τομείς, όπως στα μαθηματικά μάθαμε για τα ζευγάρια, στη γλώσσα κάναμε διαδρομές σε χαρτί και με το σώμα μας. Στην ψυχοκίνηση παίξαμε το κινητικό παιχνίδι κόλλα τα μικρόβιά μου.

  •  Συζητήσαμε για το τι είναι τα μικρόβια , πως τα κολλάμε, πως τα μεταφέρουμε και πως μπορούμε να τα αποφεύγουμε. Κάναμε ένα πείραμα : βουτήξαμε τα χέρια μας σε ένα  πιάτο γεμάτο με μικρόβια (αλεύρι) και αρχίσαμε να αγγίζουμε τον εαυτό μας, τα έπιπλα του σχολείου, αντικείμενα. Καταλάβαμε πως μεταδίδονται και στη συνέχεια πλύναμε τα χέρια μας.  Φτιάξαμε και τον εξολοθρευτή μικροβίων για να θυμόμαστε  τους κανόνες.

 

  • Φτιάξαμε τα ζευγάρια μικροβίων , αρχικά βρήκαμε το όμοιο ζευγάρι του κάθε μικροβίου που βρισκόντουσαν διάσπαρτα στο πάτωμα και στη συνέχεια δουλέψαμε σε δύο ομάδες , όπου η κάθε ομάδα έπρεπε να ενώσει  τα όμοια ζευγάρια.

 

 

  •  Παίξαμε διαδρομές. Αρχικά στο χαρτί σχεδιάσαμε τη διαδρομή από το σχολείο στο σπίτι αποφεύγοντας τα μικρόβια .    

και συνεχίσαμε το παιχνίδι των διαδρομών στην αυλή με το σώμα μας.

 

  • Είδαμε μία παρουσίαση που σχετίζεται με τους τρόπους που χαιρετιούνται οι άνθρωποι σε κάποια κράτη, της συναδέλφου Κατερίνας Παπαευθυμίου  .

Στη συνέχεια επιλέξαμε τους χαιρετισμούς που μπορούμε να κάνουμε τώρα που έχουμε τον κορονοϊό κι αφού τα δείξαμε ,τα χωρίσαμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες στους χαιρετισμούς που επιτρέπονται και σε αυτούς που δεν επιτρέπονται.

 

  • Παίξαμε κι ένα παιχνίδι παντομίμας. Ένα ένα παιδί έδειχνε στους υπόλοιπους έναν χαιρετισμό και έπρεπε οι υπόλοιποι να τον βρουν.
  •  Παίξαμε και το κινητικό παιχνίδι κόλλα τα  μικρόβιά μου. Το κάθε παιδί είχε από τρία μικρόβια τα οποία έπρεπε να κολλήσει στην πλάτη κάποιου παιδιού όση ώρα έπαιζε η μουσική. Όταν σταματούσε η μουσική μετρούσαμε τα μικρόβια που είχε ο καθένας κολλημένα στην πλάτη του. Νικητής όποιος είχε τα λιγότερα!!!!

ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Την ώρα του διαλείμματος τα παιδιά άρχισαν να μαζεύουν τα φύλλα της αυλής και να τα παρατηρούν.

 

Είδαν ότι δεν είναι όλα τα φύλλα ίδια. Κάποια είναι πιο πλατιά , κάποια πιο στενά, άλλα πιο μικρά και άλλα πιο μεγάλα. Τα βάλαμε σε δύο στεφάνια με βάση το μέγεθος.

Τα πήραμε μέσα στην τάξη  για να τα πιάσουμε , να τα περιγράψουμε , να τα μυρίσουμε και να τα συγκρίνουμε.

Στο τέλος φτιάξαμε τέσσερις μεγάλες ομάδες φύλλων με βάση ένα κοινό χαρακτηριστικό το μέγεθος.

 

 

Το γραμμα μου το αρχικό!!!

Στο χώρο του σχολείου βρίσκονται παντού τα ονόματά μας για να ξεχωρίζει ο καθένας που  πρέπει να τοποθετεί τα πράγματά του, που πρέπει να κάθεται, ποιο είναι το συρτάρι του κ.α.

Γι αυτό αυτές τις μέρες ασχοληθήκαμε λίγο με το όνομά μας για να μπορούμε να το αναγνωρίζουμε κι έτσι να κινούμαστε και να λειτουργούμε λίγο καλύτερα στο χώρο του νηπιαγωγείου.

Πήρε ,λοιπόν, το κάθε παιδί την καρτέλα με το όνομά του από τη μηλιά (το παρουσιολόγιό μας όπου κάθε πρωί τοποθετούν το σκουληκάκι – καρτέλα με το όνομά τους επάνω στο μήλο τους κι έτσι βλέπουμε ποιος έχει έρθει στο σχολείο και ποιος δεν έχει έρθει) . Το παρατήρησε προσεκτικά και βρήκε ποιο είναι το πρώτο γραμματάκι του ονόματός του. Στη συνέχεια μας το έδειξε . Το φτιάξαμε στο πάτωμα με γκοφρέ χαρτί, το διαβάσαμε όλοι μαζί, το περιγράψαμε  και το περπατήσαμε.

Μετρήσαμε όλοι μαζί τις ίσιες γραμμές που έχει το κάθε γράμμα και βρήκαμε ποιανού έχει τις πιο πολλές.

Στη συνέχεια καθίσαμε στα τραπεζάκια και διακοσμήσαμε το αρχικό του ονόματός μας με χρώματα. 

 

Μια καινούρια χρονιά ξεκινάει!!!!

Την Δευτέρα 14.9.2020 τα νηπιάκια μας ήρθαν στο σχολείο.Μέχρι να ξεκινήσει ο Αγιασμός παίξαμε παιχνίδια γνωριμίας  στην αυλή του σχολείου:

  • Αρχικά το κάθε παιδί διάλεξε από μία χρωματιστή κορδέλα γκοφρε. Στη συνέχεια, σηκώθηκε όρθιο και αφού μας είπε το όνομά του μας παρουσίασε το αγαπημένο του χρώμα και φόρεσε την κορδέλα στο χέρι του.  
  • Στο επόμενο παιχνίδι  διαλέξαμε τα ονόματα των συμμαθητών μας. Μέσα σε ένα  καπέλο υπήρχαν καρτέλες με τα ονόματα  των παιδιών . Ένα ένα  παιδί σηκωνόταν διάλεγε μία καρτέλα , η νηπιαγωγός  διάβαζε  το όνομα που έγραφε  και το παιδί που είχε σηκωθεί έπρεπε να δώσει το όνομα σε αυτόν που ανήκει.
  • Παρόμοιο ήταν και το επόμενο παιχνίδι μας. Παρουσιάστηκαν  στα παιδιά καρδούλες  που είχαν γραμμένα τα ονόματα του. Το κάθε παιδί διάλεγε μία. Αν ήταν γραμμένο το δικό του όνομα, σηκωνόταν το φώναζε και μας έλεγε πως τη λένε τη μαμά του. Αν δεν ήταν το δικό του , τότε το έδινε στο παιδί που άνηκε.
  • Γεμίσαμε το καλάθι της κοκκινοσκουφίτσας με τα αγαπημένα μας φαγητά. Το κάθε παιδί ζωγράφισε το αγαπημένο του φαγητό και το έβαλε στο καλάθι της κοκκινοσκουφίτσας για να το πάει στη γιαγιά της.

  • Το τρένο. Τα  παιδιά σε σειρά το ένα πίσω από το άλλο έφτιαξαν ένα τρένο και κινούνταν , χτυπώντας το ντέφι ρυθμικά. Όταν το ντέφι σταματούσε να χτυπά έφταναν σε κάποιο μέρος στο οποίο έπρεπε να κατέβουν και να κινηθούν σύμφωνα με την οδηγία : γρήγορα, αργά, με τα χέρια ψηλά, πλάγια, χοροπηδώντας κ.α. Μόλις όμως το ντέφι ξεκινούσε έπρεπε να επιστρέψουν πίσω στο τρένο και να συνεχίσουν το ταξίδι μέχρι την επόμενη στάση.
  •  

Στη συνέχεια είδαμε ένα βίντεο για την χρήση της μάσκας και συζητήσαμε γιατί πρέπει να φοράμε μάσκα.

 

Ώσπου ήρθε ο παππάς και ξεκίνησε ο Αγιασμός του σχολείου μας :

Στο τέλος αποχαιρετίσαμε τα παιδιά μας με ένα μικρό δωράκι για το καλό .

Πρώτη Μέρα στο σχολείο- Αγιασμός

Την Δευτέρα 14.9 τα παιδιά θα έρθουν στο σχολείο 8:15-8:30 και θα αποχωρήσουν στις 11:30. Ο Αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στις 10:45-11:00.

Μαζί τους θα έχουν την τσάντα τους με το φαγητό τους, ένα μπουκάλι νερό, δύο μάσκες, την πετσέτα τους, την αλλαξια τους , τις παντόφλες τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ COVID-19

Οδηγίες  του Εθνικού οργανισμού  δημόσιας υγείας σχετικά με τη λοίμωξη από τον κορωνoϊό sars-cov-2(covid – 19)  τα νηπιαγωγεία:

https://drive.google.com/file/d/1Uooj5rp1-_5Q42topz-u57u8uA2RFRTE/view?usp=sharing

Και συμπληρωματικό υλικό.



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου