Ας γνωρίσουμε τον κορωνοϊό!

Καλημέρα παιδιά!!!

1η δραστηριότητα

Χθες διαβάσαμε το ποίημα «Μια μάσκα μαγική».

Οι συγγραφείς του ποιήματος προτείνουν διάφορες δραστηριότητες όπως το παιχνίδι ρόλων. Μπορούμε να μοιράσουμε σε όλους στο σπίτι ρόλους, στη μαμά, στον μπαμπά και στα αδέλφια μας ή ακόμα και στους κούκλες μας και να παίξουμε κουκλοθέατρο. Μπορούμε να φτιάξουμε τις κούκλες για το κουκλοθέατρο ή να χρησιμοποιήσουμε κούκλες που έχουμε ήδη.

Με αφορμή το ποίημα φτιάχνουμε τις κούκλες και παίζουμε το κουκλοθέατρο.

Ας παίξουμε κουκλοθέατρο!

2η δραστηριότητα

Μπορούμε να παίξουμε κουκλοθέατρο και στο σπίτι ακόμα και αν δεν έχουμε κούκλες ή κουκλοθέατρο. Στην 5η δραστηριότητα της ημέρας μπορούμε να βρούμε ιδέες για να φτιάξουμε κούκλες με ρολό υγείας και κουκλοθέατρο από κουτιά από παιχνίδια, χαρτόκουτα ή χοντρά χαρτόνια.

Ας θυμηθούμε πώς μπορούμε να παίξουμε κουκλοθέατρο! Αρχικά αποφασίζουμε ποιο θέμα ή ποιο παραμύθι θέλουμε να παίξουμε. Αποφασίζουμε ποιοι θα είναι οι ήρωες. Φτιάχνουμε τις κούκλες-ήρωες με ρολά υγείας, με κουτάλια ή με γλωσσοπίεστρα και ζωγραφίζουμε τα σκηνικά που χρειαζόμαστε. Μπορούμε να ζωγραφίσουμε το δάσος (αν το έργο είναι π.χ. «η Κοκκινοσκουφίτσα»), ένα χωριό (αν το έργο μας είναι π.χ. «τα τρία μικρά γουρουνάκια»), μια πόλη, ένα κάστρο, ένα λιβάδι με λουλούδια κλπ. Μετά λέμε τα λόγια που θα πρέπει να πουν οι ήρωες. Τέλος παίζουμε το κουκλοθέατρο μόνοι μας ή με παρέα. Καλή διασκέδαση!

Ζωγραφίζουμε το σκηνικό και ό,τι μας άρεσε από το κουκλοθέατρο.

Μένουμε σπίτι παίζοντας με τα γράμματα!

3η δραστηριότητα 

Διαβάζει το κείμενο όποιος σας βοηθά:

Το παραμύθι του Κ.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια κουκουβάγια που την έλεγαν Κατερίνα και είχε χρώμα κίτρινο. Έμενε σε ένα κίτρινο μέρος που είχε πολλές κυδωνιές και είχε μόνο κίτρινες καρέκλες και κίτρινους καναπέδες. Της άρεσε πολύ να τρώει κεφτέδες και καρότα. Ο αγαπημένος της φίλος της ήταν το κίτρινο καναρίνι που έμενε κάτω από το κρεβάτι της. Κάποια μέρα πήγαν μαζί στην κόκκινη πόλη που οι κάτοικοί της είχαν μόνο κόκκινες καρέκλες και αγόρασαν μία κόκκινη  καρέκλα, έναν κόκκινο κουμπαρά και μια κόκκινη κατσαρόλα. Όταν γύρισαν στο σπίτι μπήκαν στην κουζίνα, μαγείρεψαν ωραία κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και έπαιξαν κουκλοθέατρο «Το κίτρινο καναρίνι και η κίτρινη κουκουβάγια».

Ψάχνουμε στο κείμενο για το γράμμα Κ ή κ  και το δείχνουμε. Μετράμε πόσες λέξεις  ξεκινούν από το γράμμα Κ ή κ. Ψάχνουμε για λέξεις από το γράμμα σε βιβλία, σε συσκευασίες παιχνιδιών, σε συνταγές, σε επιγραφές.

Γράφουμε σε ένα χαρτί το γράμμα Κ, γράφουμε και ζωγραφίζουμε λέξεις από Κ.

Μένουμε σπίτι παίζοντας με τα σχήματα!

4η δραστηριότητα

Θυμόμαστε το ορθογώνιο:

Ορθογώνιο σαν …πόρτα,

χτύπα το κουδούνι πρώτα!

Ψάχνουμε πράγματα που μας θυμίζουν το ορθογώνιο: αντικείμενα, παιχνίδια, κουζινικά είδη κλπ. (πόρτα, φάκελος, βιβλίο, σημαία κλπ.)

Πηγή για τα στιχάκια: https://www.meleniro.gr/2014/03/%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b1%ce%af%ce%bd%cf%89-%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%81%ce%af%ce%bc%ce%b5%cf%82/

α) Ζωγραφίζουμε ένα χαρούμενο ορθογώνιο και γράφουμε τη λέξη ΟΡΘΟΓΩΝΙΟ.

β) Κόβουμε ορθογώνια σε διάφορα χρώματα και μεγέθη, μεγάλα, μικρά και μεσαία, χρησιμοποιώντας παιχνίδια που έχουμε στο σπίτι (όπως στο σχολείο που κάνουμε το περίγραμμα με ορθογώνια ξυλάκια, κουτιά κλπ.).

Τραγούδια για τα σχήματα:

Τα σχήματα

https://www.youtube.com/watch?v=vMkyXGlvn34

Η μικρή μας Αλεξάνδρα

https://www.youtube.com/watch?v=BgFRo2vjxEA