Αφορμή για να θυμηθούμε την αξία και το τίμημα της ελευθερίας αποτελεί η 25η Μαρτίου για τους πολίτες αυτής της χώρας, αλλά και για τους Έλληνες σε όλον τον κόσμο! Φέτος μάλιστα, η επέτειος αυτή ήταν ακόμα πιο ξεχωριστή. Όχι γιατί δεν μπορούσαμε να πάμε στην παρέλαση λόγο της πανδημίας, αλλά γιατί φέτος συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από το έτος της Επανάστασης!
Εμείς, στις διαδικτυακές μας τάξεις όχι μόνο μάθαμε οσο περισσότερα μπορούσαμε για την περίοδο εκείνη, αλλά κάναμε και γιορτή, με ποιήματα, τραγούδια, παιχνίδια και παρέλαση! Ζήτω το 1821!
Θα προσπαθήσουμε να σας περιγράψουμε μερικά από αυτά που κατακτήσαμε, φυσικά με τη βοήθεια των κατασκευών και έργων των παιδιών.
Αρχικά τα παιδιά έγιναν οι ίδιοι για λίγο δάσκαλοι και δασκάλες και μας παρουσίασαν μερικές πληροφορίες για τους ήρωες του ’21. Σε κάθε παιδί ανατέθηκε η αποστολή να βρει πληροφορίες για κάποιον από τους πολλούς ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, και μετά το μοιράστηκε με τους φίλους του στην τάξη. Επίσης κλήθηκαν να αντιγράψουν το όνομα, αλλά και να ζωντανέψουν με τα χρώματά τους τους ήρωες! Δείτε μερικά παραδείγματα:
Δε γινόταν να μην αναφερθούμε στη παραδοσιακή εθνική φορεσιά μας, που ζωντανεύει στο πρόσωπο του τσολιά. Τα παιδιά έμαθαν για τα διακριτά μέρη της στολής αυτής με μια χαριτωμένη και απλή κατασκευή, που απαιτεί να ανακαλέσουμε τα σχήματα που ξέρουμε.
Φυσικά, δεν έλειψαν και τα ελεύθερα σχέδια των παιδιών, που βάλθηκαν να αποτυπώσουν τις εντυπώσεις τους στο χαρτί.
Μάθαμε για τη γαλανόλευκη σημαία μας. Ανακαλύψαμε πως κάποτε είχαμε δύο σημαίες με κοινό στοιχείο το γαλάζιο και το λευκό χρώμα και τον κάτασπρο σταυρό.
Μόνο που τώρα πια η επίσημή μας σημαία είναι εκείνη με τις ρίγες που κάνουν εντυπωσιακό τον κυματισμό της. Μάθαμε τον συμβολισμό της καθώς και τον λόγο που έχει εννέα γραμμές. Φτιάξαμε και δικές μας σημαίες φυσικά. Τα παιδιά χρωμάτισαν και μετά έκοψαν εξελίσσοντας την λεπτή τους κινητικότητα. Στο τέλος τις κόλλησαν σε ξυλάκια.
Άλλωστε, έπρεπε οπωσδοίποτε να τις κρατάμε στην παρέλαση.
Θα ήταν όμως παράληψη να μην αναφερθούμε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, δεδομένου οτι αυτή η γιορτή είναι ο λόγος που η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή. Μάθαμε τι ακριβώς σημαίνει Ευαγγελισμός και ακούσαμε την όμορφη ιστορία του.
Φτιάξαμε και ολόλευκους κρίνους για να θυμόμαστε οτι η αγνότητα και η καλοσύνη, απλές ούσες, μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας να λάμπει.
Με αυτά και άλλα πολλά ασχοληθήκαμε στη γιορτή μας, αλλά φυσικά είπαμε και τα ποιήματά μας! Εκείνα που τα παιδιά έμαθαν και απήγγειλαν, αλλά πρώτα διάβασαν, κατανόησαν και αποτύπωσαν στις ζωγραφιές τους. Δείτε μερικά από αυτά που μας έστειλαν οι μαθητές μας.
Όμως, τι γιορτή θα ήταν χωρίς παιχνίδι; Και ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι πρωταγωνιστής του παιχνιδιού μας από τους ήρωες του 1821; Τα παιδιά λοιπόν χρωμάτισαν, έκοψαν και κόλλησαν τις καρτελίτσες με τα πρόσωπα των Ηρώων σε ξυλάκια και ήταν έτοιμα να ανακαλέσουν όλα εκείνα που άκουσαν απο τους συμμαθητές τους στις παρουσιάσεις τους. Οι ήρωες του ’21 έδιναν μερικά στοιχεία για τον εαυτό τους, και τα παιδιά έπρεπε να καταλάβουν ποιος ήρωας είναι και να σηκώσουν το αντίστοιχο καρτελάκι. Έτσι μπορούσαν όλα να συμμετέχουν την ίδια ώρα, χωρίς να χαλάει το παιχνίδι μας λόγο φορτωμένων καναλιών… Μπορείτε και εσείς να δείτε το παιχνίδι εδώ. Παρακάτω δείτε μερικά από τα πολύ προσεγμένα καρτελάκια των μαθητών μας.
Είναι τόσο όμορφο να μαθαίνουμε για το παρελθόν μας, που μοιραία είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας. Γνωρίζοντας όμως τι έχει ήδη συμβεί, ορίζουμε καλύτερα και το ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ξεχωρίζουμε πιο εύκολα τι έχει αξία για εμάς και τι είναι σημαντικό για την ολοκλήρωση μας. Έτσι, τα παιδιά κλήθηκαν να φτιάξουν σημαίες που να δείχνουν τι είναι αυτό που τους αντιπροσωπεύει. Κάθε παιδί έφτιαξε μια σημαία με το πιο βαρυσήμαντο πράγμα στη ζωή του. Δείτε μερικές από τις σημαίες τους.
Σας αφήνουμε με μερικές αυθόρμητες ζωγραφιές των παιδιών μας για την 25η Μαρτίου. Εμείς ευχόμαστε χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, αλλά και σε όλους όσους δε φοβούνται να διεκδικήσουν το δίκαιο, ακόμα και όταν οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους.