Σχολικές ρουτίνες

Σημαντικό κομμάτι στο πρόγραμμα του ημερήσιου προγράμματος του νηπιαγωγείου έχουν οι καθημερινές ρουτίνες, που συνήθως υλοποιούνται είτε στην ολομέλεια της τάξης το πρωί, είτε σε εξατομικευμένο επίπεδο ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε παιδιού και στόχο έχουν την ανάπτυξη λειτουργικών δεξιοτήτων των μαθητών, όπως για παράδειγμα η κατάκτηση χρονικών εννοιών (μέρες-μήνες-εποχές) και σύνδεσή τους με συγκεκριμένα γεγονότα ή συνθήκες που επηρεάζουν ή αφορούν την ζωή των παιδιών (π.χ. τον χειμώνα κάνει κρύο και για να προφυλαχτώ φοράω σκούφο, γάντια και κασκόλ… το Σάββατο και την Κυριακή δεν έχουμε σχολείο κλπ…).

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις σχολικές μας ρουτίνες

   

Παρέα ως την Λαμπρή με την κυρά Σαρακοστή

Στο σχολείο όλοι μαζί, φτιάχνουμε Σαρακοστή,

ποδαράκια 7 της βάζουμε, στην Ανάσταση να φτάσουμε.

Ένα από τα πιο παλιά έθιμα του Πάσχα είναι η κυρά-Σαρακοστή, η οποία ήταν το ημερολόγιο που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η κυρά Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής. Στις περισσότερες περιοχές, η κυρά-Σαρακοστή ήταν χάρτινη ζωγραφιά μιας γυναίκας, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια σαν να προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος της κάθε εβδομάδας έκοβαν ένα πόδι και το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο.

Τηρώντας το έθιμο, φτιάξαμε και εμείς στο νηπιαγωγείο μας την κυρά Σαρακοστή χρησιμοποιώντας χαρτόνι, ενώ την στολίσαμε με δημητριακά και όσπρια. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να διαχειριστούν ποικίλα υλικά, να παίξουν με αυτά και να δημιουργήσουν με την φαντασία τους όμορφες κατασκευές.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την δράση αυτή…

 

Εκπαιδευτική κουζίνα: τα κάναμε…φρουτοσαλάτα!

Οι πρόσφατες δράσεις μας στο πλαίσιο του προγράμματος της εκπαιδευτικής κουζίνας, περιλάμβαναν εύκολες και γρήγορες “συνταγές” με φρούτα (φρουτοσαλάτα, φρουτόκρεμα, φυσικός χυμός). Υλοποιήσαμε παιχνίδια ονοματοδοσίας και αναγνώρισης φρούτων (εμπλουτισμός προσληπτικού και εκφραστικού λεξιλογίου), ομαδοποιήσαμε τα φρούτα (ενίσχυση προ-μαθηματικών εννοιών), εξασκηθήκαμε στην χρήση εργαλείων και συσκευών της κουζίνας (ενίσχυση δεξιοτήτων αυτονομίας), συνεργαστήκαμε και ακολουθήσαμε οδηγίες (ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων) και τέλος, μυρίσαμε και δοκιμάσαμε νέες γεύσεις.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις δράσεις μας αυτές…

“Καλώς το καρναβάλι, με τους τρελούς χορούς!”

Την περίοδο αυτή, εναρμονιζόμενοι με το κλίμα των ημερών, ασχοληθήκαμε με το θέμα της “Αποκριάς” και των σχετικών εθίμων. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκαν ποικίλες δράσεις, όπως οι παρακάτω:

  • στολίσαμε την τάξη μας,
  • διαβάσαμε σχετικές ιστορίες και παραμύθια,
  • φτιάξαμε κατασκευές,
  • ντυθήκαμε με αποκριάτικες στολές,
  • ακούσαμε σχετικά τραγούδια και χορέψαμε σε ρυθμούς καρναβαλιού,
  • κάναμε σχετικές ατομικές και ομαδικές εργασίες, με στόχο την σωματογνωσία, την εκμάθηση σχημάτων, την εκμάθηση των χρωμάτων, την εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας και του οπτικο-κινητικού συντονισμού, την ενίσχυση της δημιουργικότητας, την εξάσκηση προ-μαθηματικών και αριθμητικών δεξιοτήτων και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου.

Ακολουθούν ενδεικτικές φωτογραφίες από τις δράσεις αυτές…

                

Εκπαιδευτική κουζίνα: με μυρωδιά…τσίκνας!

Την εβδομάδα αυτή, το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής κουζίνας είχε άρωμα τσίκνας, τηρώντας το έθιμο του ψησίματος και κατανάλωσης κρεάτων την ημέρα της Τσικνοπέμπτης. Έτσι, λοιπόν, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μυρίσουν και να δοκιμάσουν νέες γεύσεις, να εξοικειωθούν με διάφορα μαγειρικά εργαλεία και ηλεκτρικές συσκευές, να υιοθετήσουν μέτρα ατομικής προστασίας και προφύλαξης από πιθανούς κινδύνους στον χώρο της κουζίνας και φυσικά να βιώσουν την χαρά και την ικανοποίηση της προσπάθειας, της συμμετοχής και της επιτυχίας κατά την εκτέλεση μιας απλής “συνταγής”.

Ακολουθούν ενδεικτικές φωτογραφίες των δράσεων μας…

Ένα “διαφορετικό” ευχαριστήριο από καρδιάς…

Αγαπημένη ομάδα του Library4all,

με μεγάλο ενθουσιασμό παραλάβαμε εχθές στο σχολείο μας ένα μεγάλο πακέτο σταλμένο από εσάς. Στην αρχή, μας έκανε εντύπωση. Το κοιτάξαμε από όλες τις πλευρές και αναρωτηθήκαμε τι μπορεί να κρύβει στο εσωτερικό του. Τελικά, το πήραμε απόφαση και με λίγη βοήθεια καταφέραμε να το ανοίξουμε. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το πακέτο που ήταν μπροστά στα μάτια μας, έκρυβε έναν θησαυρό. Έναν μεγάλο θησαυρό. Ήταν γεμάτο ΒΙΒΛΙΑ. Βιβλία μικρά, βιβλία μεγάλα, βιβλία χοντρά, βιβλία λεπτά, βιβλία γεμάτα με χρώματα, εικόνες και λέξεις. Βιβλία τα οποία είχαμε πραγματικά ανάγκη! Τα βγάλαμε από το πακέτο με πολλή προσοχή ένα – ένα. Τα αγγίξαμε, τα μυρίσαμε, τα παρατηρήσαμε, τα ξεφυλλίσαμε και έπειτα με προσοχή τα τοποθετήσαμε στην βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Τώρα, μας περιμένουν εκεί και ανυπομονούμε να αρχίσουμε να κάνουμε μαζί τους υπέροχα και “φανταστικά” ταξίδια.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί/ΕΕΠ/ΕΒΠ του Ειδικού Νηπιαγωγείου Φλώρινας σας ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη αυτή εμπειρία που μας προσφέρετε, αλλά και για όλα τα συναισθήματα που βιώσαμε και θα βιώσουμε χάρη στην δική σας προσφορά.