Παρακάτω θα βρείτε ιδέες με δραστηριότητες με θέμα τον “ΧΕΙΜΩΝΑ” που υλοποιήθηκαν στο νηπιαγωγείο τις προηγούμενες ημέρες λειτουργίας του.
Τα υλικά και η διαδικασία για κάθε δραστηριότητα είναι πολύ απλά και με μικρές προσαρμογές – αλλαγές μπορείτε να τις υλοποιήσετε και στο σπίτι, όσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά, λόγω του χιονιά.
1η Δραστηριότητα: Ο Χνουδωτός
Υλικά: αυτοκόλλητη διαφάνεια περιτυλίγματος βιβλίων, κομμάτια από χαρτόνι σε μαύρο και πορτοκαλί για μάτια, καπέλο, κουμπιά και μύτη (ή χαρτί Α4 που το χρωματίζουμε ανάλογα), βαμβάκι, μαρκαδόρο.
Διαδικασία: 1. στερεώνουμε την αυτοκόλλητη διαφάνεια στον τοίχο με χαρτοταινία, έτσι ώστε η αυτοκόλλητη πλευρά να είναι προς το μέρος μας. 2. σχεδιάζουμε στην διαφάνεια, όπως μπορούμε, έναν χιονάνθρωπο χρησιμοποιώντας τον μαρκαδόρο. 3. σχεδιάζουμε σε χαρτόνι και κόβουμε τα στοιχεία που θέλουμε να έχει. 4. μαζί με το παιδί κόβουμε μικρά κομματάκια από βαμβάκι και τα κάνουμε μικρές μπαλίτσες. 5. προτρέπουμε το παιδί να κολλήσει τα διάφορα στοιχεία και το βαμβάκι πάνω στον χιονάνθρωπο.
2η Δραστηριότητα: το δέντρο του χειμώνα. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ.
3η Δραστηριότητα: βαμβακερός χιονάνθρωπος. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ.
4η Δραστηριότητα: χειμερινή αριθμο-μπουγάδα.
Υλικά: μια οποιαδήποτε χειμερινή εικόνα ή φωτογραφία, ψαλίδι, μαρκαδόρος, χαρτόνι, κόλλα, μανταλάκια, σχοινάκι, δυο καρέκλες.
Διαδικασία: Εκτυπώνουμε την εικόνα μας και την κολλάμε πάνω σε λευκό χαρτόνι. Κόβουμε την εικόνα σε λωρίδες σε όσα κομμάτια θέλουμε (5-10) και από κάτω γράφουμε με την σειρά τους αριθμούς. Προτρέπουμε αρχικά το παιδί να σειροθετήσει τους αριθμούς για να δημιουργηθεί το παζλ της εικόνας . Αν δυσκολευτεί, βοηθάμε. Έπειτα δένουμε ένα σχοινάκι σε δυο καρέκλες, στο ύψος του παιδιού και το προτρέπουμε να “απλώσει” με την σειρά τις λωρίδες για να σχηματιστεί η εικόνα.
5η Δραστηριότητα: χιονάτη προ-γραφή.
Υλικά: χαρτιά Α4, μαρκαδόροι, πινέλα, μπατονέτες, τέμπερες, σφαγιδούλες.
Διαδικασία: εκτυπώνετε ή σχεδιάζετε με διακεκομμένες γραμμές διάφορα χειμερινά θέματα (χιονονιφάδα, χιονάνθρωπο, χειμωνιάτικα αξεσουάρ κλπ) και προτρέπετε το παιδί αρχικά να τα ιχνηλατήσει με το δαχτυλάκι του και έπειτα με μαρκαδόρο ή να δημιουργήσει τυπώματα πάνω στις γραμμές, ώστε να ολοκληρώσει τα περιγράμματα.
Ενδεικτικά φύλλα:
πηγή εικόνων: pinterest
Πρόσθετες οδηγίες και υλικό θα βρείτε εδώ και εδώ.
6η Δραστηριότητα: εικονο-λεξιλόγιο του χειμώνα.
Υλικά: διάφορες εικόνες με αντικείμενα του χειμώνα (π.χ. χειμερινά παιχνίδια, χειμερινά αξεσουάρ κλπ) και καρτέλες με λέξεις, ψαλίδι, κόλλα, μανταλάκια.
Διαδικασία: εκτυπώνουμε τις εικόνες και τοποθετούμε πάνω στην καθεμία την αντίστοιχη λέξη. Κατονομάζουμε κάθε εικόνα στο παιδί. Αφού ονοματίσουμε αρκετές φορές κάθε εικόνα-λέξη, μπορούμε να παίξουμε και ένα παιχνίδι λεξιλογίου, ζητώντας από το παιδί να μας δείξει μεταξύ δυο εικόνων μια συγκεκριμένη (π.χ. δείχνουμε δυο εικόνες με σκούφο και γάντια και λέμε στο παιδί “δείξε μου γάντια”). Έπειτα, τυπώνουμε τις λέξεις και δεύτερη φορά και δημιουργούμε καρτέλες. Προτρέπουμε το παιδί να ταυτίσει τις καρτέλες με τις λέξεις πάνω στις αντίστοιχες εικόνες. Για να γίνει πιο παιγνιώδης η δραστηριότητα μπορούμε να κολλήσουμε τις καρτέλες σε μανταλάκια και το παιδί να τοποθετεί κάθε μανταλάκι στην αντίστοιχη εικονα-λέξη.
7η Δραστηριότητα: “παράξενη” χειμερινή ζωγραφιά.
Υλικά: άσπρη τέμπερα, μαρκαδόροι, χαρτόνι, σακούλα τροφίμων με zipper, κολλητική ταινία.
Διαδικασία: σχεδιάζουμε στην σακούλα το περίγραμμα από έναν χιονάνθρωπο. Βάζουμε μέσα στην σακούλα λίγη λευκή τέμπερα, την κλείνουμε καλά και την κολλάμε πάνω σε χαρτόνι με κολλητική ταινία. Προτρέπουμε το παιδί να μετακινήσει με τα χέρια του την τέμπερα, πάνω από την σακούλα, ώστε να ζωγραφίσει τον χιονάνθρωπο.
Επιμέλεια υλικού: Ευγενιάδου Ελισάβετ, Νηπιαγωγός ΕΑΕ