4 Παιχνίδια που αναπτύσσουν τη Συναισθηματική Νοημοσύνη των παιδιών

Στο παρακάτω αρχείο θα βρείτε 4 απλά και όμορφα παιχνίδια που στόχο έχουν την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών και φυσικά την ενίσχυση της επικοινωνίας γονέα- παιδιού με διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο!



Λήψη αρχείου

Επιμέλεια υλικού: Χατζηευφραιμίδου Αντωνία, Ψυχολόγος

 

Παιχνίδια για το σπίτι – τα αξεσουάρ του χειμώνα

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται εύκολα παιχνίδια που μπορούμε να οργανώσουμε στο σπίτι, χρησιμοποιώντας τα αξεσουάρ του χειμώνα (κασκόλ, γάντια και σκουφιά).

Με τα παιχνίδια εξασκούμε με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο πλήθος δεξιοτήτων, όπως οι προ-μαθηματικές έννοιες της ομαδοποίησης και της αντιστοίχισης, οι δεξιότητες αυτονομίας των παιδιών, οι αριθμητικές δεξιότητες (σειροθέτηση αριθμών σε ανοδική και καθοδική αρίθμηση) και η κινητικότητά τους (αδρή και λεπτή).

Τα υλικά που χρειάζονται για το σύνολο των παιχνιδιών είναι: σχοινάκι, μανταλάκια, δυο καρέκλες, τρεις λεκάνες, διάφορα σκουφιά/ κασκόλ/ γάντια, χαρτάκια post-it, ένα μικρό μπαλάκι.

1ο παιχνίδι: Συγκεντρώνουμε όσα χειμωνιάτικα σκουφάκια, κασκόλ και γάντια έχουμε από όλα τα μέλη της οικογένειας. Προτρέπουμε το παιδί να τα ξεχωρίσει σε ομάδες, τοποθετώντας κάθε ομάδα μέσα στην αντίστοιχη λεκάνη (για να βοηθήσουμε το παιδί, τοποθετούμε πρώτα εμείς ένα αξεσουάρ σε κάθε λεκάνη).

2ο παιχνίδι: Τοποθετούμε δυο καρέκλες σε απόσταση περίπου δυο μέτρων μεταξύ τους και δένουμε ένα σχοινάκι από την μια καρέκλα στην άλλη (στο ύψος των παιδιών). Παίρνουμε μια λεκάνη γεμάτη με γάντια, επιλέγουμε τυχαία ένα γάντι και το τοποθετούμε στο σχοινάκι. Στην συνέχεια, προτρέπουμε το παιδί να βρει το ζευγάρι του και χρησιμοποιώντας μανταλάκι να το τοποθετήσει στο σχοινάκι. Συνεχίζουμε μέχρι να απλώσουμε όλα τα ζευγαράκια με τα γάντια.

3ο παιχνίδι: Κάθε μέλος της οικογένειας έχει μπροστά του ένα σετ από γάντια, σκούφο και κασκόλ. Δίνουμε το σύνθημα και προσπαθούμε να φορέσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε τα αξεσουάρ μας. Κερδίζει όποιος καταφέρει να φορέσει τα αξεσουάρ του πιο γρήγορα. *Αν το παιδί δυσκολεύεται, επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές την διαδικασία. Ξεκινάμε παρέχοντας βοήθεια την οποία σταδιακά αποσύρουμε, ώστε να εξασκηθεί η αυτονομία του παιδιού.

4ο παιχνίδι: Κάθε μέλος της οικογένειας τοποθετεί πίσω στην μέση του ένα κασκόλ, σαν ουρά. Στόχος μας είναι να «κλέψουμε» όσες περισσότερες ουρές μπορούμε από τους υπόλοιπους.

5ο παιχνίδι: Ανά δύο άτομα, παίρνουμε έναν μεγάλο σκούφο και 2-3 μικρά μπαλάκια. Σε μικρή απόσταση μεταξύ μας, ο ένας κρατάει τον σκούφο, όσο μπορεί πιο ανοιχτό, και ο άλλος στοχεύοντας προσπαθεί να ρίξει το μπαλάκι μέσα στον σκούφο.

6ο παιχνίδι: Τοποθετούμε δυο καρέκλες σε απόσταση περίπου δυο μέτρων μεταξύ τους και δένουμε ένα σχοινάκι από την μια καρέκλα στην άλλη (στο ύψος των παιδιών). Παίρνουμε δέκα σκουφάκια ή/και γάντια και κολλάμε χαρτάκια post-it με τους αριθμούς 1-10. Προτρέπουμε το παιδί να κρεμάσει τα αξεσουάρ σε σειρά πρώτα από το 1-10 και έπειτα από το 10-1, χρησιμοποιώντας μανταλάκια.

Καλή διασκέδαση!!!

Πηγή: 3λιζα

Επιμέλεια υλικού: Ευγενιάδου Ελισάβετ, Νηπιαγωγός ΕΑΕ

 

Online παιχνίδια για την εκμάθηση των χρωμάτων

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε online παιχνίδια για την επανάληψη ή την εκμάθηση των χρωμάτων.

Για να οδηγηθείτε στα παιχνίδια πατήστε εδώ.

Επιμέλεια υλικού: Κλημεντίδου Σταυρούλα, Λογοθεραπεύτρια

 

 

Χειμώνας – Ιδέες για δραστηριότητες ΚΑΙ στο σπίτι!

Παρακάτω θα βρείτε ιδέες με δραστηριότητες με θέμα τον “ΧΕΙΜΩΝΑ” που υλοποιήθηκαν στο νηπιαγωγείο τις προηγούμενες ημέρες λειτουργίας του.

Τα υλικά και η διαδικασία για κάθε δραστηριότητα είναι πολύ απλά και με μικρές προσαρμογές – αλλαγές μπορείτε να τις υλοποιήσετε και στο σπίτι, όσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά, λόγω του χιονιά.

1η Δραστηριότητα: Ο Χνουδωτός

Υλικά: αυτοκόλλητη διαφάνεια περιτυλίγματος βιβλίων, κομμάτια από χαρτόνι σε μαύρο και πορτοκαλί για μάτια, καπέλο, κουμπιά και μύτη (ή χαρτί Α4 που το χρωματίζουμε ανάλογα), βαμβάκι, μαρκαδόρο.

Διαδικασία: 1. στερεώνουμε την αυτοκόλλητη διαφάνεια στον τοίχο με χαρτοταινία, έτσι ώστε η αυτοκόλλητη πλευρά να είναι προς το μέρος μας. 2. σχεδιάζουμε στην διαφάνεια, όπως μπορούμε, έναν χιονάνθρωπο χρησιμοποιώντας τον μαρκαδόρο. 3. σχεδιάζουμε σε χαρτόνι και κόβουμε τα στοιχεία που θέλουμε να έχει. 4. μαζί με το παιδί κόβουμε μικρά κομματάκια από βαμβάκι και τα κάνουμε μικρές μπαλίτσες. 5. προτρέπουμε το παιδί να κολλήσει τα διάφορα στοιχεία και το βαμβάκι πάνω στον χιονάνθρωπο.

              

2η Δραστηριότητα: το δέντρο του χειμώνα. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ.

         

3η Δραστηριότητα: βαμβακερός χιονάνθρωπος. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ.

4η Δραστηριότητα: χειμερινή αριθμο-μπουγάδα.

Υλικά: μια οποιαδήποτε χειμερινή εικόνα ή φωτογραφία, ψαλίδι, μαρκαδόρος, χαρτόνι, κόλλα, μανταλάκια, σχοινάκι, δυο καρέκλες.

Διαδικασία: Εκτυπώνουμε την εικόνα μας και την κολλάμε πάνω σε λευκό χαρτόνι. Κόβουμε την εικόνα σε λωρίδες σε όσα κομμάτια θέλουμε (5-10) και από κάτω γράφουμε με την σειρά τους αριθμούς. Προτρέπουμε αρχικά το παιδί να σειροθετήσει τους αριθμούς για να δημιουργηθεί το παζλ της εικόνας . Αν δυσκολευτεί, βοηθάμε. Έπειτα δένουμε ένα σχοινάκι σε δυο καρέκλες, στο ύψος του παιδιού και το προτρέπουμε να “απλώσει” με την σειρά τις λωρίδες για να σχηματιστεί η εικόνα.

5η Δραστηριότητα: χιονάτη προ-γραφή.

Υλικά: χαρτιά Α4, μαρκαδόροι, πινέλα, μπατονέτες, τέμπερες, σφαγιδούλες.

Διαδικασία: εκτυπώνετε ή σχεδιάζετε με διακεκομμένες γραμμές διάφορα χειμερινά θέματα (χιονονιφάδα, χιονάνθρωπο, χειμωνιάτικα αξεσουάρ κλπ) και προτρέπετε το παιδί αρχικά να τα ιχνηλατήσει με το δαχτυλάκι του και έπειτα με μαρκαδόρο ή να δημιουργήσει τυπώματα πάνω στις γραμμές, ώστε να ολοκληρώσει τα περιγράμματα.

Ενδεικτικά φύλλα:

          

πηγή εικόνων: pinterest

Πρόσθετες οδηγίες και υλικό θα βρείτε εδώ και εδώ.

                           

6η Δραστηριότητα: εικονο-λεξιλόγιο του χειμώνα.

Υλικά: διάφορες εικόνες με αντικείμενα του χειμώνα (π.χ. χειμερινά παιχνίδια, χειμερινά αξεσουάρ κλπ) και καρτέλες με λέξεις, ψαλίδι, κόλλα, μανταλάκια.

Διαδικασία: εκτυπώνουμε τις εικόνες και τοποθετούμε πάνω στην καθεμία την αντίστοιχη λέξη. Κατονομάζουμε κάθε εικόνα στο παιδί. Αφού ονοματίσουμε αρκετές φορές κάθε εικόνα-λέξη, μπορούμε να παίξουμε και ένα παιχνίδι λεξιλογίου, ζητώντας από το παιδί να μας δείξει μεταξύ δυο εικόνων μια συγκεκριμένη (π.χ. δείχνουμε δυο εικόνες με σκούφο και γάντια και λέμε στο παιδί “δείξε μου γάντια”). Έπειτα, τυπώνουμε τις λέξεις και δεύτερη φορά και δημιουργούμε καρτέλες. Προτρέπουμε το παιδί να ταυτίσει τις καρτέλες με τις λέξεις πάνω στις αντίστοιχες εικόνες. Για να γίνει πιο παιγνιώδης η δραστηριότητα μπορούμε να κολλήσουμε τις καρτέλες σε μανταλάκια και το παιδί να τοποθετεί κάθε μανταλάκι στην αντίστοιχη εικονα-λέξη.

7η Δραστηριότητα: “παράξενη” χειμερινή ζωγραφιά.

Υλικά: άσπρη τέμπερα, μαρκαδόροι, χαρτόνι, σακούλα τροφίμων με zipper, κολλητική ταινία.

Διαδικασία: σχεδιάζουμε στην σακούλα το περίγραμμα από έναν χιονάνθρωπο. Βάζουμε μέσα στην σακούλα λίγη λευκή τέμπερα, την κλείνουμε καλά και την κολλάμε πάνω σε χαρτόνι με κολλητική ταινία. Προτρέπουμε το παιδί να μετακινήσει με τα χέρια του την τέμπερα, πάνω από την σακούλα, ώστε να ζωγραφίσει τον χιονάνθρωπο.

     

Επιμέλεια υλικού: Ευγενιάδου Ελισάβετ, Νηπιαγωγός ΕΑΕ

Χειμώνας: Προ-γραφικές κάρτες – οι διαδρομές

Για την ανάπτυξη του οφθαλμοκινητικού συντονισμού, μπορούμε να προτείνουμε αυτές τις προ-γραφικές κάρτες που σχετίζονται με το χειμώνα.

Οι κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με παιδιά 5 ετών στο νηπιαγωγείο ή με παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο δημοτικό σχολείο.

Αυτή η δραστηριότητα ευνοεί:

Συντονισμός ματιών – χεριών.

Προχωράμε ως εξής:

  • Προσκαλούμε τα παιδιά να χρησιμοποιησούν αρχικά το δείκτη τους και να ιχνηλατήσουν στις διακεκομμένες διαδρομές.
  • Έπειτα κάνουμε την ίδια διαδικασία χρησιμοποιώντας το μολύβι.
  • Συγκεντρώνοντας όλες τις κάρτες μπορούμε να αποκτήσουμε ένα μικρό προ-γραφικό βιβλίο με τα μονοπάτια του χειμώνα.

 

Επιμέλεια υλικού: Σμπόνια Παναγιώτα, Νηπιαγωγός ΕΑΕ

Χειμώνας – προ-γραφικές διδακτικές κάρτες

Στη χειμερινή περίοδο μπορούμε να προτείνουμε προ-γραφικές κάρτες .

Παρακάτω είναι κάποιες ενδεικτικές:

Δείχνουμε στα παιδιά τις κινήσεις που χρειάζονται για να σχεδιάσουν τα γραφικά που προτείνονται σε κάθε φύλλο. Στη συνέχεια, τα παιδιά θα πρέπει να ολοκληρώσουν τα σχέδια αντιγράφοντας τα γραφικά .

Αν δεν μπορούμε να εκτυπώσουμε σχεδιάζουμε μόνο μας τα χειμερινά ρούχα.

Αυτή η δραστηριότητα ευνοεί:

  • χειροκίνητος συντονισμός ματιών

Επιμέλεια υλικού: Σμπόνια Παναγιώτα, Νηπιαγωγός ΕΑΕ

Δραστηριότητα: Το δέντρο του χειμώνα

Υλικά:

  • Μια εικόνα (όπως η παραπάνω)
  • Τέμπερα άσπρη
  • Βαμβάκι ή χαρτοπετσέτα για να ταμπονάρουμε την μπογιά.

Εκτέλεση:

  • Αν δεν μπορούμε να εκτυπώσουμε την πιο πάνω εικόνα, σχεδιάζουμε μια ανάλογη.
  • Κάνουμε μπαλάκι την χαρτοπετσέτα ή το βαμβάκι.
  • Βοηθάμε το παιδί να πάρει με τη χαρτοπετσέτα ή με το βαμβάκι την μπογιά και ταμπονάρουμε πάνω στο δέντρο.

Παρακάτω βλέπουμε εικόνες από ανάλογη δραστηριότητα στο Νηπιαγωγείο μας

Επιμέλεια υλικού: Σμπόνια Παναγιώτα, Νηπιαγωγός ΕΑΕ

Δραστηριότητα: Βαμβακερός Χιονάνθρωπος

Δεξιότητες που εξασκούνται: συνεργασία, δημιουργικότητα, λεπτή κινητικότητα, οπτικό-κινητικός συντονισμός

Υλικά: πλαστικό μπουκάλι, πορτοκαλί και μαύρο χαρτόνι, κουμπάκια, χρωματιστή κορδέλα, βαμβάκι, τσιμπίδα, ψαλίδι, σιλικόνη ή κάποια δυνατή κόλλα.

Διαδικασία: μετατρέπουμε μαζί με το παιδί το εξωτερικό μέρος του μπουκαλιού σε χιονάνθρωπο, τοποθετώντας σε αυτό μάτια, μύτη, στόμα, κασκόλ και κουμπιά. Στην συνέχεια, κόβουμε μαζί με το παιδί το βαμβάκι σε μικρά κομμάτια και φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες. Τέλος, προτρέπουμε το παιδί να γεμίσει το μπουκάλι με τις μπαλίτσες από βαμβάκι που ετοιμάσαμε, χρησιμοποιώντας την τσιμπίδα.

Σχετικό βίντεο θα βρείτε εδώ.

Φωτογραφία από εφαρμογή της δραστηριότητας στην τάξη:

Επιμέλεια υλικού: Ευγενιάδου Ελισάβετ, Νηπιαγωγός ΕΑΕ