Η κυρά – Σαρακοστή με αλατοζύμη!

IMG f6e280ad296681d3be82006d34f0bf18 VIMG 1bc4bd28564e843dcdf380d96ce40398 V

Η Συνταγή για την κυρά Σαρακοστή με ζυμάρι:

  • 500 γρ. αλεύρι.
  • 1 κούπα νερό.
  • 2 κουταλιές αλάτι.

Πώς θα τη φτιάξετε:

  • Βάζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι και το αλάτι. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό, ζυμώνοντας ταυτόχρονα ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη.
  • Απλώνουμε με τον πλάστη τη ζύμη και σχηματίζουμε την κυρά Σαρακοστή, χαράζουμε τα μάτια και τη μύτη με ένα μαχαίρι και κάνουμε μια τρύπα στο κεφάλι για να την κρεμάσουμε όταν ψηθεί. Φτιάχνουμε και τα 7 ποδαράκια.
  • Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και τοποθετούμε τη ζύμη.
  • Ψήνουμε την κυρά Σαρακοστή για 40-60 λεπτά στο φούρνο, στους 200ο Κελσίου.

(https://www.mothersblog.gr/free-time/drastiriotites/story/90703/h-kyra-sarakosti-poy-einai-ethimo-palio-oi-giagiades-mas-ti-ftiaxnan-me-aleyri-kai-nero)

Το τραγούδι της Κυρά Σαρακοστής:

Την Κυρά Σαρακοστή

που είναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν

με αλεύρι και νερό!

Για στολίδι της φορούσαν

στο κεφάλι της σταυρό

και το στόμα της ξεχνούσαν

γιατί νήστευε καιρό!

Και μετρούσαν τις ημέρες

με τα πόδια της τα εφτά

κόβαν ένα τη βδομάδα,

μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά!

Καλή Σαρακοστή σε όλο τον κόσμο!