“Underground Stories” Δεκέμβριος
Για τον μήνα Δεκέμβριο η Άρια μας έρχεται όχι με ένα,όχι με δύο αλλά με τέσσερις αποστολές.Ας τις ακούσουμε:
Πρώτη Αποστολή
Δεύτερη Αποστολή
Τρίτη Αποστολή
Τέταρτη Αποστολή
Για τον μήνα Δεκέμβριο η Άρια μας έρχεται όχι με ένα,όχι με δύο αλλά με τέσσερις αποστολές.Ας τις ακούσουμε:
Ακούσαμε το αίνιγμα της Άριας και συνεχίσαμε την συνεργατική ιστορία για το σποράκι. Το κομμάτι της ιστορίας που δημιουργήσαμε το κάναμε εικόνα με την τεχνική του ψηφιδωτού. Χρησιμοποιήσαμε διάφορους σπόρους όπως φασόλια,φακές, ρύζι που το χρωματίσαμε με χρώμα ζαχαροπλαστικής, πασατέμπο κλπ.
Για τον μήνα Νοέμβριο στο etwinning έργο μας ασχοληθήκαμε με τους σπόρους. Διαβάσαμε παραμύθια σχετικά με το θέμα μας, είδαμε την παρουσίαση της συναδέλφου Βιβής που ετοίμασε, συλλέξαμε σπόρους και μάθαμε το όνομά τους, θέσαμε ερωτήματα για το τι χρειάζεται ένας σπόρος για να αναπτυχθεί, μάθαμε για τον κύκλο του νερού, πως γίνεται η σπορά τώρα και παλιά, φυτέψαμε τους δικούς μας σπόρους, το δραματοποιήσαμε και το χορέψαμε. Δείτε όλες τις δραστηρίοτητες μας ΕΔΩ
Συνεχίσαμε όμως το ταξίδι του σπόρου κάνοντας υποθέσεις , πειράματα και παρατηρήσεις .Τα πειράματα μας θα τα δείτε ΕΔΩ
Εργαστήρια Δεξιοτήτων 2024-2025
1ος θεματικός κύκλος: Φροντίζω το περιβάλλον
Υποθεματική: «Οικολογία- Παγκόσμια και Τοπική Φυσική Κληρονομιά »
Τίτλος: « Για αρχή το έδαφος »
Σκοπό του προγράμματος αποτελεί η ανάδειξη του εδάφους ως ένα πολύπλοκο, φυσικό και βιολογικό σύστημα, το οποίο στηρίζει και διατηρεί τη βιοποικιλότητα, βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τον αέρα και το νερό, σε άμεση συνάρτηση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και αποτελεί ένα πεδίο για
παιχνίδι, πειράματα και κατασκευές. Επίσης είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή συμπεριφοράς των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.
Βασικοί στόχοι:
Ξεκινήσαμε το θέμα μας με την ιστορία της Γης και την δημιουργία της. Είδαμε βίντεο για την εξέλιξη της γης στις διάφορες γεωλογικές περιόδους και είδαμε την παρουσίαση από το πρόγραμμα “Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ” του ΚΠΕ Καστοριάς.
evolution of life-presentation
Συζητάμε και σχολιάζουμε.
Δημιουργία ιστοριογραμμής αντιστοιχίζοντας εικόνες ζωντανών οργανισμών με γεωλογικές περιόδους, για να παρουσιαστεί η ιστορία της γης με χρονολογική σειρά και ζωγραφίσαμε αντιπροσωπευτικούς φυτικούς ή ζωικούς οργανισμούς των γεωλογικών περιόδων.
Μάθαμε τα στρώματα της Γης ,τα ζωγραφίσαμε και δημιουργήσαμε την Γη με τα στρώματά της με πλαστελίνη.
Είδαμε τι υπάρχει στο έδαφος ,το εξερευνήσαμε και το φωτογραφίσαμε με την βοήθεια των γονέων.
Μετράμε την θερμοκρασία του εδάφους
Μαθαίνουμε τον κύκλο του νερού
Επίσκεψη σε φυσική πηγή στο χωριό μας
Διαβάζουμε βιβλία σχετικά με το θέμα, Μιλάμε για τα φυτά και τι χρειάζονται
Ταξινομούμε τους σπόρους και μαθαίνουμε τα ονόματα τους
Συγκρίνουμε τις ασχολίες των ανθρώπων με το έδαφος παλιά και τώρα
Κάναμε δραματοποίηση της σποράς
Φυτεύουμε σπόρους με διάφορους τρόπους
Πειραματιζόμαστε με το χώμα και πως φιλτράρετε το νερό
Γνωρίσαμε τα ζώα που ζουν στο υπέδαφος όπως μυρμήγκια και σκουλήκια
Φτιάξαμε τα δικά μας σκουλήκια με ανακυκλώσιμα υλικά
Πετρώματα.Τι είναι, πως δημιουργούνται και που βρίσκονται.Βλέπουμε πετρώματα,τα πιάνουμε και τα παρατηρούμε.
Φτιάχνουμε κοσμήματα και ζωγραφίζουμε
Κάναμε πειράματα και φτιάξαμε τους δικούς μας κρυστάλλους με αλάτι
και βόρακα
Πολυτεχνείο! 17 Νοέμβρη Ημέρα μνήμης. Διαβάσαμε τα παραμύθια “Η κυρά Δημοκρατία” της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου, ” Ντενεκεδούπολη” της Ευγενίας Φακίνου. Τα συζητήσαμε και ζωγραφίσαμε ότι μας έκανε εντύπωση.
Είδαμε σε βίντεο τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ΕΔΩ:
Κατασκευάσαμε την Πύλη του και είδαμε, μάθαμε και γράψαμε τα συνθήματα που έλεγαν οι φοιτητές.
Κάναμε και τα μαθηματικά μας.Μετρήσαμε αποστάσεις, ποσότητες και κάναμε αντιστοιχίες.
Ακούσαμε και μάθαμε τραγούδια για το Πολυτεχνείο. Μας άρεσε το ” Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο” και το ζωγραφίσαμε.
Σχήματα πολλά και διαφορετικά!
Τα σχήματα αρέσουν και είναι μια αγαπημένη θεματική ενότητα για τα παιδιά, γιατί τα συναντάμε παντού γύρω μας!
Έτσι ξεκινήσαμε ένα ταξίδι στη χώρα των σχημάτων αυτή την εβδομάδα. Γνωρίσαμε τα γεωμετρικά σχήματα μέσα από διάφορα παιχνίδια, κατασκευές, ιστορίες και άλλες δραστηριότητες. Αρχικά αντλήσαμε πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο κατανόησης των γεωμετρικών εννοιών μέσα από διάφορες ερωτήσεις…
«Πώς ονομάζονται αυτά τα σχήματα;»
«Πώς κατάλαβες ότι αυτό το σχήμα είναι (π.χ. τετράγωνο) …;»
«Έχεις δει κάπου κάποιο αντικείμενο που να μοιάζει με… κύκλο; ορθογώνιο; τετράγωνο; τρίγωνο;»
«Με ποιο σχήμα μοιάζει… η πόρτα της τάξης; (ορθογώνιο) το τουβλάκι; (κυκλικό) το παραμύθι; (τετράγωνο)»
Κάναμε ομάδες και δημιουργήσαμε αινίγματα σχετικά με τα σχήματα (πχ. έχει 4 γωνίες και 4 πλευρές ίσες, μοιάζει με τοστάκι αλλά και με κουτάκι. Τι είναι;)
Είδαμε και ένα βιντεάκι Εδώ
Ζωγραφίσαμε σχήματα και τα κάναμε σχηματο-ανθρωπάκια.
Παίξαμε κιόλας δημιουργώντας διάφορες εικόνες με τα ξύλινα σχήματα της τάξης μας, όπως χαρταετό , ανθρωπάκια, σπιτάκια, δέντρα, ήλιο, λουλούδια και πολλά άλλα!
Αντιγραφή εικόνας με σχήματα
Φθινόπωρο και εμείς θέλαμε να μάθουμε τα πάντα για αυτήν την εποχή.Είδαμε εκπαιδευτικά βίντεο,διαβάσαμε παραμύθια, τα ζωγραφίσαμε, ασχοληθήκαμε με τα φρούτα του φθινοπώρου και ιδιαίτερα με το σταφύλι και τα μήλα και είπαμε για τα πρωτοβρόχια.
Φέραμε σταφύλια, τα μελετήσαμε,τα δοκιμάσαμε, τα ζωγραφίσαμε και μιλήσαμε για τον τρύγο.
Μάθαμε τα προϊόντα του αμπελιού και τα στάδια επεξεργασίας του κρασιού.
Κάναμε μοτίβο με τα μήλα
Στα πλαίσια του etwining έργου μας «Underground Stories» για τα νερά, επισκεφτήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς και παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα «Μια Σταγονοπαρέα στη Λίμνη μας» .Μέσα από την παρατήρηση και το παιχνίδι μάθαμε για το νερό και την αξία του.
Έγινε η υποδοχή των μαθητών/τριών και ξενάγηση στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς. Δόθηκε έμφαση στην παρατήρηση της λίμνης και προβληματιστήκαμε για την «προέλευση» του νερού που την τροφοδοτεί. Έγινε η αφήγηση της ιστορίας: «Μια Σταγονοπαρέα στη Λίμνη μας». Η αφήγηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα υποδοχής, μπροστά σε ένα σκηνικό μεγάλων διαστάσεων που απεικονίζει φαινόμενα του υδρολογικού κύκλου. Η ιστορία αναφέρεται στο περιπετειώδες ταξίδι μιας Σταγονοπαρέας, που ξεκίνησε από κάποια μακρινή θάλασσα και συμμετέχοντας στον κύκλο του νερού, φτάνει στη λίμνη μας. Κατόπιν ακολουθώντας μία προεπιλεγμένη διαδρομή στην παρόχθια ζώνη, τα παιδιά σε ομάδες παρατήρησαν τη λεκάνη απορροής, αναγνώρισαν χαρακτηριστικούς οργανισμούς των υγροτόπων, πραγματοποίησαν μετρήσεις φυσικοχημικών παραμέτρων του νερού με χρήση κατάλληλων οργάνων και πολλά άλλα.
Βράβευση του Σχολείου μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (Code Week 2024)!
Η βράβευση αυτή αποτελεί αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών, καθώς και της αφοσίωσής μας στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από σύγχρονες εκπαιδευτικές πρακτικές. Συνεχίζουμε με αφοσίωση να ενθαρρύνουμε τους μικρούς μαθητές/τριές μας να εξερευνούν τον κόσμο του προγραμματισμού, της τεχνολογίας και της καινοτομίας διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο και δημιουργικό μαθησιακό περιβάλλον! Συμμετείχαμε και φέτος στην Ευρωπαϊκή Δράση CODE WEEK 4All 2024.Ο προγραμματισμός αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία του σύγχρονου κόσμου, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής. Μέσα από αυτόν, αποκτούμε τη δυνατότητα να δημιουργούμε λύσεις για προβλήματα, να αυτοματοποιούμε διαδικασίες και να βελτιώνουμε την αποτελεσματικότητα των συστημάτων μας. Επίσης, η εκμάθηση προγραμματισμού αναπτύσσει δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και η δημιουργικότητα. Ενισχύει την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε σύνθετα ζητήματα, ενώ προετοιμάζει τους ανθρώπους για ένα μέλλον όπου η τεχνολογία και η καινοτομία θα έχουν κεντρικό ρόλο.