Η επανάσταση του 1821

25η  Μαρτίου Γιορτάζει η πατρίδα μας, η Ελλάδα. Μια τέτοια μέρα, στις 25 Μαρτίου 1821, οι Έλληνες αποφάσισαν να ξεσηκωθούν, να πολεμήσουν και να διώξουν τους Τούρκους μακριά από την Ελλάδα.Τετρακόσια χρόνια οι Τούρκοι είχαν σκλαβωμένη την Ελλάδα. Οι Έλληνες υπέφεραν πολλά βάσανα από τους Τούρκους. Οι Τούρκοι χωρίς σπουδαίο λόγο σκότωναν άνδρες, γυναίκες και παιδιά για να αρπάξουν τις περιουσίες των Ελλήνων και να τις κάνουν δικές τους. Έβαζαν μεγάλους φόρους κι όταν δεν μπορούσαν να πληρώσουν οι φτωχοί Έλληνες τους έπαιρναν με τη βία ό,τι είχαν.

 

Μέσα από το βιβλίο “Τα Ελληνάκια”  γνωρίσαμε την ιστορία, την παράδοση και τα δρώμενα εκείνης της εποχής. Διαβάσαμε το βιβλίο, συζητήσαμε , προβληματιστήκαμε.Ο Γιώργης και η Μαρία, οι ήρωες του παραμυθιού, μας ταξίδεψαν στην εποχής τους, στις συνθήκες ζωής κάτω από τον ζυγό των Τούρκων και γενικά για την καθημερινότητά τους. Κάναμε μια αναδρομή στα γεγονότα εκείνης της εποχής, ζωγραφίσαμε, ντυθήκαμε όπως τότε,τραγουδήσαμε δημοτικά τραγούδια .Κατασκευάσαμε καδράκια και κονκάρδες.

.P1070503

 

.25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 158                 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 159

Τι όρκο έδωσαν οι ήρωες στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας;

λαυρα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΆ Η ΘΑΝΑΤΟΣ

Παίξαμε με το σύνθημα αυτό  και το γράψαμε με φτερό και μελάνι όπως τότε.

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 135                   25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 140

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 167                      25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 191

Μιλήσαμε για την Φιλική Εταιρεία. Το 1814 στην πόλη Οδησσό της Ρωσίας, τρεις φίλοι και καλοί πατριώτες, ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ και ο Εμμανουήλ Ξάνθος ίδρυσαν τη Φιλική Εταιρεία. Η Φιλική Εταιρεία κατάφερε να ενώσει όλους τους Έλληνες και να τους πείσει πως πρέπει να πάρουν τα όπλα και να ελευθερώσουν την πατρίδα τους. Ο μυστικός όρκος της Φιλικής Εταιρείας έκανε τις καρδιές των Ελλήνων να φτερουγίσουν από ελπίδα για ελευθερία

. orkos mesa

Μάθαμε και μιλήσαμε για τους  ήρωες της επανάστασης…ΗΡΩΕΣ 3

 θαυμάσαμε τις παραδοσιακές, ελληνικές φορεσιές των προγόνων μας και ντυθήκαμε όπως αυτοί.

. 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 232                                 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 231 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 236

Επειδή μας αρέσουν οι μαγικές εικόνες και οι κώδικες , σπάσαμε τον κώδικα του τσολιά

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 115             25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 105

Για να Τιμήσουμε τους ήρωες μας  κάναμε γιορτή,φτιάξαμε στεφάνι από δάφνες και το καταθέσαμε

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 202                          25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 239

25 Μαρτιου γιορτή                  καταθεση

 

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Για ακόμη μια χρονιά γιορτάσαμε στο νηπιαγωγείο μας την διπλή γιορτή της 25η Μαρτίου. Γιορτάζουμε την επέτειο της Επανάστασης του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Ο Ευαγγελισμός είναι η  χαρμόσυνη είδηση για την γέννηση του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Μαρία και την γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου. Παρακολουθήσαμε το βίντεο και μιλήσαμε για την ιστορία που είδαμε   ΕΔΩ

Βρήκαμε στο διαδίκτυο πίνακες διάσημων ζωγράφων. Βρήκαμε ομοιότητες και διαφορές, τους

παρατηρήσαμε και τους περιγράψαμε. Αναρωτηθήκαμε  τι συναισθήματα μας προκαλούν…

Πώς απεικονίζεται η Παναγία στους πίνακες;

Χωρίς τίτλο Ελ Γκρέκο

Sandro Botticelli Annunciazione Uffizi 1024x964 1 Sandro Botticelli

Κατόπιν φτιάξαμε  τον δικό μας πίνακα με την τεχνική του βιτρό

P1070365

Παίξαμε κάνοντας μαθηματικά ,βάζοντας στην σωστή σειρά τους αριθμούς και δημιουργήσαμε την εικόνα του Ευαγγελισμού.

P1070360

 

 

“Magic Dot in Wonderland” Εορτασμός Pi Day Π=3,14

14 Μαρτίου 2023.  Στο νηπιαγωγείο μας στα πλαίσια του etwinning έργου μας “Magic Dot in Wonderland” γιορτάσαμε την διεθνή ημέρα του  Pi Day, Π=3,14 και  ασχοληθήκαμε με την περιφέρεια του κύκλου. Μετρήσαμε , ζωγραφίσαμε, παίξαμε και φτιάξαμε μια συνεργατική αφίσα με τα άλλα ευρωπαϊκά σχολεία. Δείτε τις δραστηριότητες μας      ΕΔΩ

Και η αφίσα μας

Collaborative poster DISPILIO

Βιβλία σε Ρόδες

Μια έκπληξη είχαμε σήμερα στο νηπιαγωγείο μας. Κτύπησε το κουδούνι και μας ήρθε μια βαλίτσα. “Τι  είναι κυρία αυτό;” “Ποιος μας το έστειλε;” ” Τι έχει μέσα;” οι πρώτες ερωτήσεις των παιδιών και η έκπληξη μαζί με την απορία ζωγραφισμένη στα προσωπάκια τους.Διαβάσαμε την ετικέτα που είχε η βαλίτσα επάνω της. “ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ” έγραφε.

P1070306

Την μεταφέραμε στην τάξη και αρχίσαμε να ανοίγουμε τα φερμουάρ για να δούμε τι έκρυβε μέσα. Είχε  ένα θησαυρό από βιβλία , αφίσες και ζωγραφιές από άλλα παιδιά για μας. Πω !Πω! τι ωραία που ήταν όλα.

P1070344                 P1070313                                 P1080155        P1070356

 

 

6η Μαρτίου: Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός, προέρχεται από άλλα παιδιά, συνήθως της ίδιας ηλικίας και αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στη σχολική πραγματικότητα, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου και τη διαδικασία της μάθησης. Συχνά το «ισχυρότερο» παιδί αντλεί από την πράξη του κάποιο όφελος, όπως ευχαρίστηση, κύρος ή υλικά αγαθά, ενώ το «αδύναμο» παιδί δεν μπορεί να υπερασπιστεί και να προστατέψει τον εαυτό του.Επειδή, λοιπόν, το σχολείο αποτελεί μία μικρογραφία της κοινωνίας πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου από τα σχολεία αλλά και από την κοινωνία στο σύνολο της.Τα παιδιά δικαιούνται να ζουν και να εργάζονται σε ένα σχολικό περιβάλλον που τους παρέχει ασφάλεια, ηρεμία και σεβασμό.

Έτσι λοιπόν και εμείς ασχοληθήκαμε με αυτό το θέμα. Μάθαμε τι σημαίνει, πως να συμπεριφερόμαστε και στείλαμε το μήνυμά μας  σε άλλα σχολεία σε μορφή κώδικα, παίρνοντας μέρος στην Δράση “Πες το Δυνατά”.

bia 001 bia 002 1 2

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο τα σχολεία που πήραν μέρος στην δράση και το δικό μας εδώ

 

Φτου το Μάρτη σου!!!!

Πρώτη του Μάρτη σήμερα. Μια πολύ ωραία έκπληξη περίμενε τα παιδιά στο σχολείο. Ο Ανδρέας (ένας μαθητής μας) έκανε δώρο, για όλα τα παιδιά και για τις κυρίες του όπως είπε “Μαρτάκια“. Με πολύ αγάπη έκανε ονομαστικά και διαφορετικά για το κάθε ένα φίλο του και φίλη του τα βραχιολάκια και μας τα χάρισε. Φυσικά τα φορέσαμε αμέσως.Σας τα δείχνουμε με πολύ χαρά!

ΑΝΔΡΕΑΣ 020              ΑΝΔΡΕΑΣ 023