Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΉ!

.png

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.Η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα,της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο.Η κυρά Σαρακοστή στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά.Το Μεγάλο Σάββατο, έκοβαν και το τελευταίο πόδι.Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο. Τοποθετούσαν το σύκο αυτό μαζί με άλλα, και σε όποιον το έβρισκε θεωρούνταν ότι του έφερνε γούρι.
Σε άλλα μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί, αλλά από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιαχνόταν με αλεύρι, αλάτι και νερό. Η διαδικασία ήταν κι εδώ η ίδια όπως και με την χάρτινη. Μια παραλλαγή του εθίμου της Κυράς Σαρακοστής είναι φτιαγμένη από πανί και γεμισμένη με πούπουλα.

Η Συνταγή για την κυρά Σαρακοστή με ζυμάρι:

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 1 κούπα νερό
  • 2 κουταλιές αλάτι

Πώς θα τη φτιάξετε:

  • Βάζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι και το αλάτι. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό, ζυμώνοντας ταυτόχρονα ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη.
  • Απλώνουμε με τον πλάστη τη ζύμη και σχηματίζουμε την κυρά Σαρακοστή, χαράζουμε τα μάτια και τη μύτη με ένα μαχαίρι και κάνουμε μια τρύπα στο κεφάλι για να την κρεμάσουμε όταν ψηθεί. Φτιάχνουμε και τα 7 ποδαράκια.
  • Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και τοποθετούμε τη ζύμη.
  • Ψήνουμε την κυρά Σαρακοστή για 40-60 λεπτά στο φούρνο, στους 200ο Κελσίου.

Τηρώντας το έθιμο φτιάξαμε και εμείς την Κυρα-Σαρακοστή με ζυμαράκι που μας ετοίμασε μια μανούλα(ευχαριστούμε πολύ κ.Τζίνα). Τις  πλάσαμε,τις διακοσμήσαμε και σας τις παρουσιάζουμε.

ΑΝΔΡΕΑΣ 055        ΑΝΔΡΕΑΣ 063 ΑΝΔΡΕΑΣ 060

Νηστεία

Άρχισε η σαρακοστή και η περίοδος της νηστείας, η προετοιμασία των ανθρώπων για το Πάσχα. Μιλήσαμε στην τάξη μας για την νηστεία ,τι επιτρέπεται να φάμε και τι όχι. Μάθαμε ποιες είναι οι νηστίσιμες και ποιες οι αρτύσιμες τροφές και τις κατηγοριοποιήσαμε.

ΑΝΔΡΕΑΣ 050 P1070111 P1070110

 

 

 

“Magic dot in wonderland” Δραστηριότητες με τον Octodot κλόουν

Μιλήσαμε για τους κλόουν και τα συναισθήματα.

1 2KLOOYN 029

Φτιάξαμε κλόουν με χαρτί, ρολό και φαντασία.

KLOOYN 015     1

KLOOYN 3 023

Μαθηματικά.Παίξαμε το παιχνίδι ” Φτιάξε τον κλόουν”. Ρίχναμε το ζάρι παίρναμε το χρώμα που αντιστοιχούσε στον αριθμό και σιγά-σιγά κάναμε τον κλόουν.

KLOOYN 3 026

Και φυσικά φτιάξαμε μάσκες και  στολές Dot κλόουν και ντυθήκαμε καρναβάλια!

003    004

klooyn

 

 

Τσικνοπέμπτη!!!

Τσικνοπέμπτη σήμερα και φυσικά το τσικνίσαμε στο νηπιαγωγείο μας με την βοήθεια των γονέων. Ψήσαμε σουβλάκια, λουκάνικα, πανσέτες, πιτούλες και φυσικά τηγανιτές πατάτες. Για επιδόρπιο σπιτικό γλυκό σοκολάτας. Ευχαριστούμε  πολύ τους γονείς για τα καλούδια και την βοήθεια τους.

4     3 1

 

Άσκηση Σεισμού

 

ΣΕΙΣΜΟΣ!!!!!!!!

Όπως κάθε χρόνο, και σύμφωνα με την οδηγία του υπουργείου, πραγματοποιήσαμε όλη την εβδομάδα στο νηπιαγωγείο μας άσκηση σεισμού.

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εκδηλώνεται συχνά στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι η πρώτη σε σεισμικότητα χώρα στην Ευρώπη και η έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο.Η απόκτηση γνώσεων για τη σωστή αντιμετώπιση του φαινομένου του σεισμού, σε μία χώρα με  σεισμική δραστηριότητα όπως η Ελλάδα, πρέπει να ξεκινά από τα πρώτα σχολικά χρόνια.

Συζητήσαμε με τα παιδιά τι είναι σεισμός…. Κάποιες φορές νοιώθουμε τη γη να κουνιέται….. Τότε γίνεται σεισμός…. Ο σεισμός γίνεται ξαφνικά και τελειώνει γρήγορα…..Με τον σεισμό μπορεί να ραγίσουν τοίχοι, να σπάσουν τζάμια, να πέσουν κάτω βαριά αντικείμενα, μπορεί να κοπεί το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο, να γκρεμιστούν σπίτια, πολυκατοικίες, να πέσουν δρόμοι.Τα παιδιά έμαθαν για τη δομή της γης, για τις τεκτονικές πλάκες που  προκαλούν σεισμούς, αλλά και ότι και τα ηφαίστεια  προκαλούν σεισμούς.

Γίνεται σεισμός …..τι πρέπει να κάνω.

  • Όταν γίνεται σεισμός και είμαι μέσα στο σπίτι, το σχολείο τη δουλειά μπαίνω κάτω από ένα γερό τραπέζι ή γραφείο και κρατάω το πόδι του.
  • Όταν δεν υπάρχει κοντά μου τραπέζι ή γραφείο πηγαίνω στη μέση του δωματίου που βρίσκομαι γονατίζω και βάζω τα χέρια πάνω από το κεφάλι μου.
  • Όταν γίνεται σεισμός και είμαι έξω μένω μακριά από τα κτίρια, δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ.

ΣΕΙΣΜΟΥ 9

Δεν ξεχνώ τα τρία βήματα του σεισμού.

  • Παραμένω στο χώρο, σκύβω καλύπτω με τα χέρια μου τον αυχένα.
  • Καλύπτομαι κάτω από το τραπέζι και πιάνω το πόδι του.
  • Βγαίνω στο χώρο συνάντησης .

Τα παιδιά, ακολουθώντας τις οδηγίες των νηπιαγωγών επέδειξαν συνεργασία και φάνηκαν πραγματικά έτοιμα! Φτιάξανε τρενάκι και βγήκαν προσεκτικά και ήσυχα στην αυλή στον προκαθορισμένο χώρο μακριά από τα κτίρια.

ΣΕΙΣΜΟΥ 3

Ασκήσεις ετοιμότητας για σεισμό θα πραγματοποιούνται  αιφνιδιαστικά καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

 Τι είναι όμως ο σεισμός; Για να δούμε   ΕΔΩ   να μάθουμε

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ;

Παρακολουθώ το βίντεο      ΕΔΩ

Ο Άνθρωπος στον σεισμό: Οδηγίες για τα παιδιά ΕΔΩ

 

“Magic dot in wonderland”Mr Octodot animal friends in the Kingdom of ice

Μάθαμε για τα ζώα των πάγων και παίξαμε το ψηφιακό παιχνίδι που μας έστειλαν οι φίλοι μας . Σκοπός του παιχνιδιού να απαντήσουμε στις ερωτήσεις και να μαζέψουμε χιονονιφάδες. Η χαρά μας μεγάλη όταν κερδίσαμε όλες τις χιονονιφάδες.

ONLINE 094 ONLINE 087

 

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2023

sid1

Τα περασμένα δύο χρόνια ( covid) έδειξαν πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου μπορούν να επικοινωνούν, να μαθαίνουν, να δημιουργούν και να μοιράζονται θετικά.  Σήμερα είναι η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου! Απ΄άκρη σε άκρη σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι ενώνονται για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο, να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ασφάλειας και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί στις 7/02/2023 σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Το ίδιο κάναμε και εμείς.Συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις που οργάνωσε το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Πήραμε μέρος και στην διαδικτυακή συνάντηση και μάθαμε πολλά αλλά και παίξαμε. Νοιώσαμε ασφαλείς και διασκεδάσαμε!

SAFE INTERNET 2 002                     SAFE INTERNET 2 007 SAFE INTERNET 2 012