“Magic dot in wonderland” THE BLACK DOT STORY!

Η ιστορία της Μαύρης Τελείας!

Μια μέρα ένας καθηγητής μπήκε στην τάξη και ζήτησε από τους μαθητές του να προετοιμαστούν για ένα τεστ-έκπληξη. Περίμεναν με αγωνία στα θρανία τους να ξεκινήσει το τεστ. Ο καθηγητής περπάτησε στην τάξη και έδωσε τις ερωτήσεις με το κείμενο στραμμένο προς τα κάτω.Μόλις τα μοίρασε όλα, ζήτησε από τους μαθητές του να γυρίσουν σελίδα και να ξεκινήσουν. Προς έκπληξη όλων, δεν υπήρχαν ερωτήσεις, αλλά μόνο μια μαύρη κουκκίδα στο κέντρο της σελίδας. Ο καθηγητής  είπε: «Θέλω να γράψετε αυτό που βλέπετε  εκεί». Οι μπερδεμένοι μαθητές άρχισαν να κάνουν αυτό που τους ζητήθηκε.Στο τέλος  ο καθηγητής πήρε όλα τα χαρτιά απαντήσεων και άρχισε να διαβάζει το καθένα από αυτά δυνατά μπροστά σε όλους τους μαθητές. Όλοι τους, χωρίς εξαιρέσεις, περιέγραψαν τη μαύρη κουκκίδα, προσπαθώντας να εξηγήσουν τη θέση της στη μέση του φύλλου κ.λπ. Αφού διαβάστηκαν όλα, η τάξη ήταν σιωπηλή, ο καθηγητής άρχισε να εξηγεί:«Δεν πρόκειται να σας βαθμολογήσω σε αυτό το τεστ. Ήθελα απλώς να σας  δώσω κάτι να σκεφτείτε». Κανείς δεν έγραψε για το λευκό μέρος της σελίδας. Όλοι επικεντρώθηκαν στη μαύρη κουκκίδα – και το ίδιο συμβαίνει στη ζωή μας. Αυτό ακριβώς τελειώνουμε να κάνουμε με τη ζωή μας. Έχουμε ένα λευκό χαρτί να κρατήσουμε και να απολαύσουμε, αλλά είμαστε τόσο απασχολημένοι με το να σκεφτόμαστε τα σκοτεινά σημεία που υπάρχουν εκεί μέσα.Η ζωή είναι ένα ιδιαίτερο δώρο και πάντα θα έχουμε λόγους να γιορτάζουμε. Αλλάζει και ανανεώνεται καθημερινά – οι φίλοι μας, οι δουλειές, τα προς το ζην, η αγάπη, η οικογένεια, τα θαύματα που βλέπουμε καθημερινά». Και όμως επιμένουμε να επικεντρωνόμαστε μόνο στα σκοτεινά σημεία – τα θέματα υγείας που μας ενοχλούν, τα χρήματα που πρέπει να έχουμε, τις πολυτέλειες που δεν έχουμε, επιπλοκές σε οποιαδήποτε σχέση, προβλήματα με ένα μέλος της οικογένειας, η απογοήτευση με έναν φίλο και ούτω καθεξής.Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι τα σκοτεινά σημεία είναι πολύ μικρά και μόνο λίγα. Κι όμως επιτρέπουμε σε αυτά να μολύνουν το μυαλό μας.Πάρτε τα μάτια σας μακριά από τα μαύρα σημεία της ζωής σας. Απόλαυσε κάθε μία από τις ευλογίες σου, κάθε στιγμή που σου δίνει η ζωή.Να είστε ευτυχισμένοι και να ζήσετε μια ζωή θετικά.

Διηγηθήκαμε την ιστορία στα παιδιά χωρίς να δώσουμε το τέλος και τις εξηγήσεις. Στην ερώτηση “τι βλέπετε εδώ και τι μπορεί να σημαίνει αυτό;” η απάντηση ήταν : “Μια μαύρη τελεία που είναι κάτι κακό, όπως ο πόλεμος, η αρρώστια, να μαλώνουμε και να χτυπάμε κλπ.”  κατόπιν τέθηκε η ερώτηση: “Τι άλλο βλέπετε και τι σημαίνει;” η απάντηση ήταν: “Μια άσπρη σελίδα και αυτό είναι καλό, όπως το πάρτι γενεθλίων, η βόλτα στην παιδική χαρά, τα δώρα , τα Χριστούγεννα κλπ.” Μετά ζωγράφισαν τις απαντήσεις τους. Δείτε όλα αυτά  εδώ

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2022-2023 1ος θεματικός κύκλος: Ζω καλύτερα – Ευ ζην

 

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κεντρικό στόχο έχουν οι μαθητές να εφοδιαστούν με δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού (δεξιότητες του 21ου αιώνα). Μέσα στη χρονιά θα κάνουμε 4 πρότζεκτ – ένα από κάθε θεματική- ενώ η επιλογή των υποθεμάτων είναι αυστηρά καθορισμένη ανά τάξη από το πρόγραμμα.

1ος θεματικός κύκλος: Ζω καλύτερα – Ευ ζην

Υποθεματική: Διατροφή και άσκηση

Τίτλος: «Η Ντότα η κάμπια πάει για Πικ-νικ».

Βασικοί στόχοι:

  • Καλλιέργεια των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα,
  • Η διατροφική αξία των προϊόντων που καταναλώνουμε (εποχιακά φρούτα και λαχανικά, τυποποιημένα προϊόντα κλπ.)
  • Να εμπεδώσουν τα οφέλη της σωστής διατροφής και της άσκησης για την υγεία
  • Να υιοθετήσουν ανάλογες διατροφικές συνήθειες και συνήθειες φυσικής άσκησης
  • Να σκέφτονται κριτικά ως προς την ποιότητα και ποσότητα των τροφών
  • Την βελτίωση της διατροφής των παιδιών
  • Να μειώσουν την άσκοπη σπατάλη τροφίμων
  • Να εμπεδώσουν ότι η Μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη για την υγεία
  • Να υιοθετήσουν διατροφικές συμπεριφορές φιλικές προς το  περιβάλλον

Διάρκεια: περίπου 7 εβδομάδες (5 έως 7 εργαστήρια των 2 ή 3 ωρών την εβδομάδα). Περίοδος υλοποίησης Οκτώβριος – Νοέμβριος.

Εργαστήρια – Δραστηριότητες

Ιδιαίτερη η χαρά μας από την επίσκεψη της Διατροφολόγου που μας μίλησε για την διατροφή, την πυραμίδα των τροφών αλλά και για την σωστή καθημερινή μας τροφή. Επίσης έγινε και ενημέρωση στους γονείς.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 8 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 1

Ένα μικρό δείγμα από τις δραστηριότητες μας. Φτιάξαμε μια αφίσα που την χαρίσαμε στην διατροφολόγο και γράψαμε τις ερωτήσεις που είχαμε να της κάνουμε.

ΑΦΙΣΑ ΔΩΡΟ 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ

Δημιουργήσαμε τις ομάδες μας και ξεκινήσαμε!

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 041

Με αφορμή τους πίνακες του ΑΡΤΣΙΜΠΑΛΝΤΟ  φτιάξαμε τα πορτρέτα μας

Ο ΑΡΤΣΙΜΠΑΛΝΤΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ 21

Παίξαμε με τις λέξεις και συνθέσαμε την πυραμίδα

ΠΡΩΙΝΟ 1        ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ 13

Φτιάξαμε την δική μας διατροφική πυραμίδα και Παίξαμε με ψηφιακά παιχνίδια στον υπολογιστή

ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΥΓΕΙΑΣ 7

ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ 4

Μάθαμε τι συμβαίνει στις τροφές μετά από καιρό -το φαινόμενο της Σήψης. Τι μπορεί να συμβαίνει και γιατί. Προβληματιστήκαμε , ερευνήσαμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό και δώσαμε απαντήσεις.

ΣΗΨΗ ΦΡΟΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ 2

Διαβάσαμε το παραμύθι “Μια κάμπια πολύ πεινασμένη” του Eric  Carle και φτιάξαμε την δική μας  κάμπια με διάφορα φρούτα.

Caterpillar Dota the caterpillar Αντιγραφή Αντιγραφή kampia

Με το παραμύθι ” Ο παππούς ο Ροδαλός” μάθαμε τις κατηγορίες των φαγητών. Φρούτα , λαχανικά, δημητριακά κλπ. Με τα παραμύθια “Η γιορτή των οσπρίων” , “Το δικαστήριο των τροφών” ,”Ο Αγησίλαγος” και “Πως να καταβροχθίσεις ένα ουράνιο τόξο” μάθαμε τις υγιεινές και μη υγιεινές τροφές αλλά και τις κατηγορίες τροφίμων με βάση το χρώμα τους και πως πρέπει να τρώμε απ’ όλες τις τροφές.

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 037                           25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 038 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 039                           25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 042 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 043    25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 044     25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 045 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 047          25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 050    25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 048 P1070110                    P1070111 ΧΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Τραγουδήσαμε και χορέψαμε με “Το μικρό μπιζέλι”, “Ο φακής” και μας άρεσε πάρα πολύ ” Ο Μάγειρας”  με τον  Μάριο Φραγκούλη.

Τέλος κάναμε έναν εννοιολογικό χάρτη με όσα μάθαμε!

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 035

“Magic dot in wonderland” Ο Dot το φθινόπωρο

Στο etwinning project  μας “Dot in wonderland” στην συνέχεια του βιβλίου , ο Dot μας μιλάει για το φθινόπωρο και το τί συμβαίνει στη φύση. Τα παιδιά έφτιαξαν συνεργατικά μια ιστορία και εμείς είχαμε να ζωγραφίσουμε το πρώτο μέρος της. Αυτή είναι η ζωγραφιά μας.Δεν τελειώσαμε έπεται συνέχεια………

 

AUTUMN 1                 AUTUMN 3Dot Autumn Dispilio

“Magic dot in wonderland” Ψηφιακό Παιχνίδι “ohmydots”

Δημιουργήσαμε το ψηφιακό παιχνίδι “oh mydots” και βρήκαμε την κρυμμένη εικόνα της Dotas της κάμπιας που είναι το λογότυπο μας στο πρόγραμμα μας .Ελάτε να το παίξουμε εδώ

DOT numbers

 

 

“Magic dot in wonderland” Ψηφοφορία on line για το λογότυπο

Σήμερα είχαμε μια ευχάριστη συνάντηση on line για να κάνουμε το λογότυπο μας. Ζωγραφίσαμε σε ψηφιακό εργαλείο το logo που αποφασίσαμε και βάλαμε όλοι το στίγμα μας.

LOGO MEET DOT 2022 11 24 end                   MEETING LOGO 3 MEETING LOGO 5

Πολυτεχνείο

Πολυτεχνείο! 17 Νοέμβρη Ημέρα μνήμης. Διαβάσαμε το παραμύθι ” Η κυρά Δημοκρατία” της Κωνσταντίνας  Αρμενιάκου. Το συζητήσαμε και  ζωγραφίσαμε ότι μας έκανε εντύπωση.

Η ΚΥΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑtop

Είδαμε σε βίντεο τα γεγονότα του Πολυτεχνείου Εδώ

Κατασκευάσαμε την Πύλη του και γράψαμε τα δικά μας συνθήματα.

P1040635              πολυτ1 πολυτ4

 

 

Σεχραζάντ: Ήχοι, εικόνες και παραμύθια της Ανατολής.

Την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2022 στις  11:30 το πρωί παρακολουθήσαμε σε live streaming από την Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης  σε Διεύθυνση Ορχήστρας της  κ. Ελένης Παπακυριάκου.

P1040399         P1040408

Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε ήταν Σεχραζάντ: Ήχοι, εικόνες και παραμύθια της Ανατολής, μια συμφωνική σουίτα του Νικολάι Ρίμσκι – Κόρσακοφ (1844-1908), που βασίζεται στην πασίγνωστη αραβική συλλογή ανατολίτικων ιστοριών με τίτλο “Χίλιες και μία νύχτες”. Από το πιο γνωστά έργα του σπουδαίου και επιδραστικού ρώσου συνθέτη, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ενορχηστρωτές όλων των εποχών.

Η Σεχραζάτ είναι η κόρη του βεζύρη, η οποία παντρεύεται τον θηριώδη σουλτάνο Σαχριάρ, με σκοπό να τον εξημερώσει. Ο Σαχριάρ παντρεύεται κάθε μέρα και από μια γυναίκα και την επομένη τη σκοτώνει. Την πρώτη νύχτα του γάμου της, η Σεχραζάτ διηγείται στο σύζυγό της μια ιστορία τόσο συναρπαστική, ώστε ο σουλτάνος, περίεργος να γνωρίσει τη συνέχειά της, αναβάλει την εκτέλεσή της μέχρι την επομένη. Έτσι, η Σεχραζάτ συνεχίζει τις ιστορίες της κάθε βράδυ, μέχρις ότου ο περίεργος σουλτάνος ανακτά την πίστη του στη ζωή και τους ανθρώπους και εγκαταλείπει το απάνθρωπο σχέδιό του.

Η  υπέροχη αφήγηση του κ. Φαίδωνα  Γραμματικόπουλου  και της κ. Θεοδοσίας  Δαμδούμη, οι εικόνες που προβαλλόταν και βέβαια η καταπληκτική ορχήστρα μας ταξίδεψαν με το μαγικό χαλί της μουσικής στη μακρινή  Ανατολή…

P1040391      P1040393 P1040410

Στο τέλος τραγουδήσαμε όλοι μαζί  το τραγούδι της Σεχραζάντ:

Η αγάπη πάντα νικά

Σαν χαλί μαγικό μας ταξιδεύει

Μια ιστορία δίχως τέλος κι αρχή

Που μας σμίγει για πάντα μαζί!

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ

Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου είχαμε τη χαρά να αποδεχθεί την πρόσκλησή μας και να επισκεφτεί το Νηπιαγωγείο μας η κ. Κωσταρέλλη Αλεξάνδρα, διατροφολόγος του Νοσοκομείου Καστοριάς. Η επίσκεψη εντάσσεται σε υλοποίηση  δραστηριότητας  των  Εργαστηρίων Δεξιοτήτων (Θεματικός Κύκλος:Ζω καλύτερα- Ευ ζην, Επιμέρους Θεματικές Ενότητες/Υποενότητες:Υγεία:Διατροφή)

3  P1040345  P1040310

Η κ.Κωσταρέλλη αφού απάντησε σε ερωτήσεις των νηπίων , παρουσίασε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, ενημέρωσε για την αξία της υιοθέτησης υγιεινού τρόπου ζωής με σωστή διατροφή, άσκηση και ύπνο.

P1040321 P1040324

Τα νήπια εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά και  συμπλήρωσαν τους πυραύλους της Διατροφής  .

Στη συνέχεια υποδεχτήκαμε τους γονείς και ενημερώθηκαν σχετικά και διατύπωσαν ερωτήσεις.

2 P1040303 1

Σας ευχαριστούμε πολύ κ.Κωσταρέλλη!!

“Magic dot in wonderland” Ψηφοφορία για το logo του έργου μας

Αφού είδαμε και παίξαμε με τα logo των άλλων σχολείων

Digital puzzles

Ήρθε η ώρα να ψηφίσουμε για το λογότυπο του έργου μας. Ψηφίσαμε ηλεκτρονικά.

3         5 8

Αλλά και με τον παραδοσιακό τρόπο.

G

Ο νικητής είναι ο Octodot το χταπόδι

LOGO TELIKO