Μιλήσαμε για την παλαιοντολογία και τους παλαιοντολόγους. Είδαμε φωτογραφίες και βίντεο και φτιάξαμε τα βαλιτσάκια με τα εργαλεία μας και καπέλα.
Σαν καλοί παλαιοντολόγοι ψάξαμε και ανακαλύψαμε απολιθώματα δεινοσαύρων.
Τα απολιθώματα τα φτιάξαμε με πηλό. Από πάνω έριξα σκόνη (ό,τι έχετε. Εγώ έβαλα κακάο, αλεύρι και σιμιγδάλι).
Τα παιδιά, με πινέλα και βουρτσάκια για ρουζ τα καθάριζαν για να μείνει το απολίθωμα.
Τα παιδιά- παλαιοντολόγοι ανακαλύπτουν φωλιές δεινοσαύρων με αυγά.
Τα αυγά τα έφτιαξα με μαγειρική σόδα. Έβρεχα λίγο το χέρι μου και έπαιρνα αρκετή ποσότητα σόδας. Το έπλαθα μαζί με ένα μικρό δεινόσαυρο. Με 1 κιλό σόδα έφτιαξα 10 αυγά. Τα παιδιά το ψεκάζουν με ξίδι και λιώνει η σόδα. Έτσι βγαίνει από μέσα το δεινοσαυράκι.
Φτιάξαμε ομαδική εργασία με θέμα “οι δεινόσαυροι σήμερα”.
Κάναμε σειροθετήσεις, ομαδοποιήσεις και συγκρίσεις.
Συγκρίναμε το μέγεθος ενός Τυραννόσαυρου Ρεξ και ενός Απατόσαυρου με το μέγεθος του ανθρώπου.
Μιλήσαμε για τα μέρη σώματος του δεινοσαύρου. Έκρυψα μέσα στην τάξη ένα σκελετό χωρισμένο σε 5 μέρη. Τα παιδιά, παίζοντας το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, τα ανακάλυψαν και τα ένωσαν. Στη συνέχεια ο καθένας έφτιαξε το δικό του σκελετό με διπλόκαρφα.
Ζωγράφισαν το δεινόσαυρο που τους έκανε εντύπωση.
Παίξαμε κινητικά παιχνίδια. Σαρκοφάγοι εναντίον φυτοφάγων.
Φτιάξαμε μία τρισδιάστατη μακέτα.
Κάναμε το πείραμα με το ηφαίστειο. Τύλιξα ένα μικρό μπουκαλάκι νερού με εφημερίδες δίνοντας το σχήμα βουνού. Από έξω έβαλα πηλό (χωρίς να κλείσω το στόμιο) και όταν στέγνωσε, το έβαψα. Μέσα έριξα απορρυπαντικό για τα πιάτα, κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και μπόλικο ξύδι. Για να γίνει η έκρηξη, φτιάχνουμε ένα χωνί με χαρτί και ρίχνουμε σόδα φαγητού.
Άφησα τα παιδιά να σκεφτούν τι έγινε και εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι. Ζωγράφισαν το “τέλος των δεινοσαύρων” και στη συνέχεια συζητήσαμε για τις εκδοχές της επιστήμης και είδαμε σχετικά βίντεο.
Παίξαμε το επιτραπέζιο των δεινοσαύρων, κατασκευασμένο από την κυρία Νάγια. Τα ηφαίστεια μας ανεβάζουν, οι δεινόσαυροι μας κατεβάζουν.
Φύλλο ερωτήσεων