“Ε! Είμαι κι εγώ εδώ” Πρόγραμμα Νοιάζομαι και δρω

Οι μαθητές μας την τρέχουσα σχολική χρονιά (2017-2018) συμμετέχουν με πρόγραμμα στο Νοίαζομαι και δρω με τίτλο θέματος “Ε! Είμαι κι εγώ εδώ” με σκοπό μέσω της εκπαιδευτικής πρακτικής οι μαθητές να γνωρίσουν, να κατανοήσουν και να μάθουν τα δικαιώματά τους, με τη βοήθεια της χρήσης ψηφιακού υλικού αλλά και την αξιοποίηση εκπαιδευτικών τεχνικών θεάτρου. Ακόμη να αποκτήσουν και να ενσωματώσουν αξίες, δεξιότητες και στάσεις σε πρακτικές της καθημερινής ζωής και στον τρόπο σκέψης τους, έτσι ώστε να καταστούν μελλοντικοί ενεργοί πολίτες, οι οποίοι γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και σέβονται τις υποχρεώσεις τους.
Δραστηριότητες:
Αφορμή: Η αφορμή για το θέμα δόθηκε από το παραμύθι η “Παπλωματού”.  Η ιστόρια με λίγα λόγια: “Ζούσε μία γυναίκα που είχε μεγάλη τέχνη στο να φτιάχνει παπλώματα. Δεν τα πουλόυσε, δεν τα χάριζε στους φτωχούς και την γέμιζε. Ο βασιλιάς της χώρας που ήταν άπληστος και καθόλου ευτυχυχισμένοςάκυσε γτην γυναίκα και της ζήτησε να του πουλήσει ένα πάπλωμα. Εκείνη αρνήθηκε να το πουλήσει και του ζήτησε να χαρίσει όλα του τα υπάρχοντα και πως τότε θα του έφτιαχνε το πιο ωραίο πάπλωμα. Ο βασιλιάς θυμωμένος προσπάθησε να βλάψει την παπλωματού αλλά εκείνη με την καλοσύνη της πάντα τα κατάφερνε. Στο τέλος ο βασιλιάς αποφάσισε να προσπαθήσει να χαρίσει τα υπάρχοντά του μήπως και έβρισκε την ευτυχία…Σιγά σιγά χάρισε τα πάντα και ένοιωσε απόλυτη ευτυχία. Στο τέλος η παπλωματού του χάρισε το πιο υπέροχο πάπλωμα και εκείνος το θρόνο του για να κάθεται αναπαυτικά και να ράβει τα παπλώματα για τους φτωχούς”.
1. Γνωρίσαμε τα δικαιώματα του παιδιού. Μπορείτε να δείτε Εδώ 
Ένα μέρος από την σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού από τον μαθητή Γιάννη Εδώ
2. Παρακολουθήσαμε την ταινία μικρού μήκους «Ειρήνη» – Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα «Ειρήνη». Η «Ειρήνη» είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για παιδιά 5-8 ετών και έχει σχεδιαστεί από την Ύπατη Αρμοστεία, για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν μέσα στην τάξη θέματα όπως η διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα και οι πολιτισμικές διαφορές. Μπορείτε να δείτε την ταινία Εδώ
3. Τα νηπιάκια την Παγκόσμια ημέρα του παιδιού, 11 Δεκεμβρίου, με την τεχνική της παγωμένης εικόνας και το «θέατρο φόρουμ» κατάφεραν να εκφράσουν δυναμικά τη στάση τους απέναντι στο Εκπαιδευτικό Σύστημα, στην Οικογένεια, διεκδικώντας την Υγεία, το Παιχνίδι, την Ελευθερία Έκφρασης και τη Διαφορετικότητα.
Το κοινό (γονείς μαθητών), μπορούσε να πάρει τη θέση κάποιου χαρακτήρα και να προτείνει λύσεις στο εκπαιδευτικό-κοινωνικό πρόβλημα που παρουσιαζόταν, να επέμβει για να αλλάξει τη ροή της ιστορίας, να ανατρέψει την πραγματικότητα αλλά και να παγώσει τη δράση για να την αντικαταστήσει.
Ο στόχος της δράσης αυτής ήταν να φέρουμε τους μεγάλους αντιμέτωπους με τις καταστάσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, ώστε να κατανοήσουν τα συναισθήματα που τους προκαλούν.
Όλοι έχουμε δικαίωμα στη σωματική ανάπαυση και την πνευματική ανατροφοδότηση και φυσικά στη φροντίδα και την αγάπη. Μα πιο πολύ απ’ όλους δικαίωμα έχουν τα παιδιά, τα φύσει αδύναμα αυτά πλάσματα, που είμαστε υποχρεωμένοι να τα προστατεύουμε και πάνω απ’ όλα να τα βοηθήσουμε ν’ αναπτυχθούν ομαλά και στις καλύτερες δυνατόν συνθήκες, όπως τους πρέπει.
4. Δημιούργησαν την Χάρτα των δικαιωμάτων των παιδιών. Ψυχοκινητικό παιχνίδι γονείς-μαθητές. Οι γονείς έχουν τα κείμενα και οι μαθητές τις εικόνες. Στόχος να δημιουργήσουν το σωστό ζευγαράκι. Στο τέλος δημιουργούν μαζί μία μεγάλη αφίσα.
5. Δημιουργία Πινακων ζωγραφικής με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού.
6. Υπεύθυνοι του Ερυθρού Σραυρού ενημέρωσαν στους μαθητές για τους κανόνες υγιειηνής.
Οι ζωγραφιές των μαθητών μετα την ενημέρωση
7. Εργαστήρια με τους γονείς
Α) Εργαστήρι μάσκας
Β) Εργαστήρι Χριστουγεννιάτικων κατασκευών
Οι μαθητές μας για να αντιληφθούν την έννοια του Εθελοντισμού και της αλληλεγγύης αλλά και για να ευαισθητοποιήσουν τους κατοικούς της περιοχής ανάρτησαν αφίσες σε μαγαζιά της περιοχής και μοίρασαν στους κατοίκους μπαλόνια με μηνύματα σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται…

Απόκριες

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρά Δευτέρα οπότε και αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή.

Τις μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρεματος», της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει Κρόνια «Λουπερκάλια» και «Σατουρνάλια» και από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο προς τιμή του Διόνυσου.

Παλιότερα το καρναβάλι γινόταν παντού στην Ελλάδα με μασκαράτες ομαδικές, χορούς, γλέντια, σάτιρα και διάφορα ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε μέρος. Ήταν ευκαιρία για ξεφάντωμα, κρασί και χίλια δυο πειράγματα. Μεγαλύτερα κέντρα τέτοιου ξεφαντώματος ήταν, όπως και σήμερα, η Πάτρα με το περιβόητο Πατρινό καρναβάλι, που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώνα, η Ξάνθη με το ξακουστό πλέον Ξανθιώτικο Καρναβάλι, που γίνεται πόλος έλξης αφού έχει το μεγαλύτερο καρναβάλι των Βαλκανίων με πολλά λαογραφικά στοιχεία, η Πλάκα των Αθηνών, και η Θήβα με τον περίφημο «βλάχικο γάμο» της.

Έτσι λοιπόν κι εμείς εντοπίσαμε στο χάρτη της Ελλάδος τις περιοχές που γίνεται το καρναβάλι, ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας έθιμο, μάθαμε την ιστορία του Αρλεκίνου και τον κατασκευάσαμε, μασκαρευτκαμε, τσικνίσαμε χορέψαμε με το γαιτανάκι και πραγματοποιήσαμε πολλές άλλες δραστηριότητες παίζοντας και γνωρίζοντας γραφή και μαθηματικά.

Η Κα. Σαρακοστή

 

Συμβουλές υγιεινής-Ερυθρός Σταυρός

Τα αξιαγάπητα μικρά νηπιάκια βάζουν τα χέρια τους σε κάθε είδους πηγή μικροβίων. Όταν είστε κοντά, μπορείτε να τους ρίχνετε μια προσεκτική ματιά και να βεβαιώνεστε ότι καθαρίζουν τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας ή πριν από το φαγητό.

Το σχολείο επίσης μπορεί να είναι ένα μέρος όπου τα μικρόβια μεταδίδονται εύκολα, καθώς υπάρχουν πολλά παιδιά που έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και για το λόγο αυτό καλέσαμε τους Υπέυθυνους του Ερυθρού Σταρού και ζητήσαμε να μας ενημερώσουν για τους κονόνες βασικής υγιεινής όπως είναι το πλύσιμο χεριών και η στοματκή υγιεινή.

Οι ζωγραφιές των παιδιών

Γνωριμία με το ηλιακό σύστημα

 Ξεκινήσαμε να μιλάμε στα παιδιά για το διάστημα δίνοντας έμφαση κυρίως στη γη, στον ήλιο, στο φεγγάρι και τις κινήσεις τους.

 Χρησιμοποιήσαμε τα σώματά μας για να προσομοιάσουμε ζωντανά μπροστά στα παιδιά τις κινήσεις της γης και του φεγγαριού κρατώντας τον ήλιο σταθερό.

Θεωρήσαμε πως χρειαζόμαστε ένα πλάνο δράσης, πως πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα. Έτσι φτιάξαμε ένα πρώτο ιστόγραμμα.

ΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ;

ü  Ο ήλιος είναι από φωτιά.

ü  Οι πλανήτες γυρνάνε γύρω από τον ήλιο και τον εαυτό τους.

ü  Το φεγγαράκι γυρνάει γύρω από τον εαυτό του, από τον ήλιο και από τη γη.

ü  Το φεγγάρι παίρνει φως από τον ήλιο.

ü  Στο διάστημα υπάρχουν εξωγήινοι.

ü  Το φεγγάρι ακολουθεί τη γη.

ü  Το φεγγάρι κάποιες φορές κρύβεται πίσω από τη γη και δεν το βλέπουμε.

ü  Η γη γυρνάει γύρω από τον εαυτό της και γύρω από τον ήλιο.

ü  Ο ήλιος μένει ακίνητος.

ΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΛΑΝΗΤΩΝ ΞΕΡΟΥΜΕ;

~        Άρης

~        Αφροδίτη

~        Κρόνος

~        Γη

Στη συνέχεια κατασκευάσαμε τους πλανήτες

Μιλήσαμε για την ημέρα και τη νύχτα αλλά και για την σελήνη.

Μετρήσαμε διαστημόπλοια …

Στο google earth είδαμε τη γή και τη σελήνη

Παρακολουθήσαμε τους γαλαξίες από τους μικρούς Αιν Στάιν (παιδικό)