Αρχική » 2021 » Οκτώβριος

Αρχείο μηνός Οκτώβριος 2021

Kατηγορίες

European Radio Logo

Φυτεύουμε λουλούδια

Φυτεύουμε λουλούδια

Για να ομορφαίνει η αυλή μας και η διάθεσή μας φυτέψαμε λουλούδια που φέρανε τα παιδιά στο σχολείο.

Θα τα φροντίζουμε και θα μας ‘φροντίζουν’ δίνοντας οξυγόνο σε εμάς  αλλά και γύρη στις μέλισσες που θα φτιάχνουν το υγιεινό μέλι!..Τις είδαμε τις μελισσούλες που πιάσανε αμέσως δουλειά!

 

https://video.link/w/wjmHc

 

 

 

 

 

 

Σχέδιο Δράσης Σχολικής Μονάδας. Σχολικό Έτος 2021-2022

Σχέδιο Δράσης Σχολικής Μονάδας. Σχολικό Έτος 2021-2022



Λήψη αρχείου

Εργαστήρια Δεξιοτήτων.Ενημέρωση Γονέων.

Εργαστήρια Δεξιοτήτων.Ενημέρωση Γονέων.

Κύκλοι Δεξιοτήτων

Αγαπητοί γονείς από φέτος σε όλα τα σχολεία εισάγονται τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Σας παραθέτουμε παρακάτω μερικές πληροφορίες για την Φιλοσοφία και την Μεθοδολογία των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σύμφωνα με το ΦΕΚ 3567.

Φιλοσοφία και Μεθοδολογία των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων

1.1. Σκοποί και στόχοι

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο, δυναμική, διδακτική, εκπαιδευτική δράση, η οποία συνίσταται στην προσθήκη νέων Θεματικών Ενοτήτων, με εστίαση στις δεξιότητες, στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου, αξιοποιώντας σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους μάθησης.

Βασική αρχή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να συνδυάζουν το γνωστικό πεδίο των Προγραμμάτων Σπουδών με την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων των μαθητριών και των μαθητών με σκοπό τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

Σκοπός των «Εργαστηρίων δεξιοτήτων» είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στις μαθήτριες και στους μαθητές.

Στους επιμέρους στόχους των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι η μάθηση μέσω ομαδοσυνεργατικής, δημιουργικής και κριτικά αναστοχαζόμενης διδακτικής μεθοδολογίας, η ενίσχυση των δεξιοτήτων ζωής, διαμεσολάβησης και υπευθυνότητας, η ενίσχυση των δεξιοτήτων ψηφιακής μάθησης, τεχνολογίας και προγραμματιστικής σκέψης.

1.2. Οι Κύκλοι Δεξιοτήτων στα Εργαστήρια

Η τυπική εκπαίδευση και κατάρτιση πρέπει να εφοδιάζει τους πολίτες με ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων που ανοίγουν το δρόμο για την προσωπική ολοκλήρωση και ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη, την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και την απασχόληση. Σε αυτές περιλαμβάνονται εκτός από τις στοιχειώδεις γνώσεις γραφής και ανάγνωσης, θετικών επιστημών και ξένων γλωσσών, και εγκάρσιες δεξιότητες και βασικές ικανότητες, όπως οι ψηφιακές ικανότητες, η κριτική σκέψη, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η ικανότητα για μάθηση.

Οι δεξιότητες αυτές πρέπει να ενισχύονται δια βίου και να δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να εξελίσσονται σε μεταβαλλόμενους χώρους εργασίας και στην κοινωνία, καθώς και να ανταπεξέρχονται στην πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα του σύγχρονου κόσμου.

Στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, οι στοχοθετημένες δεξιότητες ομαδοποιούνται και καλλιεργούνται σε τέσσερεις κύκλους στοχοθεσίας ως εξής:

Εκπαιδευτικό Υλικό και Θεματικές Ενότητες

2.1. Θεματικές Ενότητες των Εργαστηρίων

Το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» ομαδοποιείται σε τέσσερις (4) Θεματικές Ενότητες. Οι Θεματικές Ενότητες προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης (περιβάλλον, ευ ζην, ασφάλεια, κοινωνία των πολιτών, σύγχρονη τεχνολογία και επιχειρηματικότητα) και αφορούν στη θεματολογία που ακολουθεί, η οποία διαμορφώθηκε στην τελική της μορφή από την πιλοτική εφαρμογή των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» κατά το σχολικό έτος 2020 – 2021:

Το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί αντλείται από την ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα του ΙΕΠ και περιλαμβάνει:

Α) προτάσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανά Θεματική Ενότητα και Τάξη,

Β) προτάσεις εκπαιδευτικού υλικού προς αξιοποίηση, όπως επίσης και σχετικούς οδηγούς εκπαιδευτικού,

Γ) οπτικοακουστικό και ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό ή/και φύλλα εργασίας, προτεινόμενες σχολικές δράσεις για εργαστηριακή και βιωματική προσέγγιση του προς μελέτη θέματος, φύλλα αξιολόγησης και αυτο-αξιολόγησης και σε ορισμένες περιπτώσεις, ενημερωτικό υλικό προς τους γονείς, κατάλληλα διαβαθμισμένο ανά τάξη.

Στα προτεινόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια προβλέπονται οι κατάλληλες προσαρμογές και διαφοροποιήσεις για τις μαθήτριες και τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αναπηρία, γλωσσικές ή πολιτισμικές διαφορές ή άλλες δυσκολίες.

2.2. Κατανομή Προγραμμάτων των Θεματικών Ενοτήτων ανά Τάξη

Είναι σημαντικό η κάθε μαθήτρια και ο κάθε μαθητής, με το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης να έχει διδαχθεί στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων έννοιες & δεξιότητες απ΄ όλες τις Θεματικές Ενότητες.

Για το λόγο αυτό σε κάθε τμήμα/τάξη με ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων:

α) δημιουργείται ειδικός φάκελος επιτευγμάτων (portfolio) τμήματος/τάξης, στον οποίο θα υπάρχουν κατ’ ελάχιστο τα Προγράμματα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων που θα εφαρμόζονται στο ίδιο τμήμα ή τάξη καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης των μαθητριών και των μαθητών στην υποχρεωτική εκπαίδευση από το Νηπιαγωγείο έως την Γ’ Γυμνασίου.

β) σε κάθε τάξη δημιουργούνται προγράμματα καλλιέργειας δεξιοτήτων από τις υποενότητες, όπως αποτυπώνονται στον πίνακα που ακολουθεί, με σύνδεση κατά το δυνατό και με τα γνωστικά αντικείμενα των Προγραμμάτων Σπουδών (όπου είναι εφικτό). Για παράδειγμα η υποενότητα Παγκόσμια & τοπική φυσική κληρονομιά, μπορεί να συνδεθεί με τους στόχους του προγράμματος σπουδών της Γεωλογίας – Γεωγραφίας της Α΄ Γυμνασίου, ή η υποενότητα Διατροφή με τη Μελέτη Περιβάλλοντος της Α΄ Δημοτικού, ή η Οδική ασφάλεια με την ενότητα «Ασφαλώς … κυκλοφορώ» της Γλώσσας της Δ΄ Δημοτικού κ.λπ.

γ) Στην Γ΄ Γυμνασίου οι Θεματικές Ενότητες των εργαστηρίων συνδέονται με τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό ως Θεματική Ενότητα «ομπρέλα». Για παράδειγμα στην πρώτη Θεματική Ενότητα μπορούν να συνδυαστούν θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης με επαγγελματικό προσανατολισμό από το χώρο της Υγείας, στη δεύτερη από το χώρο του περιβάλλοντος κ.λπ.

Το πρόγραμμα που ακολουθεί τηρείται υποχρεωτικά ως προς τις θεματικές που αναφέρονται σε κάθε τάξη και βαθμίδα.

Ενδεικτικές δραστηριότητες: κατασκευές, παρουσιάσεις, παιχνίδια, δημιουργία παιχνιδιών, θεατρικό παιχνίδι, οργάνωση έρευνας ή συνέντευξης, συμμετοχή στο εκπαιδευτικό ραδιόφωνο ή στην εκπαιδευτική τηλεόραση, εργαστηριακή δημιουργία εικονικής επιχείρησης, γνωριμία και συνέντευξη κάποιου επαγγελματία ή προσωπικότητας και διοργάνωση εκδηλώσεων.

 

 

ΦΥΛΛΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ

ΦΥΛΛΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ

Με αφορμή τα φύλλα, που πέφτανε καθημερινά στην αυλή μας, τα οποία παίρνανε τα παιδιά καθημερινά στα χεράκια τους και κάνανε διάφορα δημιουργικά παιχνίδια, ξεκίνησε η ενασχόληση μας με αυτά.

-“Κυρία να τα πάρουμε στην τάξη μας τα φύλλα να τα παίζουμε”

-“Θέλετε παιδιά να μαζέψετε φύλλα που θα βρείτε στη διαδρομή από το σχολείο μέχρι το σπίτι σας και να τα φέρετε αύριο;”…….

Τα παιδιά φέρανε πολλά φύλλα (κίτρινα, πορτοκαλί, καφέ, κόκκινα, κιτρινοπράσινα και λίγα πράσινα) στο σχολείο και τα βάλαμε στην παρεούλα μας κάνοντας ένα μεγάλο σωρό από φύλλα!

Παρατηρήσαμε τα διαφορετικά φύλλα που είχαμε μαζέψει..Τα φύλλα είχαν διαφορετικό μέγεθος, διαφορετικό χρώμα, σχήμα, και ήταν από διαφορετικά δέντρα, άλλα ήταν πιο νωπά και άλλα πιο ξερά..όλα διαφορετικά!

-“Τι μπορούμε να κάνουμε με τα φύλλα παιδια”;

 

 

Ταξινομήσεις με φύλλα

 

 

 

Κάνουμε Κολλάζ με φύλλα και φτιάχνουμε τον Κύριο Φθινοπωρούλη.

 

Αναμίξεις Χρωμάτων και Ζωγραφίζουμε Φύλλα Φθινοπωρινά

 

Μαθαίνουμε το Γράμμα Φ κάνοντας Δραστηριότητες κινητικές, μαθηματικές και γλωσσικές.

 

 

 

Σεισμός!Δραστηριότητες και Σχέδιο Ετοιμότητας.

Σεισμός!Δραστηριότητες και Σχέδιο Ετοιμότητας.

     Στο σχολείο μας θα κάνουμε τρεις ασκήσεις σεισμού κατά την διάρκεια της χρονιάς και ο Οκτώβριος είναι κατάλληλος μήνας για να γίνει η πρώτη άσκηση σεισμού αφού πρώτα μιλήσουμε με τα παιδιά και κάνουμε σχετικές δραστηριότητες.

     Αυτές τις ημέρες λοιπόν ασχοληθήκαμε με το θέμα “Σεισμός”

1. Μιλήσαμε με τα παιδιά για τον σεισμό και ανέφεραν όσα ήξεραν από τις προηγούμενες δασκάλες τους, από τους γονείς τους και από την τηλεόραση

2. Διαβάσαμε ένα ποίημα για τον σεισμό και συζητήσαμε για το είναι σεισμός, πότε συμβαίνει, πως μπορούμε να προστατευτούμε και φυσικά είπαμε ότι δεν πρέπει να τον φοβόμαστε αλλά να μάθουμε να προστατευόμαστε.

 

3. Είδαμε και περιγράψαμε κάποιες εικόνες με επιπτώσεις από το σεισμό, κάναμε υποθέσεις και αναλύσαμε τις σκέψεις μας και αναφέραμε τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης που μπορούν να πάρουν οι άνθρωποι αν γίνει  σεισμός.

4.Παίξαμε ένα θεατρικό παιχνίδι..Τηλεφωνούσαμε στην αστυνομία, στην πυροσβεστική και στο ΕΚΑΒ και τους ζητούσαμε να έρθουν να μας βοηθήσουν δίνοντας τους στοιχεία όπως πως μας λένε και που μένουμε και ποιός άνθρωπος ή ποιό ζωάκι χρειάζεται βοήθεια..

5. Φτιάξαμε βαλιτσάκι για το σεισμό και βάλαμε μέσα τα απαραίτητα πράγματα που πρέπει να πάρουμε μαζί μας σε περίπτωση που γίνει σεισμός.

6. Κάναμε σχέδιο ετοιμότητας για σεισμό μαζί με τα παιδιά..έγραφα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε όπως μου τα έλεγαν τα παιδιά και ζωγράφισαν για να τα θυμούνται.

 

 

7. Άσκηση Σεισμού ακολούθησε σε ανύποπτο χρόνο και τα παιδιά ακολούθησαν το Σχέδιο ετοιμότητας για σεισμό υποδειγματικά!

 

 

8. Τέλος τραγουδήσαμε και χορέψαμε το τραγούδι “Σεισμός” και διασκεδάσαμε!

http://www.viewpure.com/zIS0GItfJS4?start=0&end=0

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού κάναμε σχετικές δράσεις στο σχολείο μας όπως:

1.Παρατηρήσαμε αθλήματα σε εικόνες..κάποια από αυτά τα ξέραμε και κάποια όχι και είπαμε πόσο σημαντικό είναι για την υγεία μας να κάνουμε κάποιο άθλημα! Γυμνάζουμε το σώμα μας, γινόμαστε πιο όμορφοι, πιο έξυπνοι και διασκεδάζουμε!

2. Κατασκευάσαμε μετάλλια όπως αυτά που είδαμε στις εικόνες τα οποία απονέμονται στους νικητές.

3. Ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας άθλημα

4. Γίναμε Αθλητές και συμμετείχαμε σε διάφορα αθλήματα όπως τρέξιμο με εμπόδια, Πετυχαίνουμε τον στόχο, Μπόουλινγκ, Γκολφ, Μπάσκετ, Αγώνα δρόμου

5. Απονομή μεταλλίων σε όλους τους αθλητές ακολούθησε για την συμμετοχή τους..Και όπως είπαν τα παιδιά “Κέρδισε η χαρά”..άρα όλοι κερδίσαμε!

Τα μολύβια.Δραστηριότητες με αφορμή ένα ποίημα

Τα μολύβια.Δραστηριότητες με αφορμή ένα ποίημα

1. Διαβάσαμε το ποίημα “Τα μολύβια” και σκεφτήκαμε τι μπορούμε να κάνουμε με ένα μολύβι..Να ζωγραφίσουμε, να γράψουμε, να κάνουμε μουσική χτυπώντας τα μεταξύ τους, να τα βάλουμε το ένα δίπλα στο άλλο και να κάνουμε κατασκευές και συμφωνήσαμε ότι οπωσδήποτε πρέπει να έχουμε μολύβια στο σχολείο μας!

2. Βάλαμε στη σειρά τα μολύβια από το μικρότερο στο μεγαλύτερο

3. Διαβάσαμε τη λέξη “ΜΟΛΥΒΙ” γράμμα γράμμα, μόνο τις φωνούλες για να μαθαίνουμε σιγά σιγά  να διαβάζουμε.

4. Ψάχναμε σε 1 πινακάκι τα γράμματα από τη λέξη “ΜΟΛΥΒΙ” και τα δείχναμε με τη σειρά.

5. Τα παιδιά σχεδίαζαν με το μολύβι στον αέρα κάτι που τους ερχόταν στο μυαλό και οι υπόλοιποι προσπαθούσαμε να μαντέψουμε τι είναι.

6. Κινητικό παιχνίδι. Γίναμε μολύβια και μετακινούμασταν ανάμεσα από εμπόδια για να πάμε να ξύσουμε την “μύτη” μας στην ξύστρα-στεφάνι.

7. Φύλλο εργασίας δόθηκε στα παιδιά και σχεδίασαν μολύβια από το μικρότερο στο μεγαλύτερο.

   Οι δραστηριότητες είναι εμπνευσμένες από το βιβλίο :Δημιουργικές διαθεματικές δραστηριότητες με αφορμή ένα ποίημα από Ευθυμία Ανδριώτη, Κωνσταντίνα Αρμενιάκου, Κατερίνα Χριστόγερου των Εκδόσεων Κέδρος

ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

   ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

  1.Παιχνίδια Γνωριμίας-Παιχνίδια με τα ονόματα-Παζλ Τάξης

Οι πρώτες μέρες στο σχολείο ήταν αφιερωμένες σε παιχνίδια γνωριμίας, σε παιχνίδια με το όνομά μας και σε αποδοχή των συμμαθητών μας!

Παίξαμε, μιλήσαμε για τον εαυτό μας με τη βοήθεια ενός επιτραπέζιου, κάναμε γλωσσικά και μαθηματικά παιχνίδια με το αρχικό του ονόματός μας και με το όνομά μας, κάναμε ένα καδράκι με το όνομά μας και τέλος ζωγραφίσαμε ο καθένας ένα κομμάτι παζλ και φτιάξαμε το Παζλ της τάξης μας για να το παίζουμε όποτε μας αρέσει.

 

 

2.Συμβόλαιο Της Τάξης

Κάνουμε το Συμβόλαιο της τάξης μαζί με τα παιδιά και αποφασίζουμε ποιους κανόνες θα ακολουθούμε για να ήμαστε όλοι χαρούμενοι και αγαπημένοι προσέχοντας να τους εκφράζουμε θετικά χωρίς το “ΜΗΝ” και το “ΔΕΝ” για να είναι ξεκάθαρη η επιθυμητή συμπεριφορά!

Κατασκευάζουμε ένα ζωηρό τερατάκι και του δίνουμε τους κανόνες για να τους διαβάζει αν κάποιες φορές τους ξεχνάει. (Κατασκευή εμπνευσμένη από http://pro-sxolika.blogspot.com/2011/09/blog-post_13.html)

Κατασκευάζουμε το βάζο με τα γλυκά λογάκια..Λογάκια που θα μας βοηθούν να είμαστε ευγενικοί και αγαπημένοι…(Κατασκευή εμπνευσμένη από https://www.popi-it.gr/nipiagogos-taxi/kanones-symperiforas/glika-logakia/)

Τοποθετούμε στην παρεούλα την “Καρδούλα της τάξης μας”..η οποία θα είναι χαρούμενη και θα μυρίζει ωραία αν είμαστε χαρούμενοι εμείς!

3.Τι είναι Αγάπη.Δραστηριότητες με αφορμή ένα βιβλίο

Διαβάζουμε το βιβλίο “Τι είναι η Αγάπη”, το συζητάμε και καταλήγουμε ότι η Αγάπη είναι το σημαντικότερο πράγμα!..Δίνουμε αγάπη και μας δίνουνε αγάπη..η αγάπη δεν τελειώνει!Μιλάμε για τους ανθρώπους που αγαπάμε και λέμε ότι και στο Νηπιαγωγείο μας θα έχουμε αγάπη!

Κάνουμε μαθηματικά παιχνίδια με καρδούλες..Τις μετράμε και τις ταξινομούμε ανάλογα με το χρώμα και το μέγεθος.

Κάνουμε μία καρτα-καρδούλα και τη χαρίζουμε σε κάποιον που αγαπάμε!

 

 

4.Περίπαρος “Ψάχνοντας για σαλιγκάρια”

Κάναμε τον πρώτο μας περίπατο στη γειτονιά του σχολείου για να ψάξουμε για σαλιγκάρια..Μπορεί να μην βρήκαμε σαλιγκάρια, βρήκαμε όμως ένα ποταμάκι και..

Κάναμε ένα φανταστικό παιχνίδι. Ψαρέψαμε, ετοιμάσαμε φωτιά και ψήσαμε τα ψαράκια μας και τα φάγαμε!

 

 

 

 

5. Παιχνίδια στην αυλή

6. Γνωριμία με τον Jingle..γιατί κάνουμε και Αγγλικά!

Ο Jingle θα έρχεται με την κυρία Ρένα να μας μαθαίνουν Αγγλικά κάθε Παρασκευή..Hallo Jingle!

 

 

 

 

Λουλούδια μαζεμένα από τα παιδιά από την αυλή του σχολείου με αγάπη!

Λουλούδια μαζεμένα από τα παιδιά από την αυλή του σχολείου με αγάπη!

 

Οκτώβριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Translate

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση