“The Giving Tree” eTwinning project 2024-25
Το φετινό μας Ευρωπαϊκό πρόγραμμα E-Twinning , με τίτλο “The giving Tree”, συνεχίζεται με δραστηριότητες που αφορούν την γνωριμία των παιδιών με προσωπικότητες από όλον τον κόσμο που πρόσφεραν στην ανθρωπότητα.
Από τον χώρο της τέχνης: συζητήσαμε για την ζωή και το έργο της Frida Kahlo και δημιουργήσαμε το πορτραίτο της.
Από τον χώρο της μηχανικής: κατασκευάσαμε γέφυρες όπως ο Isambard Kingdom Brunel.
Θεματική “Χρόνος”
Προσεγγίσαμε την δύσκολη έννοια του χρόνου με διάφορες δραστηριότητες όπως: παραμύθια, ατομικές και ομαδικές κατασκευές, δραματοποιήσεις.
Η εναλλαγή των εποχών: παρατήρηση των αλλαγών στην φύση και εικαστική αποτύπωση τους με ομαδικές κατασκευές. Τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες για την καθεμιά εποχή.
Γνωρίσαμε τον μύθο της Περσεφόνης μέσα από σχετικό βίντεο στον υπολογιστή και φανταστήκαμε πώς θα ήταν η γη όταν η Περσεφόνη βρισκόταν εκεί και πώς θα ήταν όταν βρισκόταν στον κάτω κόσμο. Ομαδική εργασία.
Γνωρίσαμε τους μήνες του χρόνου μέσα από τα γενέθλια του κάθε παιδιού. Το κάθε παιδί ζωγράφισε τον εαυτό του σε αστέρι και το κόλλησε δίπλα στον μήνα που γεννήθηκε. Στην συνέχεια κατασκευάσαμε επιτραπέζιο παιχνίδι με τους μήνες.
Οι μήνες του χρόνου με τον Λύκο Ζαχαρία. Ο ήρωας του βιβλίου μας ταξίδεψε στους μήνες του χρόνου.
Το τραγούδι “Η καλή κυρά-βδομάδα” μας βοήθησε να βάλουμε τις μέρες στην σειρά και να αντιστοιχίσουμε τα ονόματα τους. Ο τροχός της εβδομάδας μας βοήθησε να κατανοήσουμε τις έννοιες χθες-σήμερα-αύριο.
Γνωρίσαμε την εναλλαγή μέρας νύχτας μέσα από σχετικό βίντεο στον υπολογιστή, την κατανοήσαμε με μοτίβο που εμπνευστήκαν τα ίδια τα παιδιά, με ατομικές κατασκευές, ξεχωρίσαμε τα χρονικά διαστήματα μιας μέρας από την θέση του ήλιου στον ουρανό (πρωί-μεσημέρι- απόγευμα- βράδυ).
Εθνικό Πρόγραμμα: “Το κίνημα της Αγκαλιάς” Δίκτυο Δ.Σ. Σοφικού
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς 21/1/25 το σχολείο μας συμμετείχε σε μια πανελλήνια δράση που διοργανώνει το Δημοτικό Σχολείο Σοφικού Κορινθίας μέσα από την δημιουργία του δικτύου :”Το κίνημα της αγκαλιάς”. Ο στόχος είναι να μάθουμε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας την ΔΥΝΑΜΗ της αγκαλιάς, να
γίνουμε αυτοί που ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΙ και ΟΧΙ αυτοί που ΧΤΥΠΙΟΥΝΤΑΙ, να δράσουμε ενάντια στην ενδοσχολική βία, να γεμίσουμε αγκαλιές αγάπης και χαράς!
Κάναμε λοιπόν πολλές αγκαλιές με διαφορετικούς τρόπους!
Τα παιδιά πρότειναν να γίνουμε όλοι μαζί μια αγκαλά πηγαίνοντας να πλύνουμε τα χέρια μας!
Συνεργαστήκαμε μέσα σε μια αγκαλιά για να μεταφέρουμε αντικείμενα μικρά αλλά και μεγάλα!
Συνεργαστήκαμε για να κάνουμε ομαδικές και ατομικές κατασκευές !
Εμπνευστήκαμε από τα συναισθήματα μας και τραγουδήσαμε!
Και κυρίως νιώσαμε χαρά και “ζεστασιά” !!!!
Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Κ.Ε.ΠΕ.Α. “Βότανα στην ζωή μας”
Το σχολείο μας συμμετείχε στο Εθνικό θεματικό Δίκτυο του Κ.Ε.ΠΕ.Α. “Βότανα στη ζωή μας” , υλοποιώντας πρόγραμμα με τίτλο “Βότανα: Το γιατρικό της φύσης”. Από τα πανάρχαια χρόνια ο άνθρωπος ανακάλυψε τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων και τα εισήγαγε στην καθημερινότητά του ως αφεψήματα ή βάμματα ή τα χρησιμοποιούσε στην μαγειρική του. Διακρίνοντας την σημαντικότητά τους στη ζωή μας και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες αποτέλεσε κίνητρο να γνωρίσουμε περισσότερα για τα βότανα.
Η αφορμή δόθηκε από τον αρκούδο της τάξης μας , όπου στην καρδιά του χειμώνα αρρώστησε , τα παιδιά κλήθηκαν να τον βοηθήσουν και να σκεφτούν λύσεις καθώς στο δάσος δεν υπάρχουν φάρμακα, έτσι κατέληξαν στα βότανα, τις σούπες και την ζεστή κουβέρτα!
Έπειτα την τάξη μας επιστέφθηκε η γιαγιά Μαρία (ένας χαρακτήρας Α.Ι.) , που ζει στο βουνό και της αρέσουν τα βότανα, η οποία μέσα από ένα βίντεο γνώρισε στα παιδιά ορισμένα βότανα που μπορούμε να βρούμε εύκολα στην καθημερινότητά μας και τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Ακολούθησαν διάφορες δράσεις, γνωρίσαμε τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της ιατρικής, συγκεντρώσαμε πληροφορίες, φτιάξαμε ομαδικές εργασίες και κατασκευές.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με κάλεσμα των γονιών σε “Τσάι πάρτι” που ενθουσίασε τόσο μικρούς, όσο και μεγάλους! Η ανταπόκριση και η συμμετοχή τους ήταν μεγάλη! Στο “Τσάι-πάρτι” η πρώτη ομάδα παιδιών παρουσίασε τα βότανα που μάθαμε και η δεύτερη ομάδα έδειξε πώς να φτιάξουμε τσάι! Φυσικά ακολούθησε χορός , φτιάξαμε τσάι και φάγαμε τα υπέροχα εδέσματα που έφεραν οι γονείς!
Ομάδα GAMETRAVELLERS : ” Άλλος για το έλκηθρο”
Στις 4 και 5 Δεκεμβρίου , δεχτήκαμε στο Νηπιαγωγείο μας την ομάδα GAMETRAVELLERS. Μάθαμε και διασκεδάσαμε με το συνεργατικό παιχνίδι ” Άλλος για το έλκηθρο”.
“Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, καθοδηγούμενες η καθεμιά από έναν εμψυχωτή-ξωτικό. Δρώντας συνεργατικά, εμπλέκονται σε παιχνίδια-δοκιμασίες και ανακτούνε στοιχεία τα οποία αντιστοιχούν με χριστουγεννιάτικα σχήματα, που πρέπει να αποκωδικοποιήσουν ώστε να φτάσουν στην τελική λύση. Ένα διαδραστικό παιχνίδι χιουμοριστικού μυστηρίου σε αυστηρά χριστουγεννιάτικο ύφος!”
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2024!!!
Χριστουγεννιάτικες στιγμές….
Συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας!
video-8ccf3b2efb6e2856bb2c336d5474f9f9-V (2)
Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς πραγματοποιήσαμε την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου , μπαζάρ με χειροποίητες κατασκευές, ημερολόγια, λαχειοφόρο αγορά και παιχνίδια που έφεραν τα παιδιά από το σπίτι τους….
Τα παιδιά κατασκεύασαν δώδεκα ομαδικές εργασίες με μεικτές τεχνικές και με την βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων έγινε το ημερολόγιο του 2025!
Στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου απ’ όλα τα παιδιά του Νηπιαγωγείου….
Ομαδικές κατασκευές των παιδιών που διακοσμούν τους χώρους του Νηπιαγωγείου….
Ατομικές κατασκευές: Χριστουγεννιάτικη τρίλιζα και δεντράκια, καλικαντζαράκια, καπελάκια Ρούντολφ, Χριστουγεννιάτικες κάρτες, Αι-Βασίλης, τα ονόματά μας με …λαμπάκια!
Εικαστική απόδοση ρόλων Χριστουγεννιάτικου θεατρικού!
“The giving Tree” eTwinning project 2024-25
“The giving tree”
Ζωγραφίσαμε με το νηπιαγωγείο της Πορτογαλίας Jardim de infancia Costas/ Portugal χρησιμοποιώντας το εργαλείο διαδικτυακής συνεργατικής ζωγραφικής Colorillo.
Στις 26 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των σχολείων που συμμετέχουν στο e-twinning project μας “The giving tree”. Κατά τη διάρκεια της πρώτης διαδικτυακής συνάντησης των σχολείων που συμμετέχουν στο e-twinning project μας απευθύναμε τον χαιρετισμό μας στα αγγλικά και στα ελληνικά στους μαθητές των άλλων σχολείων και στη συνέχεια χορέψουμε όλοι μαζί με το παρακάτω τραγούδι:
https://www.youtube.com/watch?v=W- fPeR474B8
e-twinning project: Ζωγραφίζοντας αξίες που διαπραγματεύεται η ιστορία του βιβλίου “The giving tree”
Επιτέλους ήρθε η ώρα, αφού διαβάσαμε το βιβλίο “Το δέντρο που έδινε” και αφού το είδαμε και στον παρακάτω σύνδεσμο https://youtu.be/BgKVBhO6GkU, κάθε σχολείο να σχεδιάσει μία από τις αξίες που διαπραγματεύεται η ιστορία και να την ανεβάσει στο συνεργατικό Genially. Η επιλογή της αξίας του δικού μας σχολείου έγινε με ψηφοφορία και η αξία της προσφοράς ήταν αυτή που επιλέχθηκε από τα παιδιά. Ο σύνδεσμος του συνεργατικού
Genially: https://app.genially.com/editor/670a78a7324d1caa8dd97698
Λυρικός Πλανήτης: “Θρύλοι, μύθοι και αλήθειες της πόλης μου”
Η ομάδα “Λυρικός Πλανήτης ” επισκέφτηκε το σχολείο μας .
26-27-28 Οκτωβρίου, η Θεσσαλονίκη γιορτάζει. Με αφορμή την εθνική μας εορτή ταξιδεύουμε στον χρόνο μέσα στους δρόμους της πόλης μας, από τα χρόνια του Κάσσανδρου και την ίδρυση της πόλης μέχρι τους Βαλκανικούς πολέμους και το έπος του ’40. Ταξιδεύουμε παρέα με θρύλους και γνωρίζουμε τις “μαγεμένες” της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στο μουσείο του Λούβρου. Ποιες ήταν και γιατί μαρμάρωσαν; Υπάρχουν γοργόνες που κατοικούν στο βυθό του Θερμαϊκού; Παρατηρούμε φωτογραφίες, έργα τέχνης, μαρτυρίες και μουσειακά εκθέματα και συνθέτουμε μαζί το παζλ της ιστορίας.
Κουκλοθέατρο της Χριστίνας Μπήτιου, ” Το πάρτυ στο δάσος και ο κυρ-λύκος”
Στην προσπάθειά μας να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου μας , καθώς και τις εμπειρίες των παιδιών, καλέσαμε στις 26 Νοεμβρίου το κουκλοθέατρο της Χριστίνας Μπήτιου και παρακολουθήσαμε την παράσταση της με τίτλο ” Το πάρτυ στο δάσος και ο κυρ-λύκος”. Μια ιστορία για τον φόβο και πως να τον ξεπεράσουμε, πώς μπορούμε με ομαδική προσπάθεια να δώσουμε ένα μάθημα σε όσους μας τρομοκρατούν…