Με καθυστέρηση ενός μήνα από την έναρξη των μαθημάτων, έστειλαν από το Υπουργείο τις οδηγίες για τα Μαθηματικά Α΄ και Β΄ Γενικής Παιδείας.
Στο μεταξύ έχουμε ήδη λάβει από τον σχολικό σύμβουλο Μαθηματικών δικές του οδηγίες, και σωστά αναφέρεται στο 6ο κεφ. της Γεωμετρίας της Α΄ για την έναρξη της Γεωμετρίας της Β΄. (Βιβλίο που δυστυχώς οι μαθητές της φετεινής Β΄ δεν έχουν κρατήσει από πέρισυ.)
Το ωραίο στις οδηγίες του Υπουργείου είναι ότι δεν αναφέρεται στο κεφάλαιο αυτό (άλλωστε τώρα είναι αργά, έχουμε ήδη μπει στο 7 ή και στο 8), ενώ αντίθετα, για την έναρξη της Άλγεβρας της Β΄ προτείνει τη διεξοδική μελέτη της γραφικής παράστασης του τριωνύμου (σωστό είναι αυτό), μόνο που πρόκειται ουσιαστικά για τις παρ.7.1 και 7.3 (με στοιχεία από το κεφ. 6) του βιβλίου της Α΄, χωρίς να το λέει.
Φυσικά οι μαθητές δεν έχουν κρατήσει το συγκεκριμένο βιβλίο (αν και υποθέτω ότι όλοι όσοι διδάσκουμε στην Α΄ λέμε στους μαθητές μας να κρατήσουν τα βιβλία Μαθηματικών της Α΄ και για την επόμενη χρονιά).
Εγώ ξεκίνησα με το τριώνυμο, (με δική μου πρωτοβουλία, πριν τις οδηγίες, αφού δεν είχα, και ευτυχώς μπόρεσα να πείσω τους μαθητές ότι δεν τους διδάσκω πράγματα εκτός ύλης!), αλλά χωρίς το βιβλίο της Α΄ έπρεπε να δώσω διεξοδικές σημειώσεις, με θεωρία, παραδείγματα και ασκήσεις, διότι δεν μπορούσα να τους παραπέμψω σε ένα βιβλίο που δεν έχουν! Ούτε γινόταν να βγάλω φωτοτυπίες από το περσινό για τόσα παιδιά! Φυσικά υπάρχει και η ηλεκτρονική του έκδοση, ΑΛΛΑ…
Πάλι αυτοσχεδιάζουμε στην τάξη (και ο Θεός βοηθός). Αλοίμονο στους δόλιους νεοδιόριστους, ή τους χωρίς εμπειρία στο συγκεκριμένο μάθημα, συναδέλφους!
Επίσης, στις οδηγίες της Γεωμετρίας Α΄ προτείνεται (ορθώς) η ενοποίηση της διδασκαλίας των (γενικών) κριτηρίων ισότητας τριγώνων και των αντίστοιχων πορισμάτων (ευθύ και αντίστροφο, π.χ., όταν βρίσκονται σε διαφορετικές παραγράφους) καθώς και της εφ. 2/61, μόνο που η πρόταση «αν σε ένα τρίγωνο ΑΒΓ το ΑΔ είναι διάμεσος και διχοτόμος τότε ΑΒ=ΑΓ», χρειάζεται την πρόταση «σε κάθε τρίγωνο απέναντι από ίσες γωνίες βρίσκονται ίσες πλευρές» το οποίο:
- δεν αποδεικνύεται με τα κριτήρια (τυχαίων, ούτε ορθογωνίων, εκτός αν δεχτούμε το θεώρημα της παρ. 4.6, που αν είναι έτσι, τότε αλλάζουν πολλά),
- αλλά ως πόρισμα του «απέναντι από άνισες γωνίες βρίσκονται ομοίως άνισες πλευρές», που βρίσκεται στην παρ.3.11.
Για να είμαι ειλικρινής, αυτό το τελευταίο, πρέπει να διδάσκει κανείς πολλά χρόνια Γεωμετρία στην Α΄, για να μπορεί να το αντιληφθεί.
Τέλος πάντων, καλή δύναμη σε όλους μας!
Αφήστε μια απάντηση