ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

Ο μητρικός θηλασμός

Νοέ 201627

Τα οφέλη για το μωρό

13934709_10154252057710853_6548127555754885749_nΠεριέχει αντισώματα που προφυλάσσουν τον ευαίσθητο στις λοιμώξεις οργανισμό του νεογνού, με αποτέλεσμα τα μωρά που θηλάζουν να έχουν λιγότερα ποσοστά σε γαστρεντερίτιδες, αλλεργίες και αναπνευστικές λοιμώξεις.

Επιπλέον σύμφωνα με τους ειδικούς της UNICEF Ελλάδας τα παιδιά που έχουν θηλάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά μολυσματικών ασθενειών και θανάτου από εκείνα που έχουν θηλάσει για μικρότερο χρονικό διάστημα ή και καθόλου. Την ίδια στιγμή η αύξηση του αριθμού των βρεφών που θηλάζουν θα μπορούσε να σώσει τη ζωή περισσότερων από 800.000 παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών παγκοσμίως.

Εξάλλου οι μεγαλύτερες περίοδοι μητρικού θηλασμού συνδέονται με τη μείωση υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας, ενώ μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του δείκτη νοημοσύνης κατά τρεις έως τέσσερις μονάδες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ένα μωρό συστήνεται να θηλάζει έως και την ηλικία των 2 ετών, φυσικά παράλληλα με στερεά τροφή. Ωστόσο το ποσοστό των Ελληνίδων που θηλάζει παραμένει χαμηλό, παρότι η οικονομική κρίση ενδεχομένως να είναι κίνητρο για το μητρικό θηλασμό, ο οποίος είναι ο οικονομικότερος και ο καλύτερος τρόπος διατροφής του βρέφους.

«Το θαυμαστό στη σύσταση και στην ποσότητα του μητρικού γάλακτος είναι ότι μεταβάλλεται συνεχώς, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου οργανισμού του νεογνού. Το γάλα των μητέρων που γεννούν πρόωρα έχει διαφορετική σύσταση από αυτών που γεννούν τελειόμηνα. Επίσης οι μητέρες που γεννούν δίδυμα και τρίδυμα έχουν τόσο γάλα, ώστε να θρέψουν δύο και τρία παιδιά, επειδή στο μητρικό γάλα παράγεται τόση ποσότητα όση απαιτείται», εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου Μαιών-Μαιευτών Θεσσαλονίκης Βικτωρία Μοσχάκη.

Τα οφέλη για τη μητέρα

Πολλά είναι τα οφέλη και για τις ίδιες τις μητέρες. Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF Ελλάδας ο μητρικός θηλασμός συνδέεται με μείωση του κινδύνου διαβήτη αλλά και καρκίνου των ωοθηκών. Επίσης οι γυναίκες που θήλασαν έχουν μικρότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού, ενώ ο μητρικός θηλασμός θα μπορούσε να αποτρέψει το θάνατο 20.000 γυναικών το χρόνο από καρκίνο του μαστού.

Επιπλέον οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν λιγότερα ποσοστά αιμορραγιών στη λοχεία, ενώ κατά τη διάρκεια του θηλασμού χάνουν 500 θερμίδες ημερησίως, χωρίς να κάνουν δίαιτα.

ΘΗΛΑΣΜΟΣ-Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Αφήστε μια απάντησηTop
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων