ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

Τι φταίει και κάποια μωρά κάνουν γουλίτσες ενώ άλλα όχι;

Δεκ 20165

Ακόμα και από τις πρώτες ημέρες μετά την γέννηση ένα μωρό μπορεί να αρχίσει τις γουλιές ενώ μειώνονται σταδιακά μετά τον 5ο μήνα λόγω της εισαγωγής στερεών τροφών όπως φρουτόκρεμες και κρέμες στη διατροφή τους.

Τι φταίει όμως και κάποια μωρά κάνουν γουλίτσες ενώ άλλα όχι;

4 πιθανοί ένοχοι!

1  Το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού του πρώτους μήνες ζωής είναι ακόμα ανώριμο. Πιο συγκεκριμένα ο σφικτήρας που συνδέει τον οισοφάγο με το στομάχι είναι χαλαρός με αποτέλεσμα εάν το βρέφος είναι ζωηρό ή υπερκινητικό, πολύ εύκολα μπορεί να κάνει αναγωγές .

2  Εάν η μητέρα ξυπνάει το μωρό για να το ταΐσει, χωρίς αυτό να ξυπνήσει μόνο του, που σημαίνει ότι δεν πεινάει, πολύ εύκολα μπορεί να κάνει αναγωγές.

3  Αρκετά νεογνά έχουν το στόμιο του οισοφάγου που συνδέεται με το στομάχι μεγαλύτερο του φυσιολογικού με αποτέλεσμα το περιεχόμενο του στομάχου να παλινδρομεί προς τα επάνω και να δημιουργεί αναγωγές. Είναι η λεγόμενη Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση ( Γ.Ο.Π.) η οποία διαπιστώνεται εύκολα με έναν υπέρηχο οισοφάγου και απαιτεί ειδική αντιμετώπιση.

4  Τέλος υπάρχει και η περίπτωση ένα βρέφος να κάνει «ρουκετοειδείς» εμέτους μετά τον ενάμιση μήνα ζωής. Είναι η λεγόμενη πυλωρική στένωση και αντιμετωπίζεται μόνον χειρουργικά.

Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει οδηγίες που δίνονται για τις απλές αναγωγές και οι οποίες όμως ισχύουν και στην περίπτωση που το μωρό έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π.) Μόνο που στην δεύτερη περίπτωση συνήθως χρειάζεται να χορηγηθούν για ένα διάστημα και φάρμακα.

από κάτω από: ΝΕΟΓΝΟ| με ετικέτα  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τι φταίει και κάποια μωρά κάνουν γουλίτσες ενώ άλλα όχι;    

Τα σχόλια είναι κλειστά.



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων