Συναυλία του Συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής  «Άσπρο τριαντάφυλλο κρατώ» / 17-5-2024

ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΣΠΡΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΚΡΑΤΩ

Το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Άρτας πραγματοποίησε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 στη πλατεία Σκουφά συναυλία με τίτλο « Άσπρο τριαντάφυλλο κρατώ». Μια μουσική διαδρομή παραδοσιακών ακουσμάτων από την  Ήπειρο έως την Κωνσταντινούπολη.

Ο «Κοφτός», ένας οργανικός χορός που χορεύεται στην Ήπειρο, άνοιξε την βραδιά και ακολούθησαν τα τραγούδια «Στης Πικροδάφνης τον ανθό», «Άσπρο τριαντάφυλλο κρατώ» και  ο «Αμάραντος»,ο γνωστός τσάμικος χορός με το συμβολικό νόηματου λουλουδιού που αντέχει στις αντίξοες συνθήκες και παραμένει ζωντανό.Το μουσικό ταξίδι κατευθύνθηκε προς τη Βόρεια Ελλάδα με το τραγούδι «Με γελάσαν τα πουλιά» που τονίζει τη μηδενική αξία των υλικών αγαθών μπροστά στο θάνατο. Από το βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου και το νησί της Σαμοθράκης παρουσιάστηκε στην οργανική του εκδοχή ο χαρακτηριστικός σκοπός «Γιαρ-Γιαρ». Επιστρέφοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα ακολούθησε ένας ζωηρός χορός, η «Μπαϊντούσκα» της Βόρειας Θράκης και στη συνέχεια παρουσιάστηκε η «Αλατσατιανή», ένα από τα γνωστότερα ερωτικά τραγούδια των αρχών του 20ου αιώνα με μεγάλη διαδρομή στη δισκογραφία, χορός αργιλαμάς, αφιερωμένος στα κορίτσια από τα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας.Το μουσικό ταξίδι ολοκληρώθηκεστις περιοχές της Ερυθραίας, της Μικράς Ασίας και στην Κωνσταντινούπολη με έναν αργό καρσιλαμά, τη «Γιωργίτσα».

Όλα τα τραγούδια πλαισιώθηκαν χορευτικά από το σύνολο παραδοσιακών χορών του Μουσικού Σχολείουαποτελούμενο από μαθητές/τριεςτου Γυμνασίου και του Λυκείου με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Δημήτρη Φλιτούρη.

Στο παραδοσιακό σύνολο του Μουσικού Σχολείου συμμετέχουν μαθητές/τριες από την πρώτη Γυμνασίου μέχρι και την Πρώτη Λυκείου. Τα μουσικά όργανα που το αποτελούν είναι πιάνο, κιθάρα, βιολί, κανονάκι, λαούτο, ούτι, λάφτα, παραδοσιακά κρουστά, καθώς και φωνή.

Ευχαριστούμε το Δήμαρχο Αρταίων κ. Χριστόφορο Σιαφάκα, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού-Παιδείας και Δια βίου Μάθησης κ. Κων/νο Χαρακλιά,τους/τις μαθητές/τριες, τους γονείς και τους συμπολίτες μας που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Ευχαριστούμε τον δήμο Αρταίων για την κάλυψη των αναγκών της εκδήλωσης και τους/τις  συναδέλφους/ισσες εκπαιδευτικούς για τη βοήθεια στις πρόβες του συνόλου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και θερμά συγχαρητήρια στους/στις μαθητές/τριεςτου παραδοσιακού συνόλου. Τους/τις ευχόμαστε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο.

Οι υπεύθυνοι του παραδοσιακού συνόλου

Αγγέλης Γιώργος

Λένης Ηλίας

Ρήγα Ράνια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *