Το Μουσικό Σχολείο Άρτας στο 8ο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία – 2024», 25 έως 29/4/2024

ΑΔΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΨΑΛΛΟΝΤΕΣ ΕΝ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΑΦΙΣΑ

Για άλλη μια χρονιά και φέτος το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε στο 8ο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία – 2024», που διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Καβάλας και πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 29 Απριλίου.

Στη διάρκεια των 5 ημερών του φεστιβάλ, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας παρακολούθησαν 5 διαφορετικά βιωματικά μουσικά εργαστήρια, προετοιμάζοντας δύο μεγάλες συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στον επιβλητικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καβάλας.

fotokav37

Η πρώτη συναυλία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27-4-24 και παρουσιάστηκαν μέλη Εκκλησιαστικής μουσικής από τις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας, παραδοσιακά τραγούδια και κάλαντα της περιόδου της Σαρακοστής και της Μ. Εβδομάδας και τραγούδια με θέμα την άνοιξη. Την μουσική επιμέλεια είχαν ο κ. Χρήστος Τσιαμούλης, η κα Σοφία Νεοχωρίτου και ο κ. Χρυσοβαλάντης Ιωαννίδης.

Η δεύτερη συναυλία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28-4-24 και είχε ως θέμα το μουσικό έργο του Ηλία Ανδριόπουλου, όπου παρουσιάστηκε μια σειρά τραγουδιών του συνθέτη, σε ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας του κ. Δημήτρη Καρβούνη. Την ευθύνη της διδασκαλίας του φωνητικού συνόλου που συμμετείχε στη συναυλία, είχε η κα Έμη Τσιούρα – Δημοπούλου.

Στη συγκεκριμένη διοργάνωση συμμετείχαν από το σχολείο μας δύο μουσικά σύνολα, το σύνολο σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής και το σύνολο Κλασικής Κιθάρας, που εμφανίστηκαν την Παρασκευή 26-4-24 το απόγευμα και παρουσίασαν τα μουσικά τους προγράμματα, στην πλατεία Κανάρη και στην αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης Καβάλας αντίστοιχα. Ευχαριστούμε τις συναδέλφισσες κα Αννίτα Πολύζου και κα Αντιγόνη Νικολαΐδη, που αν και δεν μπόρεσαν να είναι μαζί μας, είχαν προετοιμάσει το σύνολο κιθάρας που συμμετείχε στο φεστιβάλ.

fotokav1

Τέλος τα παιδιά μας κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ πήραν μέρος σε μια πολύ όμορφη πατινάδα στη παλιά πόλη της Καβάλας και σε ένα γλέντι στη κεντρική πλατεία της πόλης, όπου μαθητές και μαθήτριες από όλα τα μουσικά σχολεία, χόρεψαν με τραγούδια και οργανικούς σκοπούς από πολλές και διαφορετικές μουσικές παραδόσεις της χώρας μας. Το πρωί της Κυριακής μέλη του Εφηβικού Ψαλτικού Χορού του σχολείου μας συμμετείχε την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη σε συνεργασία με το αντίστοιχο Ψαλτικό Χορό του μουσικού Σχολείου Καβάλας. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας επισκέφτηκαν το Φρούριο και το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, γνωστό και ως  «Καμάρες», που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν της Καβάλας.

fotokav34

Η συμμετοχή στο συγκεκριμένο φεστιβάλ αλλά και σε όλες τις παρόμοιες διοργανώσεις, αποτελεί για όλους και όλες μας μια μοναδική εμπειρία, με σημαντική συμβολή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας συνεργάζονται με καταξιωμένους ανθρώπους της τέχνης της μουσικής και με παιδιά μουσικών σχολείων από διαφορετικές περιοχές της χώρας μας, αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες και πλούσια ερεθίσματα που τους/τις συνοδεύουν στην ενήλικη ζωή τους. Τα παιδιά μας χρησιμοποιούν το ταλέντο και τη μουσική τους δεξιότητα για να διαδώσουν το μήνυμα ότι η μουσική έχει ως σκοπό να ενώνει τους ανθρώπους και να δυναμώνει τους δεσμούς συνεργασίας και αλληλεγγύης.

 

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Ανθούλα Ζιώρη

Αναστασία Σταύρου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *