Φεστιβάλ μαθητικών μουσικών συνόλων – Τσικνοπέμπτη 24-2-2022

IMG 3142

Την Πέμπτη στις 24 του Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ των μαθητικών μουσικών συνόλων του Μουσικού Σχολείου Άρτας στο πλαίσιο του μαθήματος των Μουσικών Συνόλων. Στη συγκεκριμένη δράση οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας παρουσιάζουν στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους τα μαθητικά σύνολα που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι.

Παράλληλα ετοιμάστηκαν και παρουσιάστηκαν μια σειρά από αποκριάτικα έθιμα όπως το γνωστό γαϊτανάκι. Το γαϊτανάκι ήρθε στη χώρα μας από τους πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Είναι υποκοριστικό της λέξης “γαϊτάνι”, το οποίο σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, λωρίδα, ταινία, κορδέλα. Παλιά οι κορδέλες ήταν φτιαγμένες από βαμβάκι, μαλλί ή μετάξι και διακοσμούσαν τα φορέματα των γυναικών. Η πολυχρωμία συμβολίζει την συμφιλίωση, την αγάπη, την ομόνοια, έναν χορό αγάπης των λαών ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας κτλ. Οι χορευτές χορεύουν κυκλικά πλέκοντας τις κορδέλες με τον τρόπο που έπλεκαν παλιά οι γυναίκες τα γαϊτάνια και στόλιζαν τις παραδοσιακές φορεσιές. Ο αριθμός των 12 χορευτών συμβολίζει τους 12 μήνες του χρόνου. Ο κυκλικός χορός συμβολίζει τον κύκλο ζωής από τη ζωή στο θάνατο, από τη λύπη στη χαρά, από τον χειμώνα στην άνοιξη και το αντίθετο. Οι Απόκριες λοιπόν αποτελούν μια γιορτή χαράς που συνδυάζεται με το ξύπνημα της φύσης, την Άνοιξη.

Επίσης οι μαθητές και οι μαθήτριές μας  αναπαράστησαν τον παραδοσιακό γάμο και χόρεψαν τρεις ακόμη αποκριάτικους χορούς, το «πιπέρι» και το «χορό της νύφης» από την Ήπειρο που χορεύονται όπως ο συρτός στα τρία και ο συρτός στα δύο και  το «χορό της σκούπας» που έχει καταγωγή από τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα από το νησί της Λέρου. Όλοι οι χορευτές χορεύουν βαλς σε ζευγάρια και ένας καβαλιέρος χορεύει με την σκούπα. Σκοπός του χορού είναι να διασκεδάσουμε, να γελάσουμε όλοι διακωμωδώντας το γεγονός ότι στο τέλος πάντα μένει ένας χωρίς ντάμα και δεν μπορεί να παντρευτεί στο μέλλον αφού δεν έχει ταίρι.

Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας εύχεται σε όλους και όλες Καλές Απόκριες!

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Δέσποινα Λέτσου, Βασίλης Σιλιόγκας, Γιώργος Αγγέλης

Δείτε εδώ το βίντεο με τα αποκριάτικα έθιμα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *