Αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου – 17 Νοεμβρίου 2021

Αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου

Εδώ Πολυτεχνείο….

Εθνικόν …..Μετσόβιον….

Όλης της Οικουμένης

Ένας Νοέμβρης σου πήρε τ’ όνομα

Εδώ Πολυτεχνείο…..

Κατακλυσμός που ρέει απ’ τα βιβλία σας

Φωνή που μας επέτρεψε να ζούμε

«Εθνικόν Μετσόβιον Πολυτεχνείον…» του Νίκου Παππά (απόσπασμα)

IMG 4835

 

17 Νοέμβρη σήμερα και οι μαθήτριες/τες και οι καθηγήτριες/τες του Μουσικού Σχολείου Άρτας τιμήσαμε τον ηρωϊκό αγώνα των φοιτητών και του ελληνικού λαού για ελευθερία, δημοκρατία, παιδεία, κοινωνική δικαιοσύνη, λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία. Το Πολυτεχνείο υπήρξε η κορυφαία εκδήλωση της εφτάχρονης πάλης, η κορυφαία πράξη αντίστασης ενάντια στη δικτατορία και μια από τις σπουδαιότερες στιγμές των αγώνων της ελληνικής νεολαίας.

IMG 4836

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου ζωντάνεψαν τον αγώνα των φοιτητών με την αφήγηση των ιστορικών γεγονότων, την απόδοση αποσπασμάτων από Το χρονικό των τριών ημερών της Κωστούλας Μητροπούλου και την απαγγελία ποιημάτων των Γιάννη Ρίτσου, Κατερίνας Γώγου, Τάσου Λειβαδίτη, Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή και Μπέρτολτ Μπρεχτ. Η ορχήστρα ερμήνευσε τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη,Θάνου Μικρούτσικου-Ναζίμ Χικμέτ, Γιάννη Σπανού-Λευτέρη Παπαδόπουλου και Μάνου Λοϊζου-Μανώλη Ρασούλη.

48 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου κρατούμε στη σκέψη μας τα λόγια του Δημήτρη Παπαχρήστου,  του εκφωνητή του ραδιοφωνικού σταθμού των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών «το Πολυτεχνείο μπορεί να έγινε στις 17 Νοεμβρίου του 1973, αλλά έκαψε το χρόνο, τον σημάδεψε για πάντα, χώρισε την νεότερη ιστορία του τόπου μας, στο πριν και το μετά, έγινε μνήμη και διαρκής απειλή. Και υπόμνηση πως το δικαίωμα στη ζωή, στον έρωτα, στην ελευθερία, στη δημοκρατία και σε ένα καλύτερο κόσμο για όλους δεν εκχωρείται και δεν παραγράφεται και δεν μπορεί να συντριφτεί από καμιάς μορφής Δικτατορία…

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Άννα Πρέντζα, Χαράλαμπος Σκαμνέλος, Αυγέρης Τσιρώνης

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Art Tv για το αφιέρωμα του Μουσικού Σχολείου στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Δείτε εδώ ολόκληρο το βίντεο από το αφιέρωμα του Μουσικού Σχολείου Άρτας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17-11-2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *