Στην πόλη Oschersleben της Γερμανίας, από 17 μέχρι 24 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μαθητών και καθηγητών από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία, στο πλαίσιο εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, Στρατηγικές Συμπράξεις αποκλειστικά μεταξύ των σχολείων ΚΑ229, τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης, «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» με κωδικό 2020-1FR01-KA229-079768_3 και τίτλο: «Decouvrir et partager nos partimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά».
Από το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχαμε τέσσερεις μαθήτριες της Β΄ Λυκείου και τρεις καθηγήτριες που φτάσαμε στην πόλη Magdeburg (Μαγδεμβούργο) της Γερμανίας την Κυριακή, 17.10.21 το βράδυ μετά από δωδεκάωρο ταξίδι, οδικώς Άρτα Θεσσαλονίκη, αεροπορικώς Θεσσαλονίκη Βερολίνο και οδικώς Βερολίνο Μαγδεμβούργο. Οι ομάδες και των πέντε συνεργαζόμενων σχολείων μείναμε στο ίδιο ξενοδοχείο και τη Δευτέρα 18.10.21 το πρωί, με τρένο φτάσαμε στην πόλη Oschersleben, που είναι το συνεργαζόμενο σχολείο της Γερμανίας. Μετά την υποδοχή και το καλωσόρισμα από το διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου το πρόγραμμα περιλάμβανε παιχνίδια γνωριμίας, παραδοσιακά παιχνίδια των πέντε χωρών και ξενάγηση στο σχολείο, ένα σύγχρονο διδακτήριο με οργανωμένους λειτουργικούς χώρους υψηλής αισθητικής, βιβλιοθήκες, εργαστήρια, γυμναστήριο, αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες με διαδραστικούς πίνακες, υπολογιστές, εκτυπωτές….
Το απόγευμα όλες οι ομάδες επιστρέψαμε στο Magdeburg και οι Γερμανοί μαθητές και εκπαιδευτικοί ανέλαβαν την ξενάγηση.
Πριν από την ενοποίηση της Γερμανίας (1990), το Magdeburg βρισκόταν στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το κέντρο της πόλης που διαρρέει ο ποταμός Έλβα παρουσιάζει μια αρχιτεκτονική ποικιλία.
Αναγνωρισμένο σύμβολο του Magdeburg είναι ο καθεδρικός ναός του, χτισμένος σε γοτθικό ρυθμό. Το εσωτερικό και οι πύλες του ναού είναι πλούσια διακοσμημένα με γλυπτά.
Το νεότερο αρχιτεκτονικό ορόσημο του Magdeburg είναι η ‘’Πράσινη Ακρόπολη’’, ένα κτήριο που χτίστηκε από τον εκκεντρικό καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα της Βιέννης Friedensreich Hundertwasser και ολοκληρώθηκε το 2005. Πρόκειται για ένα ροζ κτήριο, διακοσμημένο με κεραμικά πλακάκια, με δέντρα που μεγαλώνουν στην πρόσοψή του, και πράσινους κήπους που καλύπτουν την οροφή του. Το κτήριο αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία του αρχιτέκτονα για τη δημιουργία μοναδικών χώρων σε αρμονία με τη φύση. Περιλαμβάνει γραφεία, διαμερίσματα, καταστήματα, ξενοδοχείο και καφετέριες.
Την Τρίτη, 19.10.21, το πρόγραμμα περιλάμβανε δραστηριότητες στο σχολείο, παραδοσιακά παιχνίδια και ολυμπιακά αθλήματα στο γυμναστήριο και στην αυλή στα οποία τα παιδιά συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό.
Την Τετάρτη, 20.10.21, στην εκδρομή μας στο Βερολίνο, η ξενάγηση ξεκίνησε με βόλτα με τουριστικό πλοιάριο στον ποταμό Σπρέε που διασχίζει την πόλη, συνεχίστηκε στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας με στάση στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, και κατέληξε στο σημείο ελέγχου Τσάρλι (Check Point Charlie), κορυφαίο σύμβολο του ψυχρού πολέμου, και ένα από τα κυριότερα περάσματα μεταξύ ανατολής και δύσης για διπλωμάτες και αξιωματούχους, οι οποία λάμβαναν ημερήσιες άδειες, τα χρόνια που το Βερολίνο ήταν χωρισμένο στο Ανατολικό και το Δυτικό, από το 1961 μέχρι το 1989.
Σε ιδιωτικό μουσείο δίπλα ακριβώς από το σημείο ελέγχου, μέσα από εκθέματα, χάρτες και εικονικές αναπαραστάσεις προβάλλονται στοιχεία για τη διαίρεση της Γερμανίας ,την ιστορία του Τείχους του Βερολίνου, την αντιπαράθεση ισχύος μεταξύ των δυτικών και σοβιετικών δυνάμεων κατοχής στο Βερολίνο, τις διαφορές του βιοτικού επιπέδου των δύο ζωνών που οδήγησαν αρκετούς ανθρώπους στην προσπάθεια να δραπετεύσουν με ευφάνταστο τρόπο από το Ανατολικό Βερολίνο στο Δυτικό.
Για περίπου 30 χρόνια αυτό το σημείο ελέγχου αντιπροσώπευε τη χωρισμένη Γερμανία.
Την Πέμπτη, 21.10.21, κάθε ομάδα παρουσιάζει στοιχεία για τη χώρα της, που αφορούν στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ψυχαγωγία και στα μέσα μεταφοράς από το 1950 μέχρι το 1990. Δημιουργούνται ομάδες εργασίας με σύνθεση μαθητών και εκπαιδευτικών από όλες τις χώρες και οργανώνεται συζήτηση που επικεντρώνεται στη σύγκριση των στοιχείων που παρουσιάστηκαν και στην αναζήτηση των κοινών στοιχείων και των χαρακτηριστικών διαφορών, στα αντίστοιχα θέματα που παρουσιάστηκαν.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μνημείο συνόρων Hotensleben κι ενημέρωση από ξεναγό, για το τείχος που χώριζε τη Γερμανία από το 1961 μέχρι το 1989. Στο σημείο αυτό βρίσκεται το μεγαλύτερο διατηρημένο τμήμα των πρώην συνόρων μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας που στην πραγματικότητα ήταν μια τεράστια τάφρος, με πύργους ελέγχου και δύο τείχη να την περικλείουν, εσωτερικά και εξωτερικά.
Την Παρασκευή, 22.10.21, τελευταία ημέρα των εργασιών του προγράμματος, ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες, οργανώθηκε έκθεση με εικόνες, αφίσες και κείμενα που αφορούν στα θέματα της συνάντησης και η μέρα έκλεισε με αποχαιρετιστήρια γιορτή που οργάνωσε το γερμανικό σχολείο.
Το Σάββατο, 23.10.21, το ταξίδι στη Γερμανία ολοκληρώθηκε και επιστρέψαμε στην πόλη μας με πολλές όμορφες εικόνες και νέες εμπειρίες.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις μαθήτριές μας για την άψογη συνεργασία, το ενδιαφέρον και την προθυμία να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος. Επίσης οφείλουμε να τους συγχαρούμε για το έντονο και αδιάκοπο ενδιαφέρον που έδειξαν για ποικίλα και διαφορετικά πολιτισμικά στοιχεία, γεγονός το οποίο είναι ενθαρρυντικό, και επιβεβαιώνει ότι τέτοιου είδους δράσεις είναι χρήσιμο και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η υπεύθυνη του προγράμματος
Nathalie Poupard