Ασφάλεια και Διαδίκτυο


ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Σκεφτείτε ότι πριν από ένα αιώνα οι άνθρωποι επικοινωνούσαν με γράμματα και με τη βοήθεια περιστεριών για να τα στείλουν και αναλογιστείτε πόσο ραγδαία έχει αλλάξει η τεχνολογία και πόσο αυτό μας έχει επηρεάσει καθώς το μόνο που χρειάζεται για να επικοινωνήσεις με κάποιον σήμερα  είναι να έχεις internet  και λογαριασμό σε ένα απλό ιστό. Το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, παρά μόνο να καταστεί ένα ασφαλέστερο και καλύτερο μέσο πλοήγησης για όλους μας. Αυτό το μέσο επικοινωνίας και διασκέδασης έχει επηρεάσει πολύ τους νέους προκαλώντας τους μέχρι και εθισμό.


ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ

Το διαδίκτυο  με τον καιρό άρχισε να δείχνει και την άλλη του όψη η οποία έχει προκαλέσει φόβο και ανησυχία  στην κοινωνία μας. Πιστεύω πως όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους οι οποίοι κρύβονται στο διαδίκτυο και τα αποτελέσματα που μπορεί να έχουν στα παιδιά κυρίως εφηβικής ηλικίας τα οποία ασχολούνται με αυτό. Το διαδίκτυο είναι ένας τρόπος διασκέδασης για τους σημερινούς εφήβους οι οποίοι βρίσκουν διέξοδο σ’ αυτό  από την καθημερινότητά τους. Διαδικτυακοί ιστοί  όπως το facebook, το twitter και άλλα πολλά μπορεί να μην είναι τόσο αθώα όσο νομίζουμε όλοι. Καθημερινά, παιδιά όλων των ηλικιών πέφτουν θύματα λεκτικής βίας, παραπλανήσεων και εκφοβισμών είτε από συνομήλικους τους είτε από μεγαλύτερους ανθρώπους οι οποίοι εκμεταλλεύονται την αφέλεια και τις αδυναμίες τους, προκαλώντας ζημιά στην δημόσια εικόνα  τους ή ακόμα και στην τσέπη τους εξαπατώντας τους οικονομικά καθώς και δημιουργώντας τους  πολλά ψυχολογικά προβλήματα.


Από τη στιγμή που σχεδόν κάθε παιδί έχει πρόσβαση σε υπολογιστή, εκτός από τους κινδύνους που αναφέραμε παραμονεύουν και άλλοι χιλιάδες, όπως είναι ο εθισμός.  Αν σκεφτείτε ότι το πρόβλημα από το οποίο πάσχουν χιλιάδες παιδιά σήμερα  διαγνώστηκε πριν 15-20 χρόνια σε απλά παιχνίδια τις εποχής, πώς σήμερα τα παιδία να μην εθίζονται με τρισδιάστατα παιχνίδια και γενικά με την εξέλιξη που έχει το διαδίκτυο; Σύμφωνα με την κα Αλεξάνδρα Καππάτου, που είναι Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος, ο εθισμός διακρίνεται εύκολα καθώς στο παιδί παρατηρείται μια αλλαγή της συμπεριφοράς του όπως είναι η επιθετικότητα, η απομόνωσή του για πολλές ώρες στον υπολογιστή, έχει άγχος και αγωνία για το κάθε λεπτό  του παιχνιδιού και όταν του ζητάτε να  σταματήσει αντιδράει μέχρι και βίαια και οι βαθμοί του στο σχολείο πέφτουν, δημιουργώντας ένα  κλίμα το οποίο κάνει εύκολα τον εθισμό αντιληπτό στους γονείς. Κάποιοι γονείς δεν ασχολούνται καθόλου καθώς δεν τους το επιτρέπουν οι πολλές ώρες δουλειάς και η ακόλουθη λιγοστή ενασχόληση με το παιδί τους, κάτι το οποίο κάνει το παιδί να εθίζεται ακόμα περισσότερο. Όταν  όμως  πια το καταλάβουν οι γονείς, τις περισσότερες φορές είναι πολύ αργά για το παιδί. Κάποιοι άλλοι γονείς προσπαθούν  να βοηθήσουν τα παιδιά τους με το δικό τους μα μάταιο τρόπο χωρίς τη συμβουλή κάποιου ειδικού, κάνοντάς τα να απομακρυνθούν ακόμα περισσότερο από αυτούς. Για παράδειγμα ένας γονέα μπορεί να θεωρεί σωστό να κλείσει άμεσα τον υπολογιστή και να τον  κρύψει χωρίς καν να προσπαθήσει να το συζητήσει με το παιδί  του, νομίζοντας ότι αυτό θα εμποδίσει το παιδί του να παίξει, ένα μεγάλο λάθος που πολλοί γονείς κάνουν  προκαλώντας την οργή των παιδιών τους τα οποία εκτός του ότι απλώς δεν ξεκολλούν από τον υπολογιστή, εθίζονται ακόμα περισσότερο ως αντίδραση στους γονείς περνώντας τις υποτιθέμενες βόλτες τους σε internet café. Οι γονείς, πριν κάνουν οτιδήποτε, πρέπει πρώτα να πάρουν τη συμβουλή ενός ειδικού για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.



Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ

Η 5η Φεβρουαρίου κάθε χρόνου ορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο με σκοπό να ενημερώνεται ο κόσμος για τη σωστή χρήση του Διαδικτύου καθώς διοργανώνονται ημερίδες για το θέμα αυτό που αφορά όλους μας, ενήλικες και ανηλίκους. Το θέμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας ασφαλούς πλοήγησης είναι «Σύνδεση με Σύνεση»,  δυο απλές λέξεις οι οποίες σημαίνουν πολλά για το internet και τους χρήστες του. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις ενός χρήστη είναι πολλά και πρέπει να τα τηρεί και να τα σέβεται όπως όλοι για μια καλύτερη και πιο ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Σκεφτείτε ένα διαδίκτυο στο οποίο όλοι θα έκαναν ότι ήθελαν χωρίς να σέβονται κανέναν και τίποτα, προκαλώντας  ζημιές στο ίδιο το δίκτυο αλλά και στους χρήστες του – θα επικρατούσε μία αναρχία η οποία δε θα ωφελούσε κανέναν. Από τη στιγμή που χρησιμοποιούμε εμείς πρώτοι από όλους σωστά το internet, τότε μπορούμε να ελπίζουμε όλοι μας στην εξάλειψη των προβλημάτων που συνδέονται με τη χρήση του.


ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

‘Ένας  έφηβος, για να αποφύγει να εκθέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο, μπορεί να προφυλάσσεται στο facebook ρυθμίζοντας τις δημοσιεύσεις του και τις φωτογραφίες του να μην τις βλέπει όλος ο κόσμος και τις σχολιάζει. Επίσης, πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός πού δείχνει και αναφέρει τα στοιχεία του γιατί σε περίπτωση που δημοσιεύσει στοιχεία του στην αρχική του σελίδα όλοι οι φίλοι του και οι φίλοι των φίλων του μπορούν  να τα δουν μόνο με ένα κλικ στην επιλογή «μου αρέσει». Αν κάποιος έχει πέσει θύμα βίας στο διαδίκτυο οποιασδήποτε μορφής ή εξαπάτησης, μπορεί να επισκεφτεί ιστοσελίδες όπως τη Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου στις οποίες θα καταγγείλει το συμβάν και θα αναζητήσει βοήθεια.


ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ!!!


κείμενο: Αριστείδης Βήχας, Γ’ Γυμνασίου

Οι φωτογραφίες είναι από το site: index.php?goto=2&k=internet&isCat=1&isKeyword=1&order=2&vars=33

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *