Storyboardthat- Δημιουργία κόμικ

Picture

Γονικοί έλεγχοι Family Link

Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου την Τρίτη 6/2/2024 ,ας κρατήσουμε  την οικογένειά μας πιο ασφαλή στο διαδίκτυο!!

gfl

Οι γονικοί έλεγχοι μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου να εκτεθεί το παιδί σε περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία του κατά την πλοήγησή στο διαδίκτυο. Όταν ενεργοποιείτε τους γονικούς ελέγχους, χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες ρυθμίσεις με βάση την ηλικία του παιδιού για να φιλτράρετε, να παρακολουθήσετε και να αποκλείσετε τις δραστηριότητες του μικρού χρήστη. Συνιστάται η χρήση γονικών ελέγχων ειδικά για τα μικρότερα παιδιά σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι αυτή η μέθοδος αν και παρέχει προστασία, δεν είναι 100% αποτελεσματική. Η πλέον αποτελεσματική μέθοδος παραμένει η ενημέρωση και η εκπαίδευση του παιδιού έτσι ώστε να μάθει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο με ασφάλεια.

Ένας τρόπος ελέγχου  είναι Το Family Link το οποίο  μας βοηθά να διαχειριζόμαστε  τους λογαριασμούς και τις συσκευές των παιδιών μας καθώς εξερευνούν το διαδίκτυο.

Μπορούμε  να διαχειριζόμαστε  εφαρμογές, να παρακολουθούμε  τον χρόνο χρήσης και να ορίζουμε βασικούς ψηφιακούς κανόνες για την οικογένειά μας.

Θέτουμε όρια για την οικογένειά μας  στο διαδίκτυο!!

Στα βίντεο που ακολουθούν δίνονται οδηγίες για τη χρήση του GOOGLE FAMILY LINK .

 

Δείτε και  εδώ τον αναλυτικό οδηγό.

Γονικός έλεγχος σε ιστότοπους βίντεο

Έναν αναλυτικό οδηγό για το YouTube και το YouTubeKids μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

Λειτουργία ασφάλειας YouTube: https://support.google.com/youtube/answer/174084?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=el

 

 

 

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2024

SID2024 Save the date

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) διοργανώνεται από το κοινό δίκτυο  των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε Φεβρουάριο για την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων. Συνήθως γιορτάζεται τη δεύτερη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο. Κατά την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, εκατομμύρια άνθρωποι ενώνονται για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο, να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

Έτσι και εμείς  την Τετάρτη 07/02/2024 θα συμμετέχουμε στην  διαδικτυακή εκδήλωση  της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2024 με τους μαθητές της Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικού του 2ου Δημ.Σχ.Πάργας.  Μέσα από μια διαδραστική παρουσίαση και παιχνίδια δραστηριοτήτων,  οι μαθητές θα ενημερωθούν για το πως μπορούν να συμπεριφέρονται με ευγένεια στο διαδίκτυο, πως να προάγουν την ισότητα και πως να επιδεικνύουν ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη στο διαδίκτυο.

Γιορτάζοντας τη θετική δύναμη του διαδικτύου, το σύνθημα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» ενθαρρύνει όλους  μας να συμμετέχουμε στο κίνημα και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου .

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό:

  • Τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου με το να είναι ευγενικοί και να σέβονται τους άλλους στο διαδίκτυο, προστατεύοντας τη φήμη τους στο διαδίκτυο (και των άλλων) και αναζητώντας θετικές ευκαιρίες για δημιουργία, συμμετοχή και κοινή χρήση στο διαδίκτυο.
  • Οι γονείς και οι φροντιστές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενδυνάμωση και την υποστήριξη των παιδιών να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, κριτική και δημιουργική, είτε διασφαλίζοντας έναν ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά τους, εκπαιδεύοντάς τα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με ασφάλεια και θετικά, είτε ενεργώντας ως ψηφιακά πρότυπα.
  • Οι δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί και οι κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου εξοπλίζοντας τους μαθητές και τους μαθητές τους με δεξιότητες ψηφιακής παιδείας και αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους κριτικής σκέψης, που θα τους επιτρέψουν να πλοηγηθούν καλύτερα στον διαδικτυακό κόσμο. Μπορούν να τους εξουσιοδοτήσουν να δημιουργήσουν το δικό τους περιεχόμενο, να κάνουν στοχευμένες επιλογές στο διαδίκτυο και να δώσουν ένα προσωπικό παράδειγμα θετικής διαδικτυακής συμπεριφοράς για τους μαθητές και τους μαθητές τους.
  • Η βιομηχανία μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου δημιουργώντας και προωθώντας θετικό περιεχόμενο και ασφαλείς υπηρεσίες στο διαδίκτυο και δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να ανταποκρίνονται σε οποιαδήποτε ζητήματα παρέχοντας σαφείς συμβουλές ασφάλειας, μια σειρά εύχρηστων εργαλείων ασφαλείας και γρήγορη πρόσβαση σε υποστήριξη εάν τα πράγματα πάνε στραβά.
  • Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και οι πολιτικοί πρέπει να παρέχουν μια κουλτούρα στην οποία όλα τα παραπάνω μπορούν να λειτουργήσουν και να ευδοκιμήσουν – για παράδειγμα, διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες στο πρόγραμμα σπουδών για τα παιδιά και τους νέους να μάθουν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, διασφαλίζοντας ότι οι γονείς και οι φροντιστές έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες πληροφορίες και πηγές υποστήριξης και ότι ο κλάδος ενθαρρύνεται να αυτορρυθμίζει το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες του. Πρέπει επίσης να αναλάβουν την ηγεσία στη διακυβέρνηση και τη νομοθεσία και τελικά να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών και των νέων μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών παιδικής προστασίας για τον ψηφιακό κόσμο.
  • Όλοι έχουμε την ευθύνη να κάνουμε τη διαφορά στο διαδίκτυο. Όλοι μπορούμε να προωθήσουμε το θετικό με το να είμαστε ευγενικοί και με σεβασμό προς τους άλλους και αναζητώντας εποικοδομητικές ευκαιρίες για δημιουργία και σύνδεση. Μπορούμε όλοι να απαντήσουμε στα αρνητικά αναφέροντας ακατάλληλο ή παράνομο περιεχόμενο και συμπεριφορά στο διαδίκτυο.

Το κλίμα αλλάζει, εγώ τι αλλάζω;

Στα πλαίσια του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, συγκεκριμένα στον άξονα ‘Φροντίζω το Περιβάλλον“, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 2ου Δημ.Σχ. Πάργας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό  διαδικτυακό πρόγραμμα «Το κλίμα αλλάζει, εγώ τι αλλάζω;» ,  το οποίο διοργανώθηκε από το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ..

Μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι μυστηρίου που στηρίζεται στο βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη Ο ΤΖΑΣΤΙΝ ΓΚΡΕΪ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ (εκδόσεις Μεταίχμιο) οι μαθητές  ιχνηλατήσανε  μαζί με τις εμψυχωτριες του προγράμματος το ταξίδι του Τζάστιν. Τι θα έκανες εσύ, αν βρισκόσουν αντιμέτωπος με τα ίδια στοιχεία; Θα μπορέσεις να λύσεις το μυστήριο και να σώσεις τον κόσμο; Ζήσαμε την περιπέτεια και πήραμε μέρος στη μάχη ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη!

Σχεδιασμός και εμψύχωση: Οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη»

Ας ξεφυλλίσουμε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου: εδώ

Η Υπερθέρμανση του πλανήτη

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  1. QUIZ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ στο φωτόδεντρο. Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα

Quiz klimatiki allagi.png teaser2. Παίζω και μαθαίνω

3.. BE A CLIMATE HERO .Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα

climate hero

4.Διαδικτυακό παιχνίδι “2050 — Από σένα εξαρτάται”

Πληκτρολογούμε τα ζώα

και ένα ποιηματάκι εδώ

Ελάτε να γράψουμε  το αλφαβητόλεξο ζώων , τα ζώα που αρχίζουν από τα γράμματα της αλφαβήτας.

Ανοίγουμε την εκπαιδευτική σουίτα παιχνιδιών Gcompris ,επιλέγουμε τη ΓΑΤΟΥΛΑ και τον ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟ.

Αρχίζουμε :

Αλεπού, αγελάδα, άλογο

Βάτραχος…

Ας γνωρίσουμε τα ζώα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που βρίσκεται στην Αθήνα.

ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

 

Ο μάστερ του πληκτρολογίου

Δημιουργική γραφή

Η  είναι ένα μέσο για να καλλιεργήσουν οι μαθητές τη γλωσσική έκφραση, ενισχύει τις συνεργατικές τεχνικές, οξύνει τη δημιουργική και κριτική σκέψη και εμπλουτίζει τη φαντασία τους.

Η γραφή σε διαδικτυακά περιβάλλοντα ή  και με την υποστήριξη των ΤΠΕ αυξάνει έντονα τα κίνητρα των μαθητών για παραγωγή γραπτού λόγου.

Γράφουμε  μια φανταστική ή αληθινή   ιστορία  (Αν περιέχει και αληθινές πληροφορίες ανάμεικτες με τις ψεύτικες δεν βλάπτει).

1. το ωραιότερο ταξίδι μας

2. το καλύτερο παιχνίδι που μας δώρισαν

3. το πιο αστείο περιστατικό

Δημιουργική γραφή

 

 

Τα κάλαντα από την Ήπειρο και όλη την Ελλάδα

Χωρίς τίτλο

Η σημαντικότερη αναφορά που γίνεται στα κάλαντα Χριστουγέννων της Ηπείρου είναι ένα τοπικό χριστουγεννιάτικο έθιμο, τα σπάργανα του Χριστού.

Τα σπάργανα δεν είναι άλλο από τηγανίτες στην πλάκα, ένα νοστιμότατο τοπικό γλύκισμα, μελωμένο με ζαχαρόνερο και πασπαλισμένο με καρύδια και κανέλα που το ετοίμαζαν την παραμονή των Χριστουγέννων.

Την παραμονή κυρίως στις πόλεις της Ηπείρου τα παιδιά έβγαιναν στις γειτονιές να πούνε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

fantni

Κάλαντα Ηπείρου

Ελάτε εδώ γειτόνισσες,
και εσείς γειτονοπούλες,
τα σπάργανα να φτιάξουμε,
και το Χριστό ν’ αλλάξουμε.
Τα σπάργανα για το Χριστό,
ελάτε όλες σας εδώ. (δις)
Να πάμε να γυρίσουμε,
και βάγια να σκορπίσουμε,
να βρούμε και την Παναγιά,
οπού μας φέρνει τη χαρά.
Τα σπάργανα για το Χριστό,
ελάτε όλες σας εδώ. (δις)
Κοιμάται στα τριαντάφυλλα,
γεννιέται μες στα λούλουδα,
γεννιέται μες στα λούλουδα,
κοιμάται στα τριαντάφυλλα.
Τα σπάργανα για το Χριστό,
ελάτε όλες σας εδώ,
τα σπάργανα να φτιάξουμε,
και το Χριστό ν’ αλλάξουμε.

 αλλάξουμε.

Ας τραγουδήσουμε τα κάλαντα και  από όλη την Ελλάδα, μικροί και μεγάλοι, κάνοντας κλικ στο χάρτη.

χαρτης

Της εκπαιδευτικού Χριστίνας Κουτελίδα.

Φροντίζω το Περιβάλλον~Κλιματική αλλαγή

Στα πλαίσια του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων  και στον άξονα Φροντίζω το Περιβάλλον θα συμμετέχουμε με την ΣΤ Τάξη του 2ου Δημ.Σχ. Πάργας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το κλίμα αλλάζει, εγώ τι αλλάζω;» που διοργανώνει το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι μυστηρίου που στηρίζεται στο βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη Ο ΤΖΑΣΤΙΝ ΓΚΡΕΪ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ (εκδόσεις Μεταίχμιο) θα ιχνηλατήσουμε μαζί το ταξίδι του Τζάστιν. Τι θα έκανες εσύ, αν βρισκόσουν αντιμέτωπος με τα ίδια στοιχεία; Θα μπορέσεις να λύσεις το μυστήριο και να σώσεις τον κόσμο; Ζήσε την περιπέτεια και πάρε μέρος κι εσύ στη μάχη ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη!

Σχεδιασμός και εμψύχωση: Οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη»

Ας ξεφυλλισουμε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου: εδώ

Υπερθέρμανση του πλανήτη

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  1. QUIZ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ στο φωτόδεντρο

Quiz klimatiki allagi.png teaser

2. Παίζω και μαθαίνω

3. Πάρε μέρος σε αυτό το κουίζ για τα ζητήματα που αφορούν το κλίμα και γίνε ήρωας του κλίματος!

4.Διαδικτυακό παιχνίδι “2050 — Από σένα εξαρτάται”

Ζωγραφίζουμε έναν χιονάνθρωπο στο tuxpaint

Γεια σας παιδιά, τι θα λέγατε να ζωγραφίσουμε έναν χιονάνθρωπο!!!

Ας ανοίξουμε το πρόγραμμα tuxpaint στον υπολογιστή μας (αυτό με το πιγκουινάκι)

Στον παρακάτω σύνδεσμο TuxPaint μπορείτε να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας στο σπίτι, αν θέλετε!!!

Ας δούμε το παρακάτω βιντεάκι για να δούμε τον τρόπο με το οποίο μπορούμε να τον  φτιάξουμε βήμα -βήμα. Κάντε κλικ εδώ.

 

snowman 300x237 1