https://youtu.be/2gVpIcAC03I?si=6dS8GtpFmSMdx4Up
European School Education Platform
https://youtu.be/2gVpIcAC03I?si=6dS8GtpFmSMdx4Up
European School Education Platform
Η επιστημονική ομάδα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κύθηρα: Ιστορίες που χτίζουν γέφυρες» της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, σε συνεργασία με τον Δήμο Κυθήρων και το Σωματείο «Φίλων Μουσείων Κυθήρων», εγκαινιάσαμε με ιδιαίτερη χαρά την μαθητική έκθεση με τίτλο: «Τα πορτρέτα του μετανάστη» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ποταμού Κυθήρων.
Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές και οι μαθήτριες έγιναν μικροί ερευνητές/ιστορικοί και αναζήτησαν ένα πρόσωπο από την οικογένεια ή την γειτονιά τους που είχε να τους αφηγηθεί προσωπικές μνήμες από την εμπειρία του ως μετανάστης.
Μέσα από τα αφηγηματικά πορτρέτα που δημιουργήθηκαν τα παιδιά συμβάλλουν, με τον δικό τους τρόπο, στην δημιουργία ενός αρχείου μαρτυριών που ανασυνθέτει την ιστορία της μετανάστευσης στο νησί και μπορεί να αξιοποιηθεί για μουσειακή και αρχειακή χρήση.
Την εκδήλωση των εγκαινίων χαιρέτησαν η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, κ. Αθ. Μεϊντάση, οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης παιδαγωγικής και επιστημονικής ευθύνης, Αρχ. Μαντζαρίδου και Κυρ. Μέλλιου, η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μ. καλαματιανού, εκπρόσωποι του Δήμου Κυθήρων και η
πρόεδρος του Σωματείου Φίλων Μουσείων Κυθήρων κ. Ελ. Τζωρτζοπούλου.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή κατά την διάρκεια του καλοκαιριού με την υποστήριξη του Δήμου Κυθήρων και του Σωματείου Φίλων Μουσείων Κυθήρων
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιμορφωτική ημερίδα των σχολικών μονάδων ευθύνης με θέμα «Παιδικό Βιβλίο και Νηπιαγωγείο: Προσεγγίζοντας διαστάσεις της φιλαναγνωσίας στην προσχολική εκπαίδευση» που χαιρέτισε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, κ. Αθανασία Μεϊντάση και προλόγισε η κ. Παναγιώτα Δεδετζή, Βιβλιοθηκονόμος MSc, Υπεύθυνη Δανειστικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στις προσκεκλημένες ομιλήτριες Ελένη Γερουλάνου, Χρύσα Κουράκη και Άλκηστη Χαλικιά που μας ταξίδεψαν στον φανταστικό κόσμο του παιδικού βιβλίου, που μοιράστηκαν μαζί μας την εμπειρία τους και κυρίως για την έμπνευση και την οπτική που μας έδωσαν για τη φιλαναγνωσία.
Ευχαριστίες για τη φιλοξενία στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη που πραγματικά πλημμύρισε από τις/τους εκπαιδευτικούς μας.
Τι γίνεται όταν σε μία μικρή κοινότητα όπως είναι το νηπιαγωγείο ο μαθητικός πληθυσμός είναι πολυπολιτισμικός; Είναι εύκολη η συμβίωση μεταξύ παιδιών προσχολικής ηλικίας, που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, έχουν διαφορετική κουλτούρα και θρησκεία;
Την απάντηση έρχονται να δώσουν οι λιλιπούτειοι μαθητές του 4ου και 9ου νηπιαγωγείου Πειραιά, οι οποίοι με τις ικανότητές τους, ξεχώρισαν στο διεθνές φόρουμ «Visible thinking» στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ερευνητών του Οργανισμού Project Zero του Πανεπιστημίου Harvard!
Διαβάστε τη συνέντευξη της Συμβούλου Εκπαίδευσης Δρ. Κυριακής Μέλλιου στη ρεπόρτερ @ΚλέλιαΚλουντζού
Οι πρακτικές δύο ελληνικών νηπιαγωγείων που βοηθούν παιδιά από άλλη χώρα να εκφραστούν παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο
Διαβάστε τη συνέντευξη της Συμβούλου Εκπαίδευσης, Δρ. Κυριακής Μέλλιου στην Καθημερινή