Την Πέμπτη 15/5/2025 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού καταστήματος Προαστίου Ημερίδα από την ομάδα εργασίας των μαθητών και εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σχολεία-πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης παρουσιάστηκαν οι δράσεις των μαθητών (διοργάνωση ημερίδων, διαδικτυακές συναντήσεις με ευρωβουλευτές, διαδικτυακά σεμινάρια, επισκέψεις, δια ζώσης παρακολούθηση ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων σχετικές με τους άξονες στους οποίους εργάστηκαν- Ανθρώπινα Δικαιώματα, Παραπληροφόρηση, Αγροτική Πολιτική της ΕΕ).
Η ημερίδα μεταδόθηκε και διαδικτυακά με μεγάλη συμμετοχή από όλη την Ελλάδα.
Ο Διευθυντής του σχολείου, Αιμίλιος Βλαστος, μαθηματικός ξεκίνησε την εκδήλωση με το καλωσόρισμα προς τους καλεσμένους και ένα σύντομο χαιρετισμό για τη σημασία της δράσης αυτής από ένα σχολείο με μικρό αριθμό μαθητών , αλλά εντονότατη επιθυμία για ποιοτικές δράσεις και δραστηριότητες.
Κατά την διάρκεια της Ημερίδας προβλήθηκε βίντεο με μήνυμα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κου Τσιάρα προς τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου τους οποίους συνεχάρη για την αξιόλογη προσπάθεια. Ακολούθησε τοποθέτηση του σχετικά με την Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε την σπουδαιότητα της ενασχόλησης των μαθητών μας με το αντικείμενο.
Στη συνέχεια, η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κα Ελβίρα Φόρτε απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας την προστιθέμενη αξία του προγράμματος σχολεία-πρέσβεις του ΕΚ. Μας μετέφερε, επίσης, το μήνυμα της Προέδρου του ΕΚ για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης.
Χαιρετισμό απηύθυνε η Διευθύντρια δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και Ξυνοπούλου, η οποία επίσης έκανε μια σύντομη εισήγηση με ιστορική αναδρομή στην ίδρυση της ΕΕ και στην εξέλιξη του θεσμού.
Επίσης, χαιρετισμούς απηύθυνε η κα Φωτεινή Κατσιάνου, εκπρόσωπος του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλιας, με το οποίο είχαμε άριστη συνεργασία καθόλη την διάρκεια της εκπόνησης του προγράμματος.
Στον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης αναφέρθηκε ο Επόπτης Εκπαίδευσης Καρδίτσας ΔΔΕ Καρδίτσας κος Ζαχαρής.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Δ. Παλαμά κος Παπαμαργαρίτης Δημήτρης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Παλαμά, η Πρόεδρος της Κοινότητας Προαστίου κα Θεοδοσίου Χριστίνα και η Διευθύντρια Γυμνασίου Προαστίου κα Ζορμπά Βασιλική, τους οποίους ευχαριστούμε για την παρουσία τους.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας χαιρετισμό απηύθυνε ο Βουλευτής ΝΔ κος Σπάνιας που συνεχάρη τους μαθητές για την επιλογή του θέματος. Ουσιαστική στην εκπόνηση της ημερίδας ήταν η συμβολή του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κου Μπαγινέτα Κων/νου, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα λεπτομερή παρουσίαση που ετοίμασαν οι μαθητές βασιζόμενοι στις εισηγήσεις των ομιλητών του συνεδρίου EU AGRI-FOOD DAYS που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες 10-12 Δεκεμβρίου 2024, παρουσίασε τους πυλώνες της ΚΑΠ, την σπουδαιότητα των ενεργειών της ΕΕ και τόνισε πόσο σημαντική προτεραιότητα για την ΕΕ είναι η Αγροτική Πολιτική. Ο Γενικός Γραμματέας προθυμοποιήθηκε για δια ζώσης συνάντηση με την ομάδα EPAS του σχολείου μας για περαιτέρω συνεργασία.
Την οργάνωση, παρουσίαση και συντονισμό της ημερίδας είχε η κ. Αθανασία Κρικωνη, Αγγλικής γλώσσας, η οποία είναι και η κύρια υπεύθυνη της δράσης αυτής.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους και τους ομιλητές. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Τσιάρα και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κο Μπαγινέτα.







