Την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Ημερίδα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Δημιουργική σκέψη: Όρια, κίνδυνοι, προοπτικές… Μελέτη περίπτωσης: Λογοτεχνία», που διοργανώθηκε από το Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Αγιάσου και το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «Βύρων Σιβολαπένκο».
Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες εισηγήσεις:
- Χρήστος Κουρούτζας, Διακινδυνεύσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην καλλιτεχνική δημιουργία
- Τεύκρος Μιχαηλίδης, Από τον Τάλω στην τεχνητή νοημοσύνη, μηχανές του νου
- Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Έμπνευση, αφήγηση κι επικοινωνία. Τα κόμικς την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης”
- Κωνσταντίνα Σάιτ, Αξιοποίηση εφαρμογών Τ.Ν. στον σχεδιασμό και τη διδασκαλία του μαθήματος της Λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Το Πρόγραμμα της Ημερίδας μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ
Την Ημερίδα παρακολούθησαν μαθητές της Α΄ Λυκείου και της Γ΄ Γυμνασίου των τριών συνδιοργανωτριών σχολικών μονάδων, το Τμήμα Α2 του 2ου Γυμνασίου Κέρκυρας, στελέχη της Εκπαίδευσης και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί. Οι τέσσερις εξαιρετικές εισηγήσεις διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του μαθητικού κοινού, το οποίο μετά από την ολοκλήρωσή τους διατύπωσε γόνιμες απορίες και εύστοχους προβληματισμούς σχετικά με τα όρια, τους κινδύνους και τις προοπτικές της Τεχνητής Νοημοσύνης στο πεδίο της δημιουργικής σκέψης.
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί για τη συνδιοργάνωση της διαδικτυακής Ημερίδας ήταν οι φιλόλογοι:
Βασιλεία Χατζηβασιλείου (Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης), Ανδρονίκη Σαββέλη (Γυμνάσιο Αγιάσου) και Ευαγγελία Γεωργέλλη (1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «Βύρων Σιβολαπένκο»)