Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «Καταπολέμηση των Τρωκτικών μέσω της Φυσικής Θήρευσης από την Τυτώ (Tyto alba)», πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας μια ξεχωριστή εκδήλωση-παρουσίαση με στόχο την ενημέρωση των μαθητών και της τοπικής κοινότητας για τη βιώσιμη διαχείριση των επιβλαβών τρωκτικών στις αγροτικές καλλιέργειες. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται στη Μυτιλήνη από την Α.Μ.Κ.Ε. ΤΥΤΩ, με τη στήριξη του Ιδρύματος Λεβέντη.
Η εκδήλωση περιλάμβανε μια ενδιαφέρουσα ομιλία για τον ρόλο της Τυτώ στην αγροτική οικολογία, εξηγώντας πώς το συγκεκριμένο νυκτόβιο αρπακτικό μπορεί να περιορίσει φυσικά τους πληθυσμούς τρωκτικών που καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Η Τυτώ τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με τρωκτικά, με αποτέλεσμα ένα άτομο να θηρεύει έως και 4.000 ποντίκια ετησίως, προσφέροντας μια οικολογική λύση στο διαχρονικό αυτό πρόβλημα της αγροτικής παραγωγής αλλά και του ημιαστικού τοπίου γενικότερα.
Αφορμή της εκδήλωσης ήταν η συμμετοχή των μαθητών των ομίλων αριστείας, δημιουργικότητας και καινοτομίας «Ηχοτοπιων και Περιβάλλοντος» και «5R: Δρω για το σχολείο, την πόλη, τον πλανήτη» σε προγενέστερο πρακτικό εργαστήριο κατασκευής φωλιάς για την Τυτώ, ως συμμετοχή σε πρόσκληση διαγωνισμού της Δημοτικής αρχής, εμπνευσμένης από την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Με τη βοήθεια εκπαιδευτικών και ειδικών της Α.Μ.Κ.Ε. ΤΥΤΩ, οι μαθητές κατασκεύασαν μια τεχνητή φωλιά, η οποία θα τοποθετηθεί σε στρατηγικό σημείο της περιοχής, ενισχύοντας το πρόγραμμα φωλεοποίησης του αρπακτικού. Η δραστηριότητα αυτή ενίσχυσε τη δημιουργική τους συμμετοχή, καλλιεργώντας παράλληλα την οικολογική τους συνείδηση και την κατανόηση του ρόλου της βιοποικιλότητας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας, καθώς και μέλη της κοινότητας του νησιού, οι οποίοι εξέφρασαν ενδιαφέρον για τις δυνατότητες του προγράμματος αυτού στη βελτίωση της αγροτικής διαχείρισης.
Το σχολείο μας δεσμεύεται να συνεχίσει την ενεργή υποστήριξη δράσεων που προάγουν την περιβαλλοντική εκπαίδευση, ενισχύοντας τις γνώσεις και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη σημασία της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων, καθιστώντας τους ι πρεσβευτές της καλλιέργειας της οικολογικής συνείδησης και της βιώσιμης ανάπτυξης στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία.