ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την παρουσίαση του βιβλίου “Ανδρονίκη” του κ. Ζητιανέλλη

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΕ.Λ. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 24 Αυγούστου 2023, σε μια κατάμεστη από βιβλιόφιλους και φίλους του συγγραφέα Δημήτριου Ζητιανέλλη Αίθουσα Τελετών του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσιάστηκε το βιβλίο-του με τίτλο: Ανδρονίκη.  Ο κ. Ζητιανέλλης, Λέσβιος στην καταγωγή, είναι ένας από τους Έλληνες ομογενείς, που από νεαρή ηλικία μετανάστευσε στη Νότια Αφρική, στο Κέιπ Τάουν, στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Είναι η εποχή όπου πάρα πολλοί Έλληνες, από πολλές πόλεις και χωριά της Ελλάδας, μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου, σε μια Ελλάδα που πάσχιζε να βρει σταθερό βηματισμό προς ένα κράτος δικαίου, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, ξεκινούσε το άγνωστο ταξίδι προς κάθε γωνιά της γης, για να δουλέψει και να ζήσει με αξιοπρέπεια. Αυτή η μετανάστευση είχε ένα βασικό χαρακτηριστικό, μια ευκαιρία, η οποία και επαληθεύεται, δεκαετίες τώρα, από τον τρόπο του βίου των Απόδημων Ελλήνων σε χώρες που ζουν και εργάζονται μέχρι σήμερα. Η ευκαιρία είναι η εξής: να γνωρίσουν οι Έλληνες μετανάστες έναν άλλο κόσμο, να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους, να γνωρίσουν άλλα ήθη. Πρόκειται για εκείνες τις προσωπικές και συλλογικές των ελληνικών κοινοτήτων μεταμορφώσεις, που τους έδωσαν και συνεχίζουν να τους δίνουν τη δύναμη να μπολιάσουν τον ελληνικό πολιτισμό σε πολιτισμούς διαφορετικούς, μέσα από τις πολυποίκιλες αλληλεπιδράσεις μακριά, βέβαια, από εκείνα τα αδιέξοδα που ουκ ολίγες φορές οδηγούν στην επικυριαρχία του ενός πολιτισμού κατεπάνω στον άλλο.

Η Ανδρονίκη πέραν από αυτοβιογραφικό βιβλίο όπου με αξιοθαύμαστη αγάπη αφηγείται την πορεία του έγγαμου βίου του κ. Ζητιανέλλη με την σύζυγό του Νέττα, με λογοτεχνική μαστοριά περιγράφει και σημαντικά γεγονότα όπως η Επταετία της Δικτατορίας στην Ελλάδα και το Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Συγγενείς, φίλοι, απλοί γνώριμοι, νοοτροπίες, δουλειά, σχέσεις με θεσμούς όπως το κράτος της Νότιας Αφρικής, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιεραποστολής, της οποίας ο κ. Ζητιανέλλης και η Ανδρονίκη-του υπήρξαν ενεργά μέλη, με σημαντική συνεισφορά και βοήθεια προς αυτή, καταδεικνύουν τον τρόπο πως ένας απόδημος Έλληνας βρήκε το μίτο: νοοτροπίες και εμπειρίες νησιωτικές ήρθαν και συνταίριαξαν αποκαλυπτικά με το κοινωνικό πρωτότυπο της νέας πατρίδας.

Η Ανδρονίκη είναι το δεύτερο βιβλίο του κ. Ζητιανέλλη. Πριν έξι χρόνια, το 2017, είχε συγγράψει το Τόποι και Άνθρωποι. Κι αυτό είχε παρουσιαστεί στην Αίθουσα Τελετών του ιστορικού Γυμνασίου Μυτιλήνης, απόφοιτος του οποίου είναι ο κ. Ζητιανέλλης.

Εκείνο που, εδώ, αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι ο συγγραφέας διαθέτει όλες τις εισπράξεις από την πώληση του βιβλίου-του στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του πάλαι ποτέ Γυμνασίου Μυτιλήνης. Οι ανάγκες ριζικής ανασυγκρότησης της βιβλιοθήκης, προσαρμοσμένης στα δεδομένα της εποχής-μας, με την τεχνολογία να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι πολλές. Η πρώτη βασική οικονομική χορηγία είναι του κ. Ζητιανέλλη. Ο διευθυντής κ. Αντώνιος Νείρος και ο Σύλλογος Διδασκόντων, θερμότατα ευχαριστούν τον συγγραφέα γι’ αυτή την γενναιόδωρη προσφορά-του.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykpeirm/2023/09/17/deltio-typoy-gia-tin-paroysiasi-toy-vivlioy-quot-androniki-quot-toy-k-zitianelli/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση