Την Παρασκευή 30/09/2022, το σχολείο μας συνδύασε την Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού με τη Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή (Mednight). Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες της Β’ τάξης περπάτησαν από το σχολείο έως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Λόφος Ξενία), όπου συμμετείχαν σε εργαστηριακές δράσεις που είχαν διοργανωθεί από τα τμήματα του Πανεπιστημίου (Περιβάλλοντος, Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών και Γεωγραφίας). Οι μαθητές/τριες μας ενημερώθηκαν για σημαντικά θέματα, όπως: επεξεργασία γκρι νερών με χρήση καλλωπιστικών φυτών, χρονολόγηση δέντρων και κλιματική αλλαγή, παραγωγή ενέργειας από απόβλητα, θαλάσσιος βιόκοσμος και ιχθυολογία, κοκκομετρική ανάλυση ιζημάτων και ηχοβολιστικά συστήματα, χωρική ανάλυση, GIS και Τηλεπισκόπηση. Η επίσκεψη στους εργαστηριακούς χώρους του Πανεπιστημίου υπήρξε μια ευχάριστη και συγχρόνως εποικοδομητική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους.
Την ίδια ημέρα, στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Λυκείου του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης με συνοδούς καθηγητές τους Μαρία Ζαφειρίου, Ματοσσιάν Ντικράν, Ιάκωβο Μαστρογιάννη, Μαρία Κουτσκουδή, Ευάγγελο Στόϊκο, Χριστόφορο Αβαγιανό, Φωτεινού Χρυσαυγή συμμετείχαν στη δράση της Περιπατητικής Εξερεύνησης του Κάστρου της πόλης μας μετατρέποντας τη γνώση σε παιχνίδι. Προηγήθηκε η ψηφιακή ενημέρωση των μαθητών μας στον χώρο βιντεοπροβολής του Κάτω Κάστρου, προκειμένου να διευκολυνθεί η περιήγησή μας σε αυτό, κατά τη διάρκεια της οποίας με παιγνιώδη τρόπο αναζητήθηκε η ιστορία του Κάστρου και της πόλης μας με τη βοήθεια ενός αινίγματος. Το αίνιγμα που τέθηκε στους μαθητές είχε ως εξής:
Είμ’ από πέτρινο υλικό, τ’ αυτιά μου είν’ οι τοίχοι
Στροβιλισμοί αμέτρητοι γυρεύουν θεία κλήση. Τι είναι;
Απάντηση: ο Τεκές
Είναι αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών μας για το ανακαινισμένο κάστρο της πόλης μας, καθώς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το μικρό Χαμάμ, τη δεξαμενή Κινστέρνα, τον Τεκέ, τον Μενδρεσέ και να ταξιδέψουν έστω και νοερά στην ιστορία του τόπου τους τόσο της βυζαντινής και όσο και της οθωμανικής περιόδου.
Οι μαθητές που κατάφεραν να δώσουν τη λύση του αινίγματος είναι ο Κατζάνης Παναγιώτης και η Κουγκούλιου Παρασκευή του τμήματος Α3. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Επίσης, πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που καταπιάστηκαν με τη λύση του.