Αρχείο ημέρας 18 Απριλίου, 2013

γράφτηκαν πρόσφατα

Απρίλιος 2013
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ιστορικό

«ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΥ»

Την Τετάρτη 17 Απριλίου πραγματοποιήσαμε μία εκπαιδευτική εκδρομή, εντός των σχολικών ωραρίων, στην περιοχή του Μαντουδίου στα πλαίσια του μαθήματος ‘’Αρχές Οικονομίας’’ με σκοπό την ενημέρωση μας ως μαθητές της Β’ Λυκείου ΓΕΛ Λίμνης σχετικά με την εξόρυξη και τη λειτουργία των μεταλλείων του λευκόλιθου στην Βόρεια Εύβοια. Συνοδοί μας ήταν ο κ. Πάνος Βασιλόπουλος, καθηγητής χημείας, και ο κ. Γιάννης Παλάντζας, λυκειάρχης. Σημαντική επίσης ήταν η παρουσία του κ. Ζήση Γεωργιάννη, μεταλλειολόγου, που μας ξενάγησε στην περιοχή και μας έδωσε τις βασικές πληροφορίες για τον λευκόλιθο.

Η πρώτη στάση μας ήταν στις παλαιότερες εγκαταστάσεις λευκόλιθου κοντά στην εκκλησία Αρχάγγελος. Το τοπίο, με τη λίμνη να τραβά την προσοχή όλων, ήταν μαγευτικό. Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι το φυσικό περιβάλλον προσπαθεί μόνο του να επανέλθει μετά από τις παρεμβάσεις των ανθρώπων για την εξόρυξη του λευκόλιθου.  Ο κ. Ζήσης μας μίλησε λεπτομερώς για την λειτουργία των μεταλλείων, την οικονομική σημασία τους για την περιοχή, τις συνθήκες εργασίας και για την τωρινή χρήση του νερού της λίμνης, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άρδευση και όχι για ύδρευση.

Στην συνέχεια περνώντας από το χωριό Καλύβια φτάσαμε στην δεύτερη πρώην βιομηχανική περιοχή εξόρυξης λευκόλιθου κοντά στο χωριό Τρούπι. Η πρόσβαση εκεί ήταν ευκολότερη γι’ αυτό και καταφέραμε να φτάσουμε στις όχθες της λίμνης που βρισκόταν εκεί. Αφού είπαμε λίγα λόγια για το μέρος αυτό, περιηγηθήκαμε με τους συμμαθητές μας στην περιοχή και θαυμάσαμε το τοπίο. Έπειτα με τη βοήθεια του κ. Βασιλόπουλου προχωρήσαμε σε ένα πείραμα για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού της λίμνης. Έχοντας μαζί μας τα κατάλληλα υλικά βρήκαμε την περιεκτικότητα του νερού σε νιτρικά και φωσφορικά οξέα, αμμωνία και ελέγξαμε το pH της λίμνης, το οποίο βρήκαμε αλκαλικό.

Ο τρίτος και τελευταίος προορισμός μας ήταν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ στο Γερόρεμα. Εκεί μας υποδέχτηκε η κ. Σόνια Γιαννακοπούλου, μεταλλειολόγος και στέλεχος της εταιρίας. Μας μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας των εγκαταστάσεων, τον σκοπό τους, την αξιοποίηση και τις διάφορες χρήσεις του λευκόλιθου. Είχαμε ακόμα την ευκαιρία να δούμε από κοντά τις γυναίκες που εργάζονταν στην γραμμή παραγωγής και είναι υπεύθυνες για την διαλογή των πετρωμάτων, ώστε να απομονωθεί ο καθαρός λευκόλιθος. Φεύγοντας, βγάλαμε αναμνηστική φωτογραφία όλοι μαζί και πήραμε ο καθένας ένα κομμάτι λευκόλιθου ως ανάμνηση της επίσκεψης μας.

Στην επιστροφή κάναμε μία τελευταία στάση στο Προκόπι όπου προσκυνήσαμε στον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο και πήραμε το δρόμο του γυρισμού προς τη Λίμνη έχοντας αποκτήσει όλοι τις καλύτερες εντυπώσεις!

Οι μαθήτριες της Β’ Λυκείου:

Λένα Πορτοκαλίδη

Έλενα Παλαιοβρυσιώτου

Χρύσα Παπασωτηρίου

Ευρυδίκη Τασίκα

φωτογραφίες

2013-04-17-εκδρομή β Λυκείου Μεταλλεία Λίμνη

Επικοινωνία με το Γενικό Λύκειο Λίμνης

Τηλέφωνα:
2227032430
2227032464
——–
Fax:
2227032028
————–
email:

—mail@lyk-limnis.eyv.sch.gr—

————
Tαχυδρομική Διεύθυνση:
Λίμνη Ευβοίας
34005

Translate

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση