Αρχική » Εκδηλώσεις » Θερμοπύλες-Βαγονέτο-Γραβιά με την Α Λυκείου

γράφτηκαν πρόσφατα

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ιστορικό

Θερμοπύλες-Βαγονέτο-Γραβιά με την Α Λυκείου

Με τη πρώτη τάξη του Λυκείου Λίμνης είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πολύπλευρη εκπαιδευτική εκδρομή και να επισκεφθούμε τις Θερμοπύλες και το Κέντρο Ενημέρωσης, ακολούθως το Βαγονέτο στα μεταλλεία Φωκίδας και τέλος το χάνι της Γραβιάς.Οι μαθητές διατύπωσαν μερικές γραμμές για το τι είδαν στις 30 Απρίλη

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ

Σταύρου Φωτούλα,Τερνιώτη Ελένη-Δαυίνα

Πρώτος σταθμός της εκδρομής μας ήταν οι Θερμοπύλες. Εκεί, επισκεφτήκαμε το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης  Θερμοπυλών όπου περιηγηθήκαμε σε τρεις διαφορετικές αίθουσες, αφού πρώτα καθίσαμε στο κυλικείο για φαγητό και ξεκούραση. Στην πρώτη αίθουσα, μέσα από ένα βίντεο μάθαμε γενικές πληροφορίες σχετικά με τη μάχη των Θερμπυλών και τη ναυμαχία στο Αρτεμίσιο, που έγιναν παράλληλα.Στην συνέχεια, παρακολουθήσαμε ένα βίντεο σε τρισδιάστατη μορφή στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, με το οποίο πληροφορηθήκαμε σχετικά με τον οπλισμό των δύο παρατάξεων και με το τι ακριβώς συνέβη τις τρεις ημέρες των συγκρούσεων.Τελειώσαμε την περιήγηση μας στο Κέντρο στην αίθουσα με τα tablets, όπου ενημερωθήκαμε για το πώς

περιγράφηκαν τα γεγονότα από τους ιστορικούς και το πώς επηρέασε η μάχη των Θερμοπυλών την τέχνη.Τέλος είδαμε το άγαλμα του Λεωνίδα, που βρισκόταν έξω από το  Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης  Θερμοπυλών και, λίγα μέτρα πιο πάνω τη γνωστή επιγραφή «ω ξειν αγγέλειν λακεδαιμονίοις  ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΩΚΙΔΑΣ «ΒΑΓΟΝΕΤΟ»

Μαρία Χαλαστή-Ελένη Χατζηκωνσταντίνου

Στις 30 Απριλίου2015 πραγματοποιήθηκε η εκδρομή της Α’ Λυκείου του Λυκείου Λίμνης στο μεταλλευτικό πάρκο Φωκίδας «Βαγονέτο» με τη συνοδεία των καθηγητών κ. Πάνου Βασιλόπουλου, κ. Ιωάννη Παλάντζα, και κ. Ολυμπίας Φορτοτήρα.

Η άφιξη στο Βαγονέτο έγινε μετά την επίσκεψη των μαθητών στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών. Οι εργαζόμενοι του πάρκου μας υποδέχθηκαν με θέρμη και μας ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν. Έπειτα, άρχισε η ξενάγηση των μαθητών, με την κάθοδο 18 μέτρων κάτω από τη γη με τη χρήση ανελκυστήρα. Στη συνέχεια οι μαθητές φόρεσαν τα προστατευτικά  κράνη και μπήκαν στα βαγονέτα για να οδηγηθούν στο μεταλλείο βωξίτη που βρισκόταν 200 μέτρα κάτω από τη γη. Εκεί, πήραν πληροφορίες για την εξόρυξη του βωξίτη τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του μεταλλείου και πως εξελίχθηκε η διαδικασία με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Ύστερα, ανεβήκαμε στον επάνω όροφο όπου μέσω προβολών μάθαμε για τις συνθήκες εργασίας στο μεταλλείο καθώς και για την εξόρυξη του βωξίτη και τα στάδια επεξεργασίας μέχρι να γίνει αλουμίνιο. Τέλος, οι μαθητές με τη βοήθεια διαδραστικής προβολής, μπήκαν για λίγο στη θέση του μεταλλειολόγου  και σύμφωνα με πληροφορίες που εμφανίζονταν στην οθόνη αποφάσιζαν αν θα ήταν προσοδοφόρο να σκάψουν στοά για εξόρυξη σε μία συγκεκριμένη περιοχή.

Οι συμμαθητές μας και μεις  φύγαμε με θετικές αναμνήσεις από το μεταλλευτικό πάρκο διότι ήταν μία πρωτόγνωρη και  εποικοδομητική εμπειρία για εμάς και η εκμάθηση των πληροφοριών έγινε με την ενεργητική συμμετοχή μας.

 

Γραβιά

Σταύρος Σταύρου-Βαγγέλης Σπηλιώτης

Φτάσαμε στην Γραβιά περίπου στις 2 το μεσημέρι αμέσως μετά την ξενάγησή μας στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας.Μετά την αποβιβασή μας,επισκεφτήκαμε το περίφημο Χάνι της Γραβιάς,το οποίο είναι απομίμηση του αυθεντικού και χτίστηκε το 1997 με σκοπό να καταλάβουν οι επισκέπτες του πως λειτούργησε και πως έγινε εκεί η περίφημη μάχη.Το Χάνι αποτελούνταν από το παχνί (στάβλο)  όπου οι επισκέπτες έβαζαν τα ζώα (άλογα)τους,τον οντά (δωμάτιο) που ήταν διώροφο και κάτω έμεναν οι άντρες και από πάνω ο γυναικωνίτης που ήταν για τα γυναικόπαιδα και τον απόπατο (τουαλέτα).Στη συνέχεια,πήγαμε για φαγητό και κάναμε μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια απολαμβάνοντας τη θέα του ποταμού.Στις 4 αποχωρήσαμε από τη Γραβιά και πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

 

περισσότερες φωτογραφίες εδώ:

 

εκδρομή Θερμοπύλες-βαγονέτο-Γραβιά 30-4-2015

Σχολιάστε

Επικοινωνία με το Γενικό Λύκειο Λίμνης

Τηλέφωνα:
2227032430
2227032464
——–
Fax:
2227032028
————–
email:

—mail@lyk-limnis.eyv.sch.gr—

————
Tαχυδρομική Διεύθυνση:
Λίμνη Ευβοίας
34005

Translate

Σαν σήμερα

25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση