Οι μαθητές του ΓΕΛ Λέρου συμμετείχαν στις 09/02/2022 στο Πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού Tipping Point και συνομιλήσαν διαδικτυακά με τον Μέντορα κ. Λουκά Κατίκα (Research and Development Department, RND, Ελληνογερμανική Αγωγή) για τις Ανανεώσιμές Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), και τα επαγγέλματα του μέλλοντος πάνω σε αυτόν τον τομέα λόγω τις αναγκαιότητας ανάπτυξης και χρήσης των πράσινων τεχνολογιών.
Ο μέντορας ενημέρωσε και συνομίλησε με τους μαθητές για διάφορα ενδιαφέροντα θέματα όπως: η χωροθέτηση ενεργειακών έργων μέσω αλγορίθμων, ο θαλάσσιος χωροταξιακός σχεδιασμός για ΑΠΕ, πλάνα διαχείρισης ενεργειακής μετάβασης μιας περιοχής, τρόπους μείωσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, Ευρωπαϊκές πράσινες νομοθεσίες που θα υιοθετηθούν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα και άρα αναγκαιότητα στήριξης του νέου νομικού πλαισίου, η αναγκαιότητα της Επιστήμης των Υλικών για την ανάπτυξη νέων έξυπνων υλικών φιλικών προς το περιβάλλον.
Η ενημέρωση των μαθητών πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια:
– της υλοποίησης της δράσης «Δράσεις για την ομαλή ενσωμάτωση μαθητών/τριών της Α’ Λυκείου στη σχολική κοινότητα και ενημέρωση των μαθητών/τριών του σχολείου για επαγγελματικές προοπτικές μετά το Λύκειο» καθώς και
– της ενημέρωσης της μαθητικής κοινότητας ως προς τα νέα επαγγέλματα τα οποία δημιουργούνται λόγω της αναγκαιότητας για την περιβαλλοντική προστασία και τις πράσινες τεχνολογίες.
– της ανάδειξης και προώθησης των αξιών της αειφορίας, της οικολογικής ισορροπίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής ώστε οι μαθητές να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας ικανά να αντιμετωπίζουν τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα και να διαμορφώνουν το μέλλον με όρους περιβαλλοντικής και κοινωνικής αειφορίας
Εκπαιδευτικοί: Κουρκούλη Σουζάνα ΠΕ04-02, Κερμενίδου Ηλίανα ΠΕ-03
Brief profile of mentor: Σπουδές: Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με κατεύθυνση σπουδών τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ) και την ανάπτυξη Περιβαλλοντικών Εφαρμογών και Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μεταπτυχιακό: Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών με την αξιοποίηση των ΣΓΠ από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδακτορική διατριβή: Γεω-Στατιστική και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. (ανάπτυξη Αλγόριθμων Χωρικής Βελτιστοποίησης και τα Συστήματα Λήψης Χωρικών Αποφάσεων για τη χωροθέτηση ενεργειακών έργων)