Ερατοσθένης 2017

Από τον Ερατοσθένη … στο Μπουλαφέντιο!!

Την 20η Μαρτίου του 2017, ημέρα της εαρινής ισημερίας, γνωστή και ως <<αρχή της Άνοιξης>> στο Μπουλαφέντειο Γενικό Λύκειο Λέρου πραγματοποιήθηκε πείραμα στο πλαίσιο πανελλήνιας δράσης σχετικά με το πείραμα του Ερατοσθένη, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο όμορφων επιστημονικών πειραμάτων στην ιστορία της φυσικής!

Το πείραμα αυτό αφορούσε τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης, όπως ακριβώς τον είχε επιτύχει ο σπουδαίος  πανεπιστήμονας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ερατοσθένης (Κυρήνη 276 π.Χ. ? Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.) προσέφερε πολλά στην αστρονομία, τα μαθηματικά, τη φιλολογία, την ποίηση, τη γεωγραφία και τη φυσική.Με αφορμή τα επιτεύγματά του στις θετικές επιστήμες, τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών οργάνωσαν δράση για τα σχολεία της Ελλάδας με αντικείμενο το πείραμα του Ερατοσθένη, στα πλαίσια του οποίου  οι μαθητές κλήθηκαν να μετρήσουν το ύψος μιας ράβδου καθώς και το μήκος της σκιάς της.

Η μέτρηση έγινε στις 12:21 ακριβώς, την ώρα που ο ήλιος βρισκόταν στο επίπεδο του ισημερινού. Ο ήλιος μας έκανε τη χάρη να μην κρυφτεί πίσω από τα σύννεφα, η μέρα ήταν ηλιόλουστη! Οι μαθητές, όπως και ο Ερατοσθένης με μοναδικό όργανο μία μετροταινία και τη βοήθεια της γεωμετρίας και της τριγωνομετρίας κατάφεραν να υπολογίσουν  την περίμετρο της Γης, επομένως και την ακτίνα της.

Στη δράση αυτή το ΓΕΛ ΛΕΡΟΥ συμμετείχε με 4 ομάδες από την Α? & Β? τάξη υπό την καθοδήγηση του φυσικού του Λυκείου κ. Ψαρουδάκη Μανώλη. Τη δράση παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Όλοι οι μαθητές εργαζόμενοι με ενθουσιασμό έφτασαν πολύ κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ειδικότερα, η ομάδα της Β? θεωρητικής κατάφερε να υπολογίσει την ακτίνα έχοντας σφάλμα περίπου 1% . Ήταν μια ευκαιρία για διαθεματική προσέγγιση του πειράματος, καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος και της ευγενούς άμιλλας, μια ευκαιρία για πραγματική μάθηση!

           

Κατηγορίες: Εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.