ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΤΟ ΓΕ.Λ. ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, το σχολείο μας συμμετείχε στην Πανελλήνια δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» που διοργάνωσαν τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Λακωνίας, Σερρών, Πιερίας, Κω και Θεσπρωτίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝΕΚΦΕ).

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε την ημέρα της εαρινής ισημερίας. Κατά την 6η διδακτική ώρα, 2 ομάδες μαθητών/τριών κατέγραψαν σε τακτά χρονικά διαστήματα τη σκιά που ρίχνει στο έδαφος καθένα από τα κοντάρια που συγκρατούν το φιλέ στο γήπεδο του βόλεϋ. Όταν ο Ήλιος έφτασε στο μέγιστο ύψος της τροχιάς του, περίπου στις 12:43 τότε οι σκιές έγιναν ελάχιστες και οι μαθητές και οι μαθήτριες μέτρησαν αυτή τη φορά το μήκος της σκιάς. Η μέτρηση αυτή, σε συνδυασμό με την μέτρηση του ύψους του κάθε κονταριού οδηγεί στον υπολογισμό του Γεωγραφικού Πλάτους του τόπου μας. Στη συνέχεια, με απλούς υπολογισμούς, αξιοποιώντας τις μετρήσεις τους, οι μαθητές/τριες προσδιόρισαν την ακτίνα της Γης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πείραμα του Ερατοσθένη είναι ένα από τα σημαντικότερα πειράματα στην ιστορία της αστρονομίας. Ο Ερατοσθένης, ένας αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, υπολόγισε την περιφέρεια της Γης χρησιμοποιώντας γεωμετρικές μεθόδους. Στο πείραμα, ο Ερατοσθένης μέτρησε τη γωνία μεταξύ του ήλιου και ενός κάθετου ραβδιού στην Αλεξάνδρεια και την Συήνη (Ασουάν). Με βάση αυτή τη μέτρηση, κατάφερε να υπολογίσει την περιφέρεια της Γης. Η γωνία που μέτρησε ήταν 7,2 μοίρες, και από αυτήν την τιμή, υπολόγισε ότι η περιφέρεια της Γης είναι περίπου 39.000 – 46.000 χιλιόμετρα. Αυτός ο υπολογισμός ήταν πολύ κοντά στην πραγματική τιμή που έχουμε σήμερα (40.008 χιλιόμετρα).

Το Πείραμα του Ερατοσθένη

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: κα Σαπρίκη Σοφία