Αρχείο για "Οκτώβριος, 2012"

δικτυακές πηγές

Σεφέρης,  1941 «Σημειώσεις για μια ομιλία σε παιδιά» : «Η ελληνική γλώσσα, ο άνθρωπος, η θάλασσα… Για κοιτάξετε πόσο θαυμάσιο πράγμα είναι να λογαριάζει κανείς πως, από την εποχή που μίλησε ο Ομηρος ώς τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα. Κι αυτό δε σταμάτησε ποτέ, είτε σκεφτούμε την Κλυταιμνήστρα που μιλά στον Αγαμέμνονα, είτε την Καινή Διαθήκη, είτε τους ύμνους τού Ρωμανού και τον Διγενή Ακρίτα, είτε το Κρητικό Θέατρο και τον Ερωτόκριτο, είτε το δημοτικό τραγούδι. Και όλοι αυτοί, οι μεγάλοι και οι μικροί, που σκέφτηκαν, μίλησαν, μέτρησαν ελληνικά, δεν πρέπει να νομίσετε πως είναι σαν ένας δρόμος, μια σειρά ιστορική, που χάνεται στη νύχτα των περασμένων και βρίσκεται έξω από σας. Πρέπει να σκεφτείτε πώς όλα αυτά βρίσκουνται μέσα σας, τώρα, βρίσκουνται μέσα σας όλα μαζί, πως είναι το μεδούλι των κοκάλων σας, και πως θα τα βρείτε αν σκάψετε αρκετά βαθιά τον εαυτό σας […] η σύγχρονή μας λογοτεχνία είναι απαραίτητη για να καταλάβουμε, όχι μόνο την αρχαία λογοτεχνία, αλλά και όλη την ελληνική παράδοση» (Δοκιμές Α, 177-8).

Σας δίνονται παρακάτω δικτυακές πηγές, πάντα ενδεικτικές, στις οποίες υπάρχει πλούσιο υλικό για την

πρώτη εργασία σας   , που αφορά τις απαρχές της ελληνικής γλώσσας και την εξέλιξή της μέχρι το 1880.

Πύλη για την Ελληνική γλώσσα

Βικιπαίδεια

Ελληνική Ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια

Εκπαιδευτικό υλικό

Φιλόλογος

Ελλήνων Δίκτυο

Ομιλείτε Ελληνικά. Γράφετε όμως;

[slideboom id=624026&w=425&h=370]Για την παρουσίαση χρησιμοποιήθηκε υλικό από δικτυακούς τόπους. Ακούγεται μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα

Ομιλείτε Ελληνικά. Γράφετε όμως;» είναι η ερευνητική εργασία που θα εκπονηθεί από μαθητές της Β΄τάξης του Λυκείου μας, με την καθοδήγηση των φιλολόγων Ελένης Ελένογλου και Σταματίας Τσακίρη, κατά το σχολικό έτος 2012 – 2013.
Στόχος της ερευνητικής μας εργασίας είναι α) να γνωρίσουμε τις απαρχές και την εξέλιξη της Ελληνικής γλώσσας μέσα στο χρόνο και β) να ανιχνεύσουμε τις αιτίες που οδηγούν τους νέους ανθρώπους στην αδιαφορία για την ελληνογράμματη γραφή και την προτίμησή τους στη Λατινογράμματη γραφή (Griklish).
Κάθε μία από τις πέντε (5) ομάδες που συγκροτήθηκαν θα αναλάβει στο 1ο μέρος ένα υπο-θέμα που αφορά την ιστορική εξέλιξη της Ελληνικής γλώσσας από την Γραμμική Β΄ ως και τη δημοτική γλώσσα των ημερών μας, ενώ στο 2ο μέρος θα διερευνήσει με ερωτηματολόγια το φαινόμενο των Griklish.

Ομάδες:

  1. Καλόγηρος  Θάνος, Ράρρας Βασίλης, Κιτσάκης Χρήστος, Κάσσος Αντώνης
  2. Νάτση Ξένια, Λιάρου Ναταλία, Τασιούλα Χρύσα
  3. Ντασταμάνη Ζωή, Πανταζή Δώρα, Ματσάγκα Χρυσάνθη, Βασιλείου Αρετή
  4. Πίσπα Σοφία, Σιάπκα Ναταλία, Ράπτη Μυρτώ, Παπαβασιλείου Βαρβάρα
  5. Κατσουλίδης Γιώργος, Νούγιας Σωκράτης, Μπισιρόπουλος Γώργος, Τζιάλλας Βαγγέλης.
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση