Συζητώντας με το μέλος της ΕΠΟΠ, Δ. Κράγκαρη

Τη Τρίτη 16/03/10, με  την  Περιβαλλοντική Ομάδα του ΓΕ.Λ Ανδραβίδας, επισκεφθήκαμε τον κ. Διονύση Κράγκαρη, ο οποίος είναι μέλος της Ένωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον, στο χώρο εργασία του στα Λεχαινά. Γνωρίζοντας τη μακροχρόνια ενασχόλησή τόσο της ΕΠΟΠ όσο και του ιδίου προσωπικά με την προστατευόμενη αυτή περιοχή της λ/θ Κοτυχίου, συζητήσαμε μαζί του θέματα σχετικά με αυτή.

Μας είπε ότι η προστατευόμενη περιοχή εκτείνεται από το δάσος της Στροφυλιάς  και φτάνει ως το Κοτύχι. Παλαιότερα, ο οικοσύστημα αυτό ήταν πολύ μεγαλύτερο και έφτανε ως το δάσος του Καϊάφα.Όμως η ανθρώπινη παρέμβαση διέκοψε τη συνέχεια στο οικοσύστημα αυτό, το οποίο είχε ως χαρακτηριστικό ένα είδος κουκουναριάς, τη Στροφυλιά. Σε αυτό το δέντρο οφείλουν το όνομά τους και τα δύο δάση με το όνομα Στροφυλιά, ένα κοντά στο Λάππα Αχαΐας και ένα στον Καϊάφα.

Στη συνέχεια, συζητήσαμε για τη λ/θ Κοτυχίου, στην οποία δυστυχώς   δεν έχει αποδοθεί η αξία που της πρέπει. Ο κ. Κράγκαρης υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, πολύ προσεκτικά σχεδιασμένες, ώστε η λ/θ να αναδειχθεί και να προστατευτεί. Για παράδειγμα, μία ήπια τουριστική ανάπτυξη θα βοηθούσε να γίνει ευρύτερα γνωστή και να αξιοποιηθεί περισσότερο. Η ύπαρξη χώρων αναψυχής που θα είχαν σχεδιαστεί με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να μη διαταράξουν το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα, θα ήταν ένας πόλος έλξης για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, για φυσιολατρικούς συλλόγους, ομάδες μαθητών, ερευνητές κ.λ.π.

Αναφερόμενος στα οφέλη για την περιοχή, μας είπε ότι το Κοτύχι από πολύ παλιά στήριζε και εξακολουθεί να στηρίζει οικονομικά αρκετούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι ψαρεύουν στη λίμνη ή εργάζονται στο ιχθυοτροφείο που υπάρχει εκεί.

Ένα άλλο όφελος για την ευρύτερη περιοχή είναι η ρύθμιση τους μικροκλίματος εξαιτίας της μεγάλης θερμοχωρητικότητας του υδάτινου στοιχείου.

Ο κ. Κράγκαρης αναφέρθηκε και στις απειλές που δέχεται η λιμνοθάλασσα από την κακή επιλογή καλλιεργειών και την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων σε αυτές. Υποστήριξε ότι πρέπει οι αγρότες της περιοχής να ενημερωθούν σωστά για τα είδη των καλλιεργειών που είναι αποδοτικά και δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού, αφού τα τελευταία χρόνια αυτό συνεχώς μειώνεται. Κατάλληλη ενημέρωση πρέπει να γίνει και για τη συνετή  χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, αφού μέρος των υπολειμμάτων αυτών καταλήγουν στη λ/θ μέσω των χειμάρρων που τροφοδοτούν τη λίμνη με γλυκό νερό.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι παλιές Αλυκές των Λεχαινών που έχουν αρκετά χρόνια τώρα εγκαταλειφθεί εντελώς. Τέλος, μας έδωσε φωτογραφίες από το Κοτύχι καθώς και ενημερωτικό φυλλάδιο που είχε επιμεληθεί  η ΕΠΟΠ σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και έτσι τελείωσε η συνάντηση μαζί του.

Οι πολύ χρήσιμες πληροφορίες που μας έδωσε για το Κοτύχι, θα αξιοποιηθούν  από εμάς για την υλοποίηση του περιβαλλοντικού προγράμματος που έχουμε αναλάβει τη σχολική αυτή χρονιά και έχει σχέση με τη λ/θ Κοτύχι.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykandra/archives/678

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση