Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι πολύ διαδεδομένα σε όλες τις ηλικίες. Αρέσουν στα παιδιά γιατί είναι ένας συναρπαστικός κόσμος ψυχαγωγίας, συνδυάζουν εικόνα και ήχο, είναι εύκολα στη χρήση, τελειοποιούνται συνεχώς και έχουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες, παρουσιάζουν ένα κόσμο φανταστικό όπου κυριαρχεί η δράση και η περιπέτεια-που λείπει συνήθως από τη ζωή των παιδιών και θεωρείται  must ανάμεσα στους εφήβους.

Ως μέσο χαλάρωσης από τη μελέτη  ή τις άλλες δραστηριότητες είναι χρήσιμο και έχει αρκετά οφέλη. Για παράδειγμα, βοηθούν στην εξοικείωση με τη τεχνολογία, μαθαίνουν στα παιδιά να συνεργάζονται με άλλους παίκτες, να ανταλλάσουν απόψεις και να υποστηρίζουν τις δικές τους, βοηθούν να σκέφτονται γρήγορα, να αποκτούν γερά αντανακλαστικά, διευρύνουν τη φαντασία και μαθαίνουν τα παιδιά να εστιάζουν και να συγκεντρώνονται σε κάποια πράγματα, βάζοντας στόχους για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όμως, αρκετές φορές χάνεται ο έλεγχος και η ισορροπία ανάμεσα στο χρόνο που αφιερώνει το παιδί στο παιχνίδι και στη πραγματική ζωή και προκαλούν εθισμό. Η υπερβολική ενασχόληση με αυτά έχει αρνητικές συνέπειες για το παιδί και τον έφηβο.  Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να παραμελεί το παιδί άλλες δραστηριότητες όπως την άθληση,  τη μελέτη, τη συναναστροφή με συνομήλικους στον πραγματικό κόσμο ή την επικοινωνία με την οικογένειά του. Η απομόνωση από τον περίγυρο επιδρά αρνητικά στην ψυχική και κοινωνική του ανάπτυξη ενώ η παραμέληση της σωματικής κίνησης και άσκησης επιδρά αρνητικά στη σωματική του ανάπτυξη και την υγεία του.

Συχνά τα παιδιά επικοινωνούν με άγνωστους συμπαίκτες κάτι που μπορεί να τα εκθέσει σε σοβαρούς κινδύνους αφού δεν γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα του άλλου παίκτη. Επίσης, το περιεχόμενο και οι απεικονίσεις κάποιων παιχνιδιών μπορούν να θεωρηθούν προσβλητικές και επιζήμιες για την προσωπικότητά του. Δυστυχώς, τα παιδιά εξοικειώνονται με τη σωματική και λεκτική βία και αυτό κάποιες φορές επιδρά καθοριστικά και στη συμπεριφορά τους στον πραγματικό κόσμο. Δεν είναι σπάνιες οι συγκρούσεις ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς για το χρόνο που αυτό διαθέτει στα ηλεκτρονικά παιχνίδια αφού αυτά δύσκολα παραδέχονται ότι έχουν χάσει τον έλεγχο.

Πηγή:

Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια-Τα πρώτα βήματα

Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια-Για προχωρημένους

Ασφαλής χρήση του διαδικτύου – Συνοπτικός οδηγός για τους εκπαιδευτικούς

www.saferinternet.gr

www.safeline.gr

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykandra/archives/1149

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση