Η ευρύτερη επίδραση των Αρχαίων Ελληνικών

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες ενσωμάτωσαν στα λεξιλόγιά τους πλήθος αρχαίων ελληνικών και λατινικών λέξεων και έτσι οι Έλληνες μαθητές που μαθαίνουν κάποιες άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες έχουν αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα.

Για τους παραπάνω λόγους η γνώση των αρχαίων ελληνικών δεν συμβάλλει μόνο στην καλύτερη κατανόηση της νεοελληνικής, αλλά βοηθάει και στην ευκολότερη εκμάθηση άλλων γλωσσών.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για την εξοικείωση των μαθητών με τα αρχαία ελληνικά από την πρώτη τάξη του Γυμνασίου είναι ότι υπήρξαν η γλώσσα στην οποία γράφτηκαν στην αρχαία Ελλάδα τα αρχαιοελληνικά λογοτεχνικά είδη, όπως το έπος, η λυρική ποίηση και το δράμα στον έμμετρο λόγο και στον πεζό λόγο η ιστοριογραφία, η ρητορική και η φιλοσοφία.

Για να διαπιστώσουμε τη διαχρονική αξία των αρχαίων ελληνικών πρέπει να αναγνωρίσουμε πως θεμελίωσαν τον πνευματικό πολιτισμό της Ευρώπης, και αποτέλεσαν από την Αναγέννηση και μετά τα πρότυπα, με βάση τα οποία αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε η ευρωπαϊκή λογοτεχνία, αλλά και ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός.

Kyriakos Amanatidis