Δελτίο τύπου- Ημερίδα «Λογοτεχνική Ανάγνωση και Δημιουργική Γραφή»

25 Φεβρουαρίου 2020 ΖΥΓΟΥΡΗ ΕΛΕΝΑ

Αμείωτο ήταν το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών στις κατάμεστες αίθουσες τόσο της κεντρικής συνεδρίας όσο και των εργαστηρίων, που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας «Λογοτεχνική Ανάγνωση και Δημιουργική Γραφή», την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς.

Η ημερίδα οργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας, το ΠΕΚΕΣ Δυτ. Μακεδονίας και τις Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου: ΠΕ70  κα Ε. Ζυγούρη και ΠΕ60 κα Κ. Βαϊρινού σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς.

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Τ. Η. Κωτόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ενώ τα 8 εργαστήρια υλοποιήθηκαν από τους:  Α. Βακάλη, Μέλος ΕΔΙΠ  του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ε. Μπατσαρά, Διδακτόρισσα του ΠΔΜ, Α. Μυροφορίδη, Υπ. Διδάκτορα του ΠΔΜ και Π. Παπαπαναγιώτου, Υπ. Διδάκτορα του ΠΔΜ.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κος Δ. Σαββόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς και ο κος Χ. Μουρατίδης, Αντιδήμαρχος Καστοριάς. Επίσης ο κος Θ. Μαρδίρης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας και η κα Α. Βόλτση, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς. Η κα Ε. Ζυγούρη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70 του ΠΕΚΕΣ Δυτ. Μακεδονίας, παρουσίασε τη σκοποθεσία και το πλαίσιο της ημερίδας, ενώ η κα Κ. Βαϊρινού,   Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ60 του ΠΕΚΕΣ Δυτ. Μακεδονίας, αναφέρθηκε στα βασικά ερωτήματα στα οποία στηρίχθηκε η υλοποίηση της ημερίδας και παρουσίασε τους εισηγητές.

Η ημερίδα αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία προβληματισμών αλλά και στοχασμών της εκπαιδευτικής κοινότητας αναφορικά με τις πολυδύναμες και πολυεπίπεδες σχέσεις των παιδιών με το βιβλίο καθώς και την εφεύρεση και ανάδυση των προσωπικών πρωτότυπων, δημιουργικών και εκφραστικών τρόπων γραφής τους.

Θερμές ευχαριστίες σε  όλους όσους συντέλεσαν στην επιτυχή υλοποίηση της ημερίδας και ιδιαίτερα στον κο Γ. Μασλάρη, Διευθυντή του 10ου Δ. Σχ. Καστοριάς και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου για τη φιλοξενία της ημερίδας.

Εκ μέρους τον οργανωτών

Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70 του ΠΕΚΕΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ60 του ΠΕΚΕΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Έλενα Ζυγούρη Κωνσταντία Βαϊρινού

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η φιλαναγνωσία στο Δημοτικό Σχολείο

25 Φεβρουαρίου 2020 ΖΥΓΟΥΡΗ ΕΛΕΝΑ

Η φιλαναγνωσία στο Δημοτικό Σχολείο: Δυσκολίες, πρακτικές και μια προτεινόμενη εφαρμογή με «διαφορετικό» χαρακτήρα.

Μαριαλένα Σάτου

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Π.Τ.Δ.Ε Ε.Κ.Π.Α, Κατεύθυνση «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό»

msatou@primedu.uoa.gr

Περίληψη

Μέσα από τα βιβλία, οι μαθητές μεταφέρονται σε τόπους και χρόνους μακρινούς μα και κοντινούς, παραμυθένιους, αλλά και πραγματικούς. Όλο το σχολείο είναι σε μία συνεχή δράση… Η μυρωδιά των καινούργιων βιβλίων πλημμυρίζει τους διαδρόμους… Και όλα γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας των παιδιών. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι, στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο, τα λογοτεχνικά κείμενα αξιοποιούνται ως υλικό για να ενεργοποιήσουν το παιδί στο νοητικό, αισθητικό και κοινωνικοσυναισθηματικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματεύεται την επιτακτικότητα καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας στο χώρο του σχολείου, αφού θεωρείται ότι η αγάπη για το βιβλίο έχει σημαντικό αντίκτυπο στο παιδί. Συγκεκριμένα, δίδεται ο ορισμός της φιλαναγνωσίας και εξηγούνται οι δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσει ο εκπαιδευτικός στην εφαρμογή της στο σχολείο, ενώ γίνεται μια επισκόπηση των προγραμμάτων φιλαναγνωσίας που έχουν εφαρμοστεί στα ελληνικά Δημοτικά Σχολεία. Μάλιστα, για να καταστεί η μελέτη πληρέστερη, διερευνάται η θέση που κατέχει η φιλαναγνωσία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της Δανίας, σκεπτόμενοι ότι η Δανία είναι μια χώρα με αρκετές ιδεολογικές διαφορές με την Ελλάδα και ότι τα ευρήματα θα ήταν αρκετά ενδιαφέροντα. Παράλληλα, προτείνονται κάποιες παιδαγωγικές πρακτικές και δραστηριότητες, με στόχο την άνθιση της φιλαναγνωσίας στο σχολείο. Καταλήγοντας, γίνεται μια προσπάθεια εφαρμογής και παρουσίασης φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων -σύμφωνα με το κυκλικό μοντέλο διδασκαλίας – πάνω σε συγκεκριμένο βιβλίο που αφορά στη διαφορετικότητα, έχοντας υπόψη ότι η λογοτεχνία επωάζει και μεταλαμπαδεύει ήθη, αξίες και πανανθρώπινα μηνύματα που ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο έντονης σκέψης και προβληματισμού.   Λέξεις κλειδιά: φιλαναγνωσία, δράσεις, δυσκολίες εφαρμογής, διαφορετικότητα Διαβάστε όλο το άρθρο »

Πρόσκληση σε Επιστημονική Ημερίδα

14 Φεβρουαρίου 2020 ΖΥΓΟΥΡΗ ΕΛΕΝΑ

 

 

Σας προσκαλούμε στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα:

«Λογοτεχνική Ανάγνωση και Δημιουργική Γραφή»

την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 8.30 – 14.00

στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς

η οποία συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας, το ΠΕΚΕΣ Δυτ. Μακεδονίας και τις Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου: ΠΕ70 κα Ε. Ζυγούρη και ΠΕ60 κα Κ. Βαϊρινού σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

«Λογοτεχνική Ανάγνωση και Δημιουργική Γραφή»

Κεντρική Συνεδρία Αίθουσα Εκδηλώσεων 10ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς

ΩΡΑ
08.30 – 09.00 Προσέλευση – εγγραφές συμμετεχόντων
09.00 – 09.30 Έναρξη – Χαιρετισμοί

Εκπρόσωπος Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς Εκπρόσωπος Δήμου Καστοριάς Εκπρόσωπος Δήμου Άργους Ορεστικού Εκπρόσωπος Δήμου Νεστορίου

Θ. Μαρδίρης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας

Ε. Ζυγούρη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Δασκάλων του ΠΕΚΕΣ Δυτ.

Μακεδονίας

Κ. Βαϊρινού, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών του ΠΕΚΕΣ Δυτ. Μακεδονίας

Ν. Μπουτσιάδης, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς Εκπρόσωπος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς

09.30 – 10.30 Τ. Κωτόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Δημιουργική Γραφή: ο προάγγελος μιας νέας εκπαιδευτικής αντίληψης και πρακτικής

10.30 – 11.00 Συζήτηση
11.00 – 11.30 Διάλειμμα

Παράλληλες συνεδρίες- Εργαστήρια Α’ Κύκλος

Αίθουσα Α ΟΜΑΔΑ Α

11.30 – 12.30

1ο Εργαστήριο

Α. Βακάλη, Μέλος ΕΔΙΠ Δημιουργικής Γραφής Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Φτιάχνουμε ήρωες για ιστορίες

Αίθουσα Β ΟΜΑΔΑ Β

11.30 – 12.30

2ο Εργαστήριο

Ε. Μπατσαρά, Διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Ριμάροντας στα σοβαρά στα παράλογα αστεία στιχουργήματα

Αίθουσα Γ ΟΜΑΔΑ Γ

11.30 – 12.30

3ο Εργαστήριο

Α. Μυροφορίδης, Υπ. Διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής Παιδαγωγικής Σχολής

Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Δημιουργική γραφή, περιπέτεια και μυστήριο. Η παιγνιώδης προσέγγιση

Αίθουσα Δ ΟΜΑΔΑ Δ

11.30 – 12.30

4ο Εργαστήριο

Π. Παπαπαναγιώτου, Λογοτέχνης

Ποίηση και παιδί: Η πρώτη γνωριμία και η πιο σημαντική

 

 

Παράλληλες συνεδρίες- Εργαστήρια Β’ Κύκλος
Αίθουσα Α ΟΜΑΔΑ Α

12.30 – 13.30

5ο Εργαστήριο

Α. Μυροφορίδης, Υπ. Διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής Παιδαγωγικής Σχολής

Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Δημιουργική γραφή, περιπέτεια και μυστήριο. Η παιγνιώδης προσέγγιση

Αίθουσα Β ΟΜΑΔΑ Β

12.30 – 13.30

6ο Εργαστήριο

Π. Παπαπαναγιώτου, Λογοτέχνης

Ποίηση και παιδί: Η πρώτη γνωριμία και η πιο σημαντική

Αίθουσα Γ ΟΜΑΔΑ Γ

12.30 – 13.30

7ο Εργαστήριο

Α. Βακάλη, Μέλος ΕΔΙΠ Δημιουργικής Γραφής Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Φτιάχνουμε ήρωες για ιστορίες

Αίθουσα Δ ΟΜΑΔΑ Δ

12.30 – 13.30

8ο Εργαστήριο

Ε. Μπατσαρά, Διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ριμάροντας στα σοβαρά στα παράλογα αστεία στιχουργήματα

13.30 – 14.00 Κεντρική Συνεδρία Αποτίμηση- Λήξη ημερίδας

 

5ος Χρόνος φιλαναγνωσίας

12 Φεβρουαρίου 2020 ΖΥΓΟΥΡΗ ΕΛΕΝΑ

1ος Χρόνος Φιλαναγνωσίας

12 Φεβρουαρίου 2020 ΖΥΓΟΥΡΗ ΕΛΕΝΑ

Επιμορφωτική Συνάντηση

4 Σεπτεμβρίου 2019 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΗΜΑΣ

Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική συνάντηση των υπεύθυνων σχολικών βιβλιοθηκών της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς από τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου ΠΕ70 Ζυγούρη Ε. και ΠΕ86 Τζήμα Δ.. Η επιμόρφωση υλοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας (εργαστήρι τμήματος Οικονομικών) με θέμα τη χρήση ΤΠΕ και τη δημιουργία δικτυακού τόπου.