Το άτομο όπως αποδείχτηκε τον 20ο αιώνα αποτελείται από πιο μικρά σωματίδια, τα υποατομικά σωματίδια.

Τα υποατομικά σωματίδια είναι:

  • Τα πρωτόνια (p+): Είναι θετικά φορτισμένα σωματίδια με μία μονάδα θετικού φορτίου (+1).
  • Τα νετρόνια (n): Είναι σωματίδια χωρίς φορτίου (ηλεκτρικά ουδέτερα) και η μάζα τους είναι σχεδόν ίδια με τη μάζα του πρωτονίου.
  • Τα ηλεκτρόνια (e): Είναι αρνητικά φορτισμένα σωματίδια με μία μονάδα αρνητικού φορτίου (-1) και έχουν μάζα πολύ μικρότερη (1836 φορές) από τη μάζα του πρωτονίου και του νετρονίου.

Τα πρωτόνια και τα νετρόνια (δηλαδή σχεδόν όλη η μάζα) είναι συγκεντρωμένα στο κέντρο του ατόμου που ονομάζεται πυρήνας. Σε πολύ μεγάλη απόσταση (σε σχέση με το μέγεθος του πυρήνα)  κινούνται τα ηλεκτρόνια.

Επειδή τα άτομα είναι ηλεκτρικά ουδέτερα (δεν έχουν συνολικά κάποιο φορτίο) πάντα σε ένα άτομο υπάρχουν τόσα ηλεκτρόνια (αρνητικά φορτία) όσα και πρωτόνια (θετικά φορτία).

Η δομή του ατόμου.

Η δομή του ατόμου.

 

Ατομικός – Μαζικός Αριθμός

Όλα τα άτομα ενός στοιχείου έχουν πάντα τον ίδιο αριθμό πρωτονίων στον πυρήνα τους(π.χ. στα άτομα άνθρακα υπάρχουν 6 πρωτόνια, στα άτομα υδρογόνου υπάρχει ένα πρωτόνιο). Ο αριθμός των πρωτονίων λοιπόν είναι αυτός που δίνει ταυτότητα στο άτομο.

Για το λόγο αυτό, τον αριθμό των πρωτονίων που υπάρχουν σε ένα άτομο τον ονομάζουμε ατομικό αριθμό και τον συμβολίζουμε με Ζ. 

Ίδιος θα είναι και ο αριθμός των ηλεκτρονίων που υπάρχουν στο άτομο.

Τον συνολικό αριθμό των σωματιδίων που υπάρχουν στον πυρήνα (πρωτόνια και νετρόνια) τον ονομάζουμε μαζικό αριθμό και συμβολίζεται με Α.

Αν με Ν συμβολίσουμε τον αριθμό των νετρονίων, τότε θα ισχύει:

    \[ A = Z + N \]

Αν γνωρίζουμε λοιπόν τον ατομικό αριθμό (Ζ) και τον μαζικό αριθμό (Α) ενός ατόμου τότε μπορούμε να βρούμε εύκολα από πόσα σωματίδια αποτελείται:

  • Αριθμός πρωτονίων = αριθμό ηλεκτρονίων = Ζ
  • Αριθμός νετρονίων = Α-Ζ

 

Η δομή του ατόμου

 

Ιόντα

Σε κάποιες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να πάρει ή να χάσει ένα η περισσότερα ηλεκτρόνια οπότε μετατρέπονται σε φορτισμένα σωματίδια που τα λέμε ιόντα.

Όταν ένα άτομο χάνει ηλεκτρόνια, τότε μετατρέπεται σε θετικό ιόν (γιατί έχει περισσότερα θετικά φορτία (p+) από ότι αρνητικά (e) ) και το λέμε κατιόν.

Όταν ένα άτομο παίρνει ηλεκτρόνια, τότε μετατρέπεται σε αρνητικό ιόν (γιατί έχει λιγότερα θετικά φορτία (p+) από ότι αρνητικά (e) ) και το λέμε ανιόν.

Έχει βρεθεί, ότι όλες οι ουσίες που υπάρχουν στη φύση αποτελούνται είτε από άτομα (π.χ. υδρογόνο, οξυγόνο, νερό) είτε από ιόντα (π.χ. αλάτι, γύψος, ασβέστης).

Άτομα και ιόντα

CC BY-NC-SA 4.0 Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων