Τα Ξεφτέρια του Σχολείου μας σας εύχονται υγεία και ευτυχία για τον νέο χρόνο.
Συντάκτης: ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ | Κάτω από: ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ, ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣΑΘΑΝΑΣΑΚΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Συντάκτης: ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ | Κάτω από: ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ, ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
|
Πώς να επιλέξω χριστουγεννιάτικο δώρο για το παιδί μου
Συντάκτης: ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ | Κάτω από: Χωρίς κατηγορίαΤο δώρο των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς είναι για τα παιδιά ένα από τα μεγάλα γεγονότα της χρονιάς! Είτε είναι δώρο από τη μαμά και τον μπαμπά, είτε από τον Άγιο Βασίλη, θείους, παππούδες, νονούς, κτλ, φέρνει μεγάλη χαρά και «χρωματίζει» αλλιώτικα τις γιορτινές μέρες.
Πώς θα διαλέξετε το δώρο τους φέτος και πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά θα ευχαριστηθούν και ταυτόχρονα δεν θα αδειάσει το πορτοφόλι σας;
Τι αρέσει πράγματι στα παιδιά;
Τα παιδιά μπορεί να σας ξαφνιάσουν με τις επιλογές τους ή με το τι τελικά τα εντυπωσίασε. Μπορεί να νομίζετε ότι το μεγάλο και ακριβό κουτί με τον αυτοκινητόδρομο θα ενθουσιάσει τον μικρό σας μπόμπιρα ή βαφτισιμιό, αλλά εκείνος να παίξει δύο μέρες και μετά να το παρατήσει. Αντίθετα, ένα μικρό αυτοκινητάκι που μοιάζει με το αυτοκίνητο του μπαμπά, ίσως γίνει ο αχώριστος φίλος του και να του χαρίσει περισσότερες ευχάριστες στιγμές για καιρό!
Επίσης, παιχνίδια που φαίνονται στους μεγάλους όμορφα και εντυπωσιακά, ίσως δεν είναι στην παιδική πραγματικότητα ή ίσως δεν επιτρέπουν σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή του παιδιού κι έτσι γρήγορα θα γίνουν βαρετά.
Συνεπώς, οι βασικές συμβουλές: μην εντυπωσιάζεστε εύκολα από την όψη και τη συσκευασία των παιχνιδιών. Διαβάστε λίγο τις οδηγίες ή προσπαθήστε να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται και σκεφτείτε εάν είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο παιδί, ανάλογα με τα προσωπικά του γούστα, την ηλικία και το φύλο του.
Αν διαλέξετε το δώρο χωρίς το παιδί
Εάν το παιδί δεν είναι μωρό, είναι καλή ιδέα να το ρωτήσετε ή να «ψαρέψετε» τι θα ήθελε να του φέρει ο Άγιος Βασίλης. Έτσι, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να του αρέσει η επιλογή σας.
Κάτι που ίσως θα του αρέσει πολύ είναι να του πείτε να γράψει ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη με το δώρο που θα ήθελε κι εσείς θα αναλάβετε να το «ταχυδρομήσετε»!
Εάν είστε νονός, θείος ή συγγενής και ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν έχετε δικά σας παιδιά ή έχετε παιδιά άλλου φύλου και έτσι δεν γνωρίζετε τι υπάρχει και τι προτιμούν τα σημερινά… παιδιά(!), καλύτερα να ρωτήσετε για πληροφορίες και ιδέες τους γονείς του παιδιού (βαφτιστηριού, ανιψιού, κτλ.)
Αν πάρετε το παιδί μαζί στο κατάστημα για να διαλέξει
Συζητήστε τις προηγούμενες ημέρες με το παιδί τι είδους δώρο προτιμάει, π.χ. κούκλα, αυτοκινητάκι, επιτραπέζιο, ηλεκτρονικό παιχνίδι κτλ, ώστε να έχετε ένα στόχο και να μη χαθείτε στις αμέτρητες και χαοτικές επιλογές. Θα προσανατολιστείτε έτσι κι εσείς, αλλά και το παιδί, και θα συγκρίνετε τις επιλογές σας μόνο σε έναν τομέα, γλιτώνοντας κούραση και εκνευρισμό.
Αφήστε το παιδί ελεύθερο να διαλέξει, χωρίς να κριτικάρετε τις επιλογές του,θέτοντας μόνο ένα οικονομικό όριο που δεν μπορείτε να ξεπεράσετε. Δώστε, απλώς μια διακριτική γνώμη ή συμβουλή, εάν βλέπετε ότι επιλέγει παιχνίδια που ξέρετε ότι θα καταλήξουν άχρηστα ή αχρησιμοποίητα.
Επίσης, ένα μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών φαντάζει ακόμα πιο τεράστιο στα μάτια των παιδιών. Πιθανόν, περισσότερο θα τα μπερδέψει και θα τα κάνει να νιώσουν χαοτικά, παρά θα το ευχαριστηθούν. Η συμβουλή μας: επισκεφτείτε ένα μικρό συνοικιακό κατάστημα παιχνιδιών ή στο μεγαλοκατάστημα οδηγήστε το παιδί στον τομέα που σας ενδιαφέρει (π.χ. στα επιτραπέζια ή στις κούκλες ή στα αυτοκινητάκια, ανάλογα). Έτσι, θα το βοηθήσετε να συγκεντρωθεί και να επιλέξει.
Στο κατάστημα, εξηγήστε του ότι έχει μόνο μία επιλογή, που μπορεί να διαλέξει με σκοπό να του αρέσει για να είναι ευχαριστημένο. Τονίστε τη χαρά που θα πάρει και προσπαθήστε να το κάνετε να μη σταθεί στην απογοήτευση που ίσως νιώσει όταν αφού θα διαλέξει ένα παιχνίδι, δεν θα μπορεί να έχει και τα υπόλοιπα!
Κόστος
Στη σημερινή εποχή το κόστος να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Θέστε ένα ανώτατο όριο με βάση τον προϋπολογισμό σας. Μην ξεχνάτε ότι για τα παιδιά το πιο ακριβό δεν είναι πάντα και το πιο διασκεδαστικό ή το πιο χρήσιμο παιχνίδι!
Κοιτάξτε προσεκτικά τις συσκευασίες για να δείτε τι ακριβώς περιλαμβάνουν κι εάν αυτό δικαιολογεί την τιμή τους. Δώστε σημασία στην ποιότητα, αφού ένα φτηνό παιχνίδι που θα χαλάσει σε λίγες μέρες, θα προκαλέσει νέα προβλήματα!
Πάνω απ’ όλα, προσέξτε για την ασφάλεια των παιχνιδιών και των αντικειμένων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μωρά και μικρά παιδιά. Επιλέξτε εγκεκριμένα ποιοτικά παιχνίδια.
Πολύτιμες συμβουλές
Για να κάνετε συμφέρουσες επιλογές και τα δώρα σας να διασκεδάζουν τα παιδιά για πολύ καιρό ακόμη, φροντίστε τα εξής:
Αγοράστε ένα δώρο που να απευθύνεται σε μεγάλο εύρος ηλικιών. Εάν τον επόμενο χρόνο είναι αδιάφορο για την ηλικία του παιδιού, μάλλον δεν έχετε κάνει καλή επιλογή.
Μια καλή επιλογή είναι το δώρο σας να συνδυάζεται με άλλα παιχνίδια που ήδη έχει το παιδί, π.χ. από την ίδια συλλογή κούκλας ή παιχνιδιών. Θα είναι πιο σίγουρο ότι θα το ενσωματώσει στα παιχνίδια του και θα το παίξει.
Εάν δεν πρόκειται για παιδί που δεν είναι δικό σας (π.χ. ανιψάκι, βαφτιστήρι κτλ.), προτιμήστε να το αγοράσετε από ένα κεντρικό κατάστημα με πολλές επιλογές, ώστε να είναι εύκολο να αλλαχτεί, εάν δεν του αρέσει ή εάν το έχει ήδη (μην ξεχάσετε να ζητήσετε από τον υπάλληλο κάρτα αλλαγής).
Όμορφα δώρα δεν είναι μόνο τα παιχνίδια, αλλά και τα μουσικά όργανα, τα βιβλία, τα υλικά κατασκευών, αλλά και μία έξοδος σε θέατρο ή κινηματογράφο!
Πηγή : namakid
Αλήθεια, είναι καλό τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη;
Οι απόψεις για το αν είναι σωστό ή όχι να λέμε την αλήθεια στα παιδιά για την ύπαρξη του Άγιου-Βασίλη ποικίλουν.
Στις ερωτήσεις των παιδιών σας αν υπάρχει Άγιος-Βασίλης ή όχι ενθαρρύνετέ τα να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις. Αφήστε τα να το καταλάβουν μόνα τους, δεν χρειάζεται να τους το πείτε.
Ο αληθινός Άγιος Βασίλης
Συντάκτης: ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ | Κάτω από: ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ, ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
Η οικογένεια του Αγίου Βασιλείου είχε 11 παιδιά (5 αγόρια και 6 κορίτσια) και όλοι διακρίθηκαν στη χριστιανική πίστη. Ο Άγιός μας γεννήθηκε στην Νεοκαισαρεία το 330 μ.Χ. περίπου δηλαδή πριν 1670 χρόνια. Σπούδασε στην Αθήνα σε φιλοσοφικές σχολές μαζί με το φίλο του Άγιο Γρηγόριο τον θεολόγο και πέθανε σε ηλικία 48 ετών τον Δεκέμβριο του 378 μ.Χ. Κηδεύτηκε την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ. και κάθε Πρωτοχρονιά γιορτάζουμε την μνήμη του.
Ο Αϊ Βασίλης στα 48 χρόνια που έζησε, έκανε τόσα πολλά για τους ανθρώπους που η ιστορία τον ονόμασε Μέγα όσο ακόμα ζούσε.
Η λαϊκή παράδοση, που από τις αρχαίες Καλένδες ήθελε την Πρωτοχρονιά σαν μέρα σημαδιακή για την εξέλιξη της χρονιάς, φόρτισε και τον άγιό της με όλες εκείνες τις ιδιότητες που ανταποκρίνονταν στους πόθους και τις ανάγκες της. Έτσι ο Άγιος Βασίλης στα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα παρουσιάζεται πολύ συχνά σαν ζευγολάτης.
Είναι χαρακτηριστικά τα κάλαντα όπου είναι διαδεδομένα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας:
Ο Μέγας Βασίλειος μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς χωρίς να κρατήσει τίποτα για τον εαυτό του. Από πολύ νέος γύμναζε τον εαυτό του στο πνεύμα και τον έβαζε σε σκληραγωγίες και όπως λένε άλλο δρόμο δεν γνώριζε εκτός αυτόν που οδηγούσε στο πανεπιστήμιο και στην εκκλησία. Σε μεγάλες επιδημίες που ταλαιπωρούσαν τον λαό εκείνος ήταν πάντα παρών και βοηθούσε σωματικά και ψυχικά διδάσκοντας την πίστη του Χριστού.
Ο Αϊ Βασίλης ήταν πολύ αυστηρός με αυτούς που ξέφευγαν από την σωστή πίστη, έλεγε και έγραφε την αλήθεια θαρραλέα και μάλιστα δεν δίστασε να ελέγξει ακόμη και αυτοκράτορες. Συμπλήρωσε με ευχές την Θεία Λειτουργία που ακούμε αυτές τις ημέρες στην εκκλησία και φέρει το όνομά του (Λείτουργα Αγίου Βασιλείου), έγραψε πολλά βιβλία για την καθοδήγηση των χριστιανών ίδρυσε πολλά μοναστήρια, όπου αρκετοί μαθητές του αφιερώθηκαν στον Θεό.
Το πιο σπουδαίο του έργο όμως ήταν η οργάνωση της ελεημοσύνης και φιλανθρωπίας στην επαρχία του, έφτιαξε κοντά στην Καισάρεια μια ολόκληρη πόλη από φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ορφανοτροφεία κ.α. Ίδρυσε και καθιέρωσε την διανομή αγαθών, τροφίμων, ρούχων, χρημάτων και κάθε είδους βοήθεια σε φτωχές οικογένειες άπορους κ.λπ. Η πόλη αυτή ονομάστηκε Βασιλειάδα.
Οι φτωχοί, τα ορφανά, οι γέροι, οι ταξιδιώτες στη Καισάρεια είχε γίνει μια μεγάλη οικογένεια με πατέρα τον Άγιο Βασίλειο τον επίσκοπό της. Τον αγαπούσαν τόσο πολύ που στην κηδεία του σημειώθηκαν λιποθυμίες και θάνατοι!
Ο θάνατός του, που συνέπεσε με την πρώτη του Γενάρη του 379 μ.Χ., τον έκανε να συνδέσει το όνομά του με τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς από τους Ορθοδόξους.
Η Δύναμη της… Διαφήμισης.
Συντάκτης: ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ | Κάτω από: ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ, ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΓΛΩΣΣΑΣτα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας ,oι μαθητές της τάξης μας ( ΣΤ΄ του 29ου Δημοτικού σχολείου Βόλου ) δημιούργησαν διαφημίσεις χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους.
Με το δικό τους τρόπο τα παιδιά προσπάθησαν να μας πείσουν ν΄ αγοράσουμε τα προϊόντα τους.
Πάντα όμως οι διαφημίσεις έχουν το στοιχείο της υπερβολής. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να παρασυρόμαστε και ν΄ αγοράζουμε άχρηστα πράγματα μόνο και μόνο επειδή τα είδαμε στην τηλεόραση ή σε κάποια αφίσα.
Και πάνω απ΄ όλα, να κοιτάμε πάντα την ημερομηνία λήξης!!
Όταν έρθει ο Νοέμβρης σιγομπαίνει ο Χειμώνας.(λαϊκή παροιμία) Καλό μήνα!!
Συντάκτης: ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ | Κάτω από: ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ, ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
Ο Νοέμβριος είναι ο ενδέκατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου, με διάρκεια 30 ημερών. Το όνομά του είναι ο εξελληνισμένος τύπος του λατινικού November, (από το novem, που σημαίνει εννέα 9).
Στους αρχαίους Ρωμαίους το έτος άρχιζε από το μήνα Μάρτιο, αλλά αργότερα όταν προστέθηκαν και οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος (από τον αυτοκράτορα Νουμά Πομπήλιο), ο Νοέμβριος πέρασε τελικά στην 11η θέση, αν και τελικά κράτησε την αρχική του ονομασία.
Για τους αρχαίους Έλληνες, ο Νοέμβριος ήταν ο 5ος μήνας του αττικού έτους και είχε το όνομα «Μαιμακτηρίων». Το όνομα αυτό προέρχεται από ένα από τα ονόματα του Θεού Δία που ονομαζόταν και «Μαιμάκτης», δηλαδή θυελλώδης. Ήταν ο θεός των καιρικών συνθηκών και οι θνητοί έκαναν γιορτή προς τιμήν του για να εξασφαλίσουν με προσευχές την ευμένειά του, ώστε να μην είναι ο καιρός απειλητικός και επικίνδυνος για τον άνθρωπο και οι άνεμοι να μην είναι ιδιαίτερα σφοδροί. Η γιορτή αυτή ήταν τα λεγόμενα «Μαιμακτήρια».
Και σήμερα, ως τελευταίος μήνας του Φθιοπώρου, ο Νοέμβριος είναι ο βασικός προάγγελος του χειμώνα που ακολουθεί.
Ο Όμηρος, ο Ησίοδος και ο Πτολεμαίος αναφέρουν στα έργα τους ότι η δύση του αστερισμού των Πλειάδων (της γνωστής Πούλιας) λίγο μετά τη δύση του ηλίου (περίπου στις 3 Νοεμβρίου) σηματοδοτούσαν την επιδείνωση του καιρού και το τέλος των θαλασσινών ταξιδιών, λόγω των ισχυρών ανέμων.
Ο Νοέμβριος ονομάζεται από τον λαό και «Σποριάς», επειδή είναι κυρίως ο μήνας της σποράς των δημητριακών και των οσπρίων. Τον ονομάζουν όμως και «Μεσοσπορίτη», επειδή οι αγρότες σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας βρίσκονται στη μέση της σποράς, με σπαρμένα τα μισά χωράφια τους, έχοντας αρχίσει από τον Οκτώβριο-που και αυτός ονομάζεται Σποριάς.
Άλλα ονόματα για το Νοέμβριο είναι και τα: «Βροχάρης» (για τις βροχές του), «Ανακατωμένος» (για τις ακατάστατες καιρικές συνθήκες του, αλλά και «Χαμένος» (από το χάσιμο της μέρας, μιας και είναι σε διάρκεια από τις μικρότερες του έτους, ενώ οι νύχτες του από τις μεγαλύτερες).
Στη διάρκειά του το κρύο στον τόπο μας αρχίζει να δυναμώνει. Αυτή τη μεταβολή του τη «μηνάει» ο Άγιος Μηνάς, που γιορτάζει στις 11 Νοεμβρίου. Το κρύο δυναμώνει περισσότερο του Αγίου Φιλίππου (14 Νοεμβρίου) και τελικά «αντρειεύει» του Αγίου Ανδρέα (30 Νοεμβρίου). «Του Αϊ-Ντριός, αντρειεύει το κρύο», λέει ο λαός.
Το πρώτο 15θήμερο του Νοεμβρίου, η δύση της Πούλιας (Οι Πλειάδες) σηματοδοτεί την ορμητική έλευση του χειμώνα και προειδοποιεί τους αγρότες για το τέλος της σποράς, και από την άλλη πλευρά τους κτηνοτρόφους να κατεβούν με τα κοπάδια τους πιο χαμηλά, στα χειμαδιά τους, για να ξεχειμωνιάσουν. Επίσης με βάση την Πούλια ο λαός προσδιόριζε την ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και έτσι κανόνιζε τις δουλειές του. Ήταν το «νυχτερινό του ρολόι».
«στις δεκαφτά ή στις δεκοχτώ πέφτει η Πούλια στο γιαλό και πίσω παραγγέλνει: Μηδέ στανίτσα στα βουνά, μήτε γιωργός στους κάμπους», λέει μια παροιμία του λαού.
Μερικές ακόμα λαϊκές ονομασίες του Νοέμβρη είναι: «Σκιγιάτης» (από τη σκιά, τη νύχτα), «Κρασομηνάς» (επειδή ανοίγουν τα καινούρια κρασία), Αϊ- Ταξιάρχης ή Αρχαγγελίτης ή Αϊ-Στράτης και Αϊ-Στρατηγός, επειδή γιορτάζουν οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Τέλος Αγιομηνάς, Φιλιππιάτης και Αντριάς.
Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας όπου αρχίζει και η συγκομιδή της ελιάς, του ευλογημένου αυτού δέντρου και καρπού. Είναι μια κοπιαστική και απαιτητική αγροτική δουλειά. Παρόλα αυτά, όμως, καταλήγει σε ένα μεγάλο πανηγύρι και γιορτή χαράς για τους αγρότες, γιατί οι ελαιώνες γεμίζουν με κόσμο, άντρες, γυναίκες, νέους και παιδία. Όλοι μαζί, πολλές φορές με τραγούδι, συλλέγουν τον πολύτιμο καρπό. Στο τέλος θα ανταμειφθούν για τους κόπους τους με το υγρό χρυσάφι, το λάδι. Με αυτό θα τραφούν, θα ζήσουν, γιατί αυτό αποτελεί τη βάση της διατροφής, αλλά και της οικονομίας του τόπου μας. Με το πρώτο λάδι θα φτιαχτούν και οι πρώτες τηγανίτες και τηγανόψωμα, για το καλό του χρόνου….
Παροιμίες για τον Νοέμβρη
- Άη- Μηνάς εμήνυσε του πάππου του χειμώνα: -Έρχομαι ή δεν έρχομαι και τ’ Άη- Φιλίππου αυτού είμαι.
- Αν τ’ Άη Φιλίππου λείπω, τ’ Άγια, των Αγιών δε λείπω.
- Η Πούλια βασιλεύοντας το μήνυμα της στέλνει. Ούτε τσοπάνος στα βουνά ούτε ζευγάς στους κάμπους.
- Νοέμβρη οργώματα κι ελιές, δεν απολείπουν οι δουλειές.
- Ο άη- Μηνάς εμήνυσε, πούλια μη ξημερώσει.
- Ο Νοέμβρης έκλεισε, τα ζευγάρια είν’ στο στάβλο κι ούτε ζευγάς στον κάμπο.
- Ο Νοέμβρης σαν θα έλθει τα γομάρια μέσα κλείνει.
- Όποιος σπείρει τον Νοέμβρη ούτε σπόρο δεν Θα πάρει.
- Όταν έρθει ο Νοέμβρης σιγομπαίνει ο χειμώνας.
- Ούτε τσοπάνος στα βουνά ούτε ζευγάς στους κάμπους.
- Σ’ τσι τριάντα, τ’ Αγι-Αντριός, αντριεύεται το κρύο.
- Της ελιάς το φύλλο κι αν χαθεί, πάλι θε να ξαναβρεθεί.
- Το Νοέμβρη και Δεκέμβρη φύτευε καταβολάδες.
- Τον Οκτώβρη τα κουδούνια, το Νοέμβρη παραμύθια.
- Του Σαρανταμέρου η μέρα «καλημέρα» – «καλησπέρα».
Πηγή : http://dim-karat.ilei.sch.gr/november/nov/november.htm
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ
Συντάκτης: ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ | Κάτω από: ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
Διαδικτυακή εφαρμογή που υπολογίζει τα μόρια των πανελλαδικών από τον Γιάννη Κουράκλη, Υπεύθυνο ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Καλαμάτας.