Αρχική » Υλικό για γονείς » Οικογένεια και διαδίκτυο. Η επικοινωνία ως μέσο πρόληψης κινδύνων.

Πρόσφατα σχόλια

    The hidden fires of the Flame Nebula*

    The hidden fires of the Flame Nebula*

    This image, the first to be released publicly from VISTA, the worlds largest survey telescope, shows the spectacular star-forming region known as the Flame Nebula, or NGC 2024, in the constellation of Orion (the Hunter) and its surroundings.

    Καλαντάρι

    Φεβρουάριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    26272829  

    Σαν σήμερα

    1/5/1946: Η Διάσκεψη των Παρισίων αποφασίζει την απόδοση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

    1/5/: Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών
    Τον Μάιο του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εορτάζεται επίσης και ως μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
       - Σχετικές αναρτήσεις

    Οικογένεια και διαδίκτυο. Η επικοινωνία ως μέσο πρόληψης κινδύνων.

    Αγαπητοί γονείς,

    Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, είναι ζωτικής σημασίας να εστιάσουμε την προσοχή μας στην ασφάλεια των παιδιών μας στο διαδίκτυο. Ενώ ο κυβερνοχώρος προσφέρει απεριόριστες ευκαιρίες για μάθηση και επικοινωνία, υπάρχουν και προκλήσεις που απαιτούν την προσοχή μας. Καταρχάς, είναι σημαντικό να ενημερωθούμε για τις βασικές έννοιες της διαδικτυακής ασφάλειας, να γνωρίζουμε τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας στο διαδίκτυο, καθώς και τους τρόπους πρόληψης.

    Εστιάζουμε στην πρόληψη, κάνοντας ένα βήμα προς το μέλλον ώστε να μη φτάσουμε στην ανάγκη της αντιμετώπισης!

    κορίτσι 1
    (Ανάσυρση από https://ereunitis.gr/neoi-kai-diadiktuo-oi-kindunoi-pou-paramoneuoun/)

    Οι κίνδυνοι του διαδικτύου είναι πολλοί και αρκετά γνωστοί: Κυβερνοεκφοβισμός (Cyberbullying), Παραβίαση της Ιδιωτικής ζωής και των Προσωπικών Δεδομένων, Επαφή με Άγνωστους (Online Predators) και η Παρακολούθηση και ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός από Ενήλικες (Grooming), Διαδικτυακή εξάρτηση (Digital Addiction), Παρακολούθηση Ακατάλληλου Ηλικιακά ή Βίαιου Περιεχομένου, Κοινωνικά Δίκτυα και Πίεση Κοινωνικής Αποδοχής (Social Media Pressure), Παραπληροφόρηση (Misinformation, Disinformation, Malinformation).

    Αγορι 2
    (Ανάσυρση από https://www.secnews.gr/328028/diadiktyo-paidi-kindinoi/ )

    Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών μας και να τα εκπαιδεύσουμε στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση των κινδύνων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ενθαρρύνουμε την ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά μας, ως βασικό μέσο πρόληψης ενάντια στους κινδύνους του διαδικτύου (Rutkowski et al., 2021).

    Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε την ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά μας σχετικά με την ψηφιακή τους δραστηριότητα και ποιες είναι οι βασικές λέξεις κλειδιά προς αυτό; 

    • Καθιερώνουμε ένα Ανοιχτό θετικό κλίμα Επικοινωνίας: Δημιουργήστε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά νιώθουν άνετα να μιλήσουν για τις ψηφιακές τους εμπειρίες, χωρίς φόβο κριτικής.
    • Ακούμε τα παιδιά με Ενδιαφέρον (ενεργητική ακρόαση): Εκδηλώστε γνήσιο ενδιαφέρον για τις ψηφιακές δραστηριότητες των παιδιών σας. Κάντε ερωτήσεις και ακούστε με προσοχή.
    • Μιλούμε για τους Ψηφιακούς Κινδύνους: Ενημερώστε τα παιδιά για τους ψηφιακούς κινδύνους, αλλά κάντε το με τρόπο που να είναι ενημερωτικός και χωρίς να προκαλεί πανικό.
    • Καθορίζουμε Όρια χρήσης και Κανόνες: Συμφωνήστε μαζί τους σε κοινούς κανόνες για τη χρήση του διαδικτύου και των φορητών συσκευών και τηρήστε όλοι αυτούς τους κανόνες.
    • Μοιραζόμαστε Τις Δικές Μας Εμπειρίες: Μιλήστε για τις δικές σας ψηφιακές εμπειρίες και το πώς αντιμετωπίζετε τα θέματα ασφαλείας online.
    • Ενθαρρύνουμε την Εμπιστοσύνη: Επισημάνετε ότι είναι σημαντικό να σας ενημερώνουν για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανησυχία online, υπογραμμίζοντας την εμπιστοσύνη που έχετε σε αυτά.
    Οικογενεια
    (Ανάσυρση από https://saferinternet4kids.gr/wp-content/uploads/2017/06/Asfales-diadiktio_gia_goneis.pdf )

    Λέξεις κλειδιά: «Ακούω ενεργητικά-προσεκτικά», «κατανοώ», «καθοδηγώ», «συζητώ ανοιχτά» «εμπιστεύομαι και εμπνέω εμπιστοσύνη» «ορίζω και τηρώ κανόνες μαζί με τα παιδιά μου»

    Κλείνοντας, η ενίσχυση της επικοινωνίας μας με τα παιδιά είναι το κλειδί της πρόληψης κινδύνων. Να είμαστε προσβάσιμοι, να ακούμε τις ανησυχίες τους και να μοιραζόμαστε τις δικές μας απόψεις. Με αγάπη, στήριξη και ενεργή συμμετοχή, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας από την προσχολική ηλικία να αναπτύξουν μια υγιή και ασφαλή σχέση με το διαδίκτυο.

    Βιβλιογραφία

    Rutkowski, T. L., Hartikainen, H., Richards, K. E., & Wisniewski, P. J. (2021). Family communication: examining the differing perceptions of parents and teens regarding online safety communication. Proceedings of the ACM on Human-Computer Interaction5(CSCW2), 1-23.

    Επιπλέον Υλικό 

    https://saferinternet4kids.gr/wp-content/uploads/2017/06/Asfales-diadiktio_gia_goneis.pdf

     

     

     

    Οικογένεια και διαδίκτυο. Η επικοινωνία ως μέσο πρόληψης κινδύνων. από ΣΟΦΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

    Άνοιγμα μενού
    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση