Τυροκόμοι

Για να παρασκευάσουν το τυρί, ζέσταιναν το γάλα σε ένα χαρανί (καζάνι), το ανακάτωναν μέχρι να γίνει μία ισοπαχής μάζα και να μπει μετά στα τυροβόλια. Τα τυροβόλια ήταν πλεκτά καλαθάκια, όπου έβαζαν το τυρί για να στραγγίσει. Αυτά ήταν πλεκτά κάνιστρα από καλάμια. Από το τυροβόλι έβγαινε ο τσίρος, που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το τυρόγαλο, το οποίο στη συνέχεια συγκεντρώνονταν σε άλλο καζάνι, για να γίνει δεύτερη επεξεργασία με πιο πολύ ζέσταμα ώστε να βγει η μυζήθρα. Στο τυροβόλι έπλαθαν το μάγμα (τυρί) με τα δάκτυλα για να φύγουν οι φυσαλίδες και να γίνει συμπαγής μάζα. Στο τυροβόλι επίσης σούρωναν το μάγμα (τυρί) για να γίνει ίσο όταν “ζακίσει”, δηλαδή όταν θα κάτσει. ‘Ετσι, αφού αυτό έχανε τα υγρά του και ξεραινόταν, το έβγαζαν από το τυροβόλι και το τοποθετούσαν πάνω σε σανίδια, που ήταν κρεμασμένα σε ευάερο μέρος. Εκεί τα τυριά ήταν προφυλαγμένα και από τα ζωύφια και από τις γάτες. Το τυρόγαλο το έβαζαν μετά σε τουλπάνι για να στραγγίσει και να βγει η μυζήθρα, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που το έβαζαν σε μικρότερα τυροβόλια ή κάνιστρα.

Πηγή: http://www.tripodesnaxou.gr/tripodes-naxou-epaggelmata.htm

Πατήστε στη λέξη “τυροβόλια” για να τα δείτε σε εικόνα.

 

 

Οι μουσικοί

Η Νάξος έχει μεγάλη μουσικοχορευτική παράδοση. Οι οργανοπαίκτες έπαιζαν βιολί, λαούτο, τσαμπούνα και ντουμπάκι. Σήμερα η τσαμπούνα και το ντουμπάκι χρησιμοποιείται περισσότερο τις απόκριες, ενώ το βιολί και το λαούτο συνόδευε και εξακολουθεί να συνοδεύει κάθε γιορτή και πανηγύρι. Υπάρχουν αξιόλογοι τραγουδιστές και οργανοπαίκτεςς που έκαναν γνωστό και αγαπητό το νησιώτικο τραγούδι, διακρίθηκαν πανελλαδικά και κατάγονται από το νησί της Νάξου.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα σύντομο βίντεο με τσαμπούνα και ντουμπάκι.

Εργάτες αλυκών

Οι αλυκές διαμορφώνονται σε επίπεδες και χαμηλές παραλιακές εκτάσεις, οι οποίες ευνοούν τη βαθμιαία εξάτμιση του θαλασσινού νερού, για την παραγωγή αλατιού. Παλιά στις αλυκές εργάζονταν κυρίως άνθρωποι που προέρχονταν από τον αγροτικό πληθυσμό του νησιού και απασχολούνταν μόνο εποχιακά.

Πηγή: http://ct-srv2.aegean.gr/epaggelmata/present_prof.php?uniqueID=a0009&lng=Z3JlZWs%3D&submit=%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7

 2 1

Αγγειοπλάστες

Οι αγγειοπλάστες ασχολούνταν τόσο με την προετοιμασία όσο και με την επεξεργασία του πηλού με τον οποίο έφτιαχναν διάφορα χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα. Οι νέοι άνδρες κάθε οικογένειας αγγειοπλαστών μάθαιναν (συνήθως) την τέχνη από τον πατέρα τους, τον οποίο διαδέχονταν αργότερα. Τα αντικείμενα που κατασκεύαζαν ήταν ποικίλα: τσουκάλια, κούπες, φλιτζάνια, πιθάρια και πολλά άλλα. Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούσαν είναι νερό, κλαδιά και ξύλα, καθώς και χώμα.  Αφού πλάσουν τα διάφορα αντικείμενα στον τροχό γεμίζουν το «καμίνι» που είναι πολύ μεγάλος υπαίθριος φούρνος με κλαδιά, για να ψηθούν τα πήλινα αντικείμενα.  Σήμερα ελάχιστοι αγγειοπλάστες έχουν απομείνει και αυτοί παράγουν πολύ μικρές ποσότητες κυρίως διακοσμητικών ειδών, αφού τα χρηστικά πήλινα σκεύη έχουν αντικατασταθεί από μεταλλικά και πλαστικά.

Πηγή:  http://ct-srv2.aegean.gr/epaggelmata/present_prof.php?uniqueID=a0062&lng=Z3JlZWs%3D&submit=%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7

 

 

 

 

Επίσκεψη σε μοδίστρα

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην κυρία Κατίνα Κάβουρα, μοδίστρα με σειρά ετών εμπειρίας, η οποία μας υποδέχτηκε με χαρά και μας εξήγησε τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η παραδοσιακή μοδίστρα, απάντησε με χαρά στις ερωτήσεις των μικρών μαθητών και μας έκανε μια μικρή επίδειξη της τέχνης μιας μοδίστρας.

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα βασικά εργαλεία της μοδίστρας:

 

Παραδοσιακή ραπτομηχανή μοδίστρας

 

 

Μασουράκι ή Ντεμισές

Μασούρι

Μπομπίνα

σύγχρονη ραπτομηχανή (κάτω δεξιά διακρίνουμε το μοτεράκι για να λειτουργεί)

ψαλίδι

μεζούρα

βελόνα ραψίματος

βελόνα ραπτομηχανής