Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά

Το Ζαννειόφωνο στην συχνότητα του Europeanschoolradio για την ημέρα του π

Συγγραφέας: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΖΑΝΝΕΙΟ στις 15/05/2018

Φέτος, με αφορμή το έτος Μαθηματικών όπως έχει ορίσει το Υπουργείο Παιδείας και κέντρο τις 14 Μαρτίου (Παγκόσμια μέρα εορτασμού της μαθηματικής σταθεράς του π)  γιορτάσαμε τη μέρα του π στο σχολείο μας με μια σειρά εκδηλώσεων. Οι σχετικές δράσεις οργανώθηκαν από το ΣΕΠΕ του  Ζάννειου Γυμνασίου. Αναπτύχθηκαν σε πολλά μαθήματα και η κεντρική εκδήλωση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων στις 14 Μαρτίου 2018.

Η διαθεματική προσέγγιση έδωσε μια ευρεία διάσταση στη μελέτη του θέματος, διερευνώντας το όχι μόνο μαθηματικά αλλά και μουσικά, καλλιτεχνικά, φιλολογικά (ποιητικά και λογοτεχνικά), θεολογικά. Στα ξενόγλωσσα μαθήματα μελετήθηκαν ποιήματα, στην πληροφορική εφαρμογές, στα θρησκευτικά αρχαιολογικά ευρήματα, στα μαθηματικά αποδείξεις του, στους ΄Ορνιθες του Αριστοφάνη και στο κλασικό ρητό «Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί» έγινε φιλολογική προσέγγιση και ερμηνεία, στη ζωγραφική έφτιαξαν αφίσες και είδαν οι μαθητές την καλλιτεχνική έκφρασή του. Στον Όμιλο κινηματογράφου παρακολούθησαν σχετική ταινία και τη συζήτησαν.

Η κεντρική εκδήλωση στις 14 Μαρτίου είχε μαζική συμμετοχή των μαθητών κυρίως της Γ΄ τάξης, που συμμετείχαν σε πλήθος δράσεων ( πειράματα, απαγγελίες, παιχνίδια, ζωγραφική κλπ). Οι καθηγητές/τριες του σχολείου υποστήριξαν τον κύκλο των δράσεων με πλούσιο υλικό.

Ο Όμιλος ραδιοφώνου έφτιαξε μια εκπομπή με υλικό από αυτές τις δράσεις και άλλα σχετικά κείμενα αλλά και τραγούδια που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τη σταθερά του π.  Η εκπομπή έχει γίνει εξ ολοκλήρου από τα παιδιά ( συνεντεύξεις, έρευνα, κείμενα, επεξεργασία ήχου, μουσική επιμέλεια) και στην τελική ηχογράφηση είχαμε την αμέριστη στήριξη του ηχολήπτη Θανάση Καλοδούκα στο φιλόξενο χώρο του δημοτικού σταθμού του δήμου Πειραιά, το Κανάλι Ένα.

Η εκπομπή  του « Ζαννειόφωνου», όπως λέγεται η ομάδα μας ακούστηκε από τη διαδικτυακή συχνότητα του Europeanschoolradio στις  20 Απριλίου 2018 και θα ακουστεί πάλι στις 24 ΜαΪου 2018 από την ίδια συχνότητα. Μπορείτε να κατεβάσετε από το blog μας την εκπομπή ή να την παρακολουθήσετε στη διαδικτυακή σελίδα: https://soundcloud.com/xfg2571n3jxo/ekpomph-gia-to-p

Κωνσταντίνα Τσαγκρίδου

Φιλόλογος