Το άγχος δεν είναι σύμμαχος

9 Μάιος 2017

images

Της Ράνιας Δραγώγια*

Ξεκινά μια δύσκολη  περίοδος για την εκπαιδευτική κοινότητα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εξετάσεις, αυτός ο τρομοκράτης. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί ανακατεύονται σ’ αυτή τη δίνη και μαζί με αυτούς και εκείνος ο εχθρός ο ένας, το άγχος. Οι μαθητές, που τυχαίνει να είναι και οι πρωταγωνιστές της παράστασης, έχουν άγχος για το πως θα βγει η ύλη, άγχος για το πως θα γράψουν, άγχος για τα αποτελέσματα, άγχος για τη διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, οι πρώτοι σύμμαχοί τους, οι γονείς διακατέχονται κι εκείνοι από άγχος για το πως θα γράψουν τα παιδιά τους, άγχος για να μην αγχώνονται, άγχος να τα πάνε καλά, άγχος για να μην στεναχωρηθούν με τα αποτελέσματα και τελευταίοι και καταϊδρωμένοι οι εκπαιδευτικοί, που μπορεί να μην τους φαίνεται αλλά έχουν κι εκείνοι τα δικά τους άγχη, θέλετε να βγάλουν την ύλη, θέλετε να πετύχουν οι μαθητές τους, θέλετε να τους δουν γενικά να προοδεύουν.

Ουφ, άγχος παντού. Τι κάνουμε με αυτό το άγχος και πώς να το διαχειριστούμε; Εδώ θα μιλήσω για τα παιδιά και τους γονείς, εμείς οι εκπαιδευτικοί περισσεύουμε λίγο, αν θέλετε έχουμε τον τρόπο μας να το ελέγχουμε γιατί το περάσαμε πολλές φορές. Νομίζω πως οι μαθητές χωρίζονται σε δύο ομάδες, είναι εκείνοι που διαβάζουν εντατικά όλη τη χρονιά και ενδιαφέρονται και αγχώνονται για τις επιδόσεις και τις επιτυχίες τους και είναι και εκείνοι που ίσως δυσκολεύονται λίγο παραπάνω να μελετήσουν και νιώθουν ανασφάλεια για τις επιδόσεις τους και τα αποτελέσματα τους. Σε κάθε περίπτωση όμως διακατέχονται από τα ίδια συναισθήματα και από το ίδιο άγχος. Και για τους μεν και για τους δε οι συμβουλές είναι ίδιες.

Πρώτον και κυριότερο, το άγχος μόνο εχθρός μπορεί να είναι αν δεν το διαχειριστείς σωστά, μην σκέφτεσαι αρνητικά και να λες πως θα τα καταφέρεις, πάρε και πέντε βαθιές ανάσες και χαλάρωσε.

Μην διαβάζεις ατελείωτα, δούλεψες αρκετά όλη τη χρονιά, κάνε μια συστηματική επανάληψη και άφησε ελεύθερο χρόνο για να χαλαρώσεις, να κάνεις ένα περίπατο, να ακούσεις λίγη μουσική που σου αρέσει, να κάνεις ένα χλιαρό μπανάκι και να μην ξεχνάς την ώρα της χαλάρωσης να μην σκέφτεσαι τίποτα από αυτά που σε αγχώνουν.

Μπορεί και να γελάσεις, αλλά φρόντισε να τρέφεσαι σωστά και υγιεινά, χωρίς καλά καύσιμα δεν δουλεύει τίποτα, άρα ούτε το μυαλό σου θα δουλέψει το ίδιο αν είσαι νηστικός ή τρως βλακειούλες.

Όσο για τους γονείς, φροντίστε να είστε δίπλα στα παιδιά σας, να τα βοηθάτε και να τα αγκαλιάζετε, όχι φωνές, όχι καβγάδες. Βοηθήστε τα να οργανώσουν το χρόνο τους, διακόψτε τα, να τους πάτε ένα φρέσκο χυμό ή ένα φρούτο, θυμίστε τους να κάνουν ένα διάλειμμα. Όσο και να μαλώσετε δεν θα αλλάξει κάτι αν κάποιος έχει διαβάσει λιγότερο μέσα στη χρονιά, με ηρεμία υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν κάτι καλύτερο.

Τελειώνοντας, αξίζει νομίζω να πω, πως οι εξετάσεις είναι μια μικρή μάχη μέσα στο μεγάλο πόλεμο που λέγεται ζωή, πως κάθε προσπάθεια είναι μετρήσιμη και κάπου βοηθάει και πως και στην αποτυχία υπάρχει ένα μάθημα. Τίποτα δεν είναι κακό και τίποτα δεν είναι κατακριτέο, Δώστε τον καλύτερο εαυτό σας, κάντε την προσπάθεια σας και χαμογελάστε γιατί τίποτα δεν τελειώνει με τις εξετάσεις.

Καλή Επιτυχία σε όλους!!!!!

Ράνια Δραγώγια είναι φιλόλογος, απόφοιτος Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Πηγή:www.filologikos-istotopos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση