NICCOLO MACHIAVELLI: Ένας παρεξηγημένος διανοητής

23 Ιανουάριος 2016

 

Η ουσία της Μακιαβελλικής σκέψης διατυπωμένη με συνοπτικό, εύληπτο και σύγχρονο τρόπο στο βιβλίο οι 183 βασικές Μακιαβελλικές ρήσεις του ΗΓΕΜΟΝΑ.
Οι σημαντικότερες ρήσεις ενός μεγάλου, όσο και παρεξηγημένου διανοητή, του Νiccolo Machiavelli, έτσι όπως διατυπώνονται στο βασικό κείμενό του «Ο Ηγεμόνας».
Ο Machiavelli έλεγε ότι η Ιστορία, αλλά και η προσωπική του καθενός μας ιστορία, πρέπει να αποτελούν το δάσκαλό μας, επειδή ό,τι συνέβη θα ξανασυμβεί. Τη δεύτερη φορά όμως πρέπει να αντιδράσουμε σωστά.
Καταγράφοντας τους προβληματισμούς που μας προκαλούν τα καθημερινά περιστατικά καθώς και την αντίδρασή μας σε αυτά και διυλίζοντάς τους μέσα από την εμπειρία ενός από τα πιο φωτισμένα μυαλά στην Ιστορία, προετοιμαζόμαστε για το μέλλον.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 183 ΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟ ΜΑΚΙΑΒΕΛΛΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

  • Αν είσαι πραγματικά αρχηγός σου υποκλίνονται όλοι με το που εμφανίζεσαι.
  • Το να προσπαθείς να δείξεις πως είσαι ο αρχηγός αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως είσαι μια μετριότητα.
  • Οι άνθρωποι θα σε στηρίξουν για να πάρεις την εξουσία, όχι από αγάπη, αλλά για να βελτιώσουν τη δική τους ζωή.
  • Να θυμάσαι πως πάντα οι άνθρωποι θα επιδιώκουν να βελτιώσουν τη ζωή τους αλλάζοντας αρχηγό.
  • Πιο πολύ κόπο από όσον για να κατακτήσεις την εξουσία θα χρειαστείς για να την διατηρήσεις.
  • Όσοι δεν έχουν αρχές κι ιδανικά είναι εύπιστοι στους δημαγωγούς.
  • Οι άνθρωποι σού κάνουν κακό ή από φόβο ή από μίσος.
  • Τον αρχηγό πρέπει να τον εγκρίνουν οι ισχυροί της κοινωνίας.
  • Οι άνθρωποι νιώθουν απέραντα υποχρεωμένοι σε κάποιον από τον οποίο είδαν καλό, ενώ περίμεναν να δουν κακό.
  • Οι εκπρόσωποι του αρχηγού στις αναποδιές, είτε τον εγκαταλείπουν, είτε τον ανατρέπουν.
  • Ακόμα κι σε καιρούς ειρήνης ο Ηγέτης πρέπει να ετοιμάζεται για πόλεμο.
  • Όποιος εξιδανικεύει την πραγματικότητα προετοιμάζει την καταστροφή του.
  • Αν είσαι Ηγέτης και δεν μπορούν να σε σεβαστούν θα πρέπει να σε φοβηθούν. Το καλύτερο, όμως, είναι να σε αγαπούν.

Το είδαμε:http://periplous.gr

Λίγα λόγια για τον Νικολό Μακιαβέλι από την ιστοσελίδα :https://www.ianos.gr/

Ο Νικολό Μακιαβέλι (Niccolò di Bernardo dei Machiavelli) (3 Μαΐου 1469 – 21 Ιουνίου 1527), ήταν Ιταλός διπλωμάτης, πολιτικός στοχαστής και συγγραφέας. Φτωχός απόγονος ευγενούς οικογένειας, γεννήθηκε στη Φλωρεντία και ήταν γιος του Μπερνάρντο Μακιαβέλι και της Μπαρτολομέα Νέλι. Λαμβάνοντας το αξίωμα δεύτερου καγκελαρίου της Φλωρεντινής Δημοκρατίας, ο Μακιαβέλι εργάστηκε ως γραμματέας της αρμόδιας επιτροπής για τη διπλωματία και τον πόλεμο. Οι αποστολές του τον έφεραν σε επαφή με αρκετές από τις ισχυρότερες πολιτικές προσωπικότητες της εποχής του στην Ευρώπη, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται ο Πάπας και ο βασιλιάς της Γαλλίας. Φέρεται πως επηρεάστηκε σημαντικά από τις πολιτικές αντιλήψεις του Καίσαρα Βοργία στη συγγραφή του έργου του Il principe (Ο Ηγεμών), που γράφτηκε το 1513. Το συγκεκριμένο έργο επηρέασε την πολιτική σκέψη πολλών πολιτικών και στοχαστών και άσκησε σημαντική επίδραση σε πολιτικές εξελίξεις της εποχής του και μεταγενέστερων περιόδων. Η σκέψη του δέχθηκε είτε σημαντικές επικρίσεις είτε πλήρη αποδοχή. Είναι πολλοί εκείνοι που τον θεωρούν πατέρα της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης και επίσης αρκετοί εκείνοι που τον χαρακτηρίζουν απλά κυνικό, διεφθαρμένο και αυταρχικό. Το έργο γράφτηκε σε περίοδο κατά την οποία ο Μακιαβέλι απολύθηκε από τα δημόσια αξιώματά του, όταν το 1512, με τη βοήθεια των Ισπανών, οι Μέδικοι ανέτρεψαν της Δημοκρατία της Φλωρεντίας, επανερχόμενοι στην εξουσία. Ο Μακιαβέλι υπέστη βασανιστήρια και για μικρό διάστημα φυλακίστηκε. Όταν αργότερα επέστρεψε σε ελάσσονες δημόσιες θέσεις υπό το καθεστώς των Μεδίκων, χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητος από τους δημοκράτες, που ανέτρεψαν και πάλι τους Μεδίκους το 1527. Απογοητευμένος, όπως αναφέρεται, ο Μακιαβέλι πέθανε σύντομα στη Φλωρεντία από πάθηση του στομάχου.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση