Σύνδεσμοι

Διαχείριση

Είκοσι φράσεις του Τ.Σ. Έλιοτ για την ποίηση, την αγάπη και τη ζωή

24 Νοέμβριος 2015

maxresdefault

Η αληθινή ποίηση μπορεί να επικοινωνήσει με τον αναγνώστη πριν την κατανοήσει.
Και μόνο η ύπαρξη των βιβλιοθηκών, προσφέρει την μεγαλύτερη απόδειξη ότι μπορούμε να ελπίζουμε στο μέλλον της ανθρωπότητας.
Το άγχος, είναι το δεξί χέρι της δημιουργίας.
Γιατί οι φράσεις της προηγούμενης χρονιάς ανήκουν σε προηγούμενη πια γλώσσα, και οι καινούριες φράσεις περιμένουν τη νέα φωνή.
Η ποίηση μπορεί να μας κάνει από καιρό σε καιρό λίγο γνώστες των βαθύτερων, απροσδιόριστων συναισθημάτων που αποτελούν το υπόβαθρο της ύπαρξής μας, στην οποία σπάνια διεισδύουμε.

Οι ζωές μας είναι ως επί το πλείστον μια σταθερή διαφυγή από τους εαυτούς μας.
Για να κάνουμε το χρήσιμο πράγμα, για να πούμε το θαρραλέο πράγμα, να συλλογιστούμε το όμορφο πράγμα:.που είναι αρκετά για τη ζωή ενός ανθρώπου.
Μόνο εκείνοι που ρισκάρουν να πάνε πολύ μακριά, ενδεχομένως, μπορούν να ανακαλύψουν πόσο μακριά πηγαίνει.
Δεν πιστεύω ότι κάποιος μεγαλώνει. Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει νωρίς στη ζωή είναι ότι σε μια ορισμένη ηλικία κάποιος ξαφνικά μένει στατικός και αρχίζει να λιμνάζει.
Είστε η μουσική, ενώ η μουσική διαρκεί.
Εμείς δεν θα πάψουμε να εξερευνούμε. Και το τέλος όλης αυτής της εξερεύνησης, θα είναι να φτάσουμε εκεί που ξεκινήσαμε και να γνωρίσουμε τη θέση μας για πρώτη φορά.
Δεν υπάρχει λεξιλόγιο για την αγάπη μέσα στην οικογένεια, την αγάπη που ζούμε αλλά δεν κοιτάμε , την αγάπη μέσα στο φως της οποίας φαίνονται τα πάντα, την αγάπη μέσα στην οποία βρίσκουμε φωνή. Αυτή η αγάπη είναι σιωπηλή.
Αν δεν είστε πάνω από το κεφάλι σας, πώς ξέρετε πόσο ψηλός είστε;
Ας μην είμαστε στενόμυαλοι, κακοί και αρνητικοί.
Μείνετε αληθινοί, ποτέ δεν πρέπει να ντρέπεστε να κάνετε το σωστό. Αποφασίστε ποιο είναι το σωστό για εσάς, κι επιμείνετε σε αυτό.
Το πιο σημαντικό πράγμα για τους ποιητές, είναι να γράφουν όσο το δυνατόν λιγότερο.
Κάθε ποιητής, αν είναι να επιβιώσει πέρα από 25ο έτος της ηλικίας του, πρέπει να αλλάξει, πρέπει να αναζητήσει νέες λογοτεχνικές επιρροές, θα έχει διαφορετικά συναισθήματα να εκφράσει.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, εκτός του να είσαι πολύ έξυπνος.
Η ποίηση πρέπει να βοηθήσει, όχι μόνο για να τελειοποιήσει την γλώσσα της εποχής, αλλά και για να την αποτρέψει την αλλαγή της, πολύ γρήγορα.
Οι άνθρωποι στους οποίους τίποτα δεν έχει συμβεί ποτέ δεν μπορούν να καταλάβουν την ασημαντότητα των γεγονότων.
Ένα θεατρικό έργο πρέπει να σας δώσει κάτι για να σκεφτείτε. Όταν βλέπω ένα έργο και τα καταλαβαίνω όλα από την πρώτη φορά, τότε ξέρω ότι δεν μπορεί να είναι πολύ καλό.

O Τόμας Στερνς Έλιοτ (Thomas Stearns Eliot, 1888 – 1965), ήταν Βρετανός ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ού αιώνα και ηγετική φυσιογνωμία του μοντερνιστικού κινήματος στην ποίηση. Το 1948 βραβεύτηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του ανήκουν το Ερωτικό τραγούδι του Τζ. Προύφροκ (1910), η Έρημη Χώρα (1922), τα Τέσσερα κουαρτέτα (1943) καθώς και το θεατρικό έργο Φονικό στην Εκκλησιά (1935).

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση